söndag 31 oktober 2010

Enstamilen och funderingar inför NYCM

Idag blev det 10 km distanslöpning i Ensta, tid 45:13, 4:31 min/km. Har haft lite träningsvärk (?!) sen Fartleken i torsdags så det kändes lite tungt idag. Jag hade också lite huvudvärk (vädret) idag, innan och under träningen, vilket också kan ha gjort att det kändes lite extra tungt.

Det var första gången jag sprang spåret vid Ensta och det var inte fullt så backigt som vid Täby IP och det var kul att prova något nytt. Jag skall prova 10 km spåret i Brottby snart också för att se hur det är där. Hur som helst är spåret vid Täby IP fortfarande min favorit eftersom det är så pass backigt.

Om exakt en vecka vid den här tiden befinner jag mig förhoppningsvis i stadsdelen Bronx på väg ner mot Central park och målgång på NYCM. Träningen fram till dess kommer att bestå av:
  • 5 km lätt jogg måndag eller tisdag
  • 10 km på 46 min på onsdag
  • Morgonjogg från Central park till FN-skarapan på lördag
Sen funderar jag att gå ut och ge precis allt jag har på söndag nästa vecka. Det får bära eller brista. Jag går och "spånar" på ett upplägg inför NYCM där jag går ut i 4:45 min/km första halvan och springer första halvan på ca 1:40. Efter detta skall jag försöka springa 5 min/km på den lite jobbigare andra halvan. Detta innebär att jag har 5 min till godo om jag skulle ta slut helt på den senare delen av loppet.

Ett annat alternativ är att satsa på att hålla ett jämnare tempo och kanske försöka springa första halvan på ca 1:43-1:44 och hoppas på att jag lyckas hålla ihop andra halvan på ca 1:45-1:46. Vad tycker ni?

10 kommentarer:

Linus N sa...

Friskt vågat, häften vunnet. Jag tycker du ska gå ut i 4:45 (första planen). Det är ju för#€&a jobbigt andra halvan hur du än gör - lika bra att ha lite marginal och kriga för sitt mål.
Har du GPS-klocka (antar det)? I så fall, tänk på att den kommer visa för optimistiska siffror bland alla hus. Så du måste ha extra marginal för klockan. Detta har jag ännu inte lyckats komma ihåg på nåt lopp.

Lennart sa...

Hej Linus! Jag känner också mest för det första alternativet :-). Tänk om jag håller ihop hela loppet, då får jag en konontid och om det inte fungerar så, jaha :-). Man måste satsa lite :-)

Ingen GPS klocka här. Det finns km markeringar var 5:e km och så finns det markeringar för varje miles (tror jag). 4:45 fart ger 7:38 min/mile (har jag räknat ut) så jag kommer att springa efter det.

MVH

Anonym sa...

Utan någon vettig erfarenhet kring marathonlopp svarar jag jämn fart. Att försöka hålla ihop det när kraften tryter på en mara tror jag är svårt och minutrarna kan nog gå väldigt snabbt då. Hellre en jämn fart du känner dig "trygg" i och att du trots ökad svårighet andra halvan har krafter kvar för att hålla farten eller tom öka mot slutet.

En vecka kvar! Vilken upplevelse du har inom räckhåll!!

Staffan sa...

Jag kan inte NYC-banan men varför så fort som 4:45 första halvan? Nej, jag är också mera inne på jämn fart, sikta istället på 4:50-4:55-tempo så får du ändå lite marginal, det är nog mitt tips!

PS, beter sig min blogg (mallen) fortfarande skumt i din webbläsare? Ingen annan läsare har rapporterat något liknande...

Ingmarie sa...

Jag tror med på jämn fart och finns kraft kvar så öka på slutet. Du vet, "negative splits".

Lennart sa...

Hej Hempa! Mmm, en vecka kvar. Kanske blir 4:50-4:55 som Staffan nämner nedan.

Hej Staffan! ja, bloggen beter sig fortfarande lite konstigt. Häromdagen tror jag den öppnade 7 (!) fönster :-).

Jag skall ta mig en alvarlig funderar på det du föreslog, dvs 4:50-4:55 fart. Det du föreslog är egentligen ursprungsplanen.

Hej Ingmarie: En negativ split vore något. Det har jag aldrig lyckats med tidigare. Har för mig att de sista 5-7 km är ganska lätta. Mm, skall kolla upp det där lite mer exakt.

Jörgen sa...

Brottbymilen har jag av naturliga skäl sprungit ganska många gånger... Håller den för ett av de backigaste milspåren i norrort. Hur tuff en slinga är är ju givetvis subjektivt, men jag kan lova att den är ganska varierad! Och inte alls samma autostrada som elljusspåret i Vallentuna (som jag själv provade förra veckan).

Jörgen sa...

Förresten - angående upplägg på loppet: Gå "All in" - det hade jag gjort. Kanske enda gången du springer det loppet!

Lars sa...

Jag tror liksom många andra på jämn fart. På en halvmara kan man köra "bära eller brista"; man kan alltid plåga sig de sista 7 om man går i väggen vid 14. Det är en helt annan sak att inse att man har gått ut för hårt när man har 20 km kvar.

Spännande! Ska bli himla kul att se hur det går.

Lennart sa...

Hej Jörgen! Vallentunas spår kunde vara roligare. Brottbys spår låter intressant. Jag skall prova det snart. Har du provat Täby IP? Vi kanske kan åka dit någon dag?

Angående NYCM så har jag inte bestämt mig ännu. Kul att ta del av era åsikter och hur ni tänker!


Hej Lars! Det är kul att ni är intresserade. Det sporrar mig! Som jag sa till Jörgen är det kul att ni hör av er med er åsikt. Jag uppskattar verkligen det :-).