söndag 3 oktober 2010

35 km i 5:04 tempo!

Äntligen fick jag till ett pass som jag är nöjd med. 35 km med fartökning! Det här passet var jag lite nervös för innan jag gick ut men det gick tillslut bra, nästan över förväntan! Det var också det mentalt och fysiskt jobbigaste passet innan New York Marathon så det känns verkligen som att jag har passerat en milstolpe.

Startade första km i en ganska beskedlig 5:20 fart för att redan under den andra km öka lite och lägga mig strax under 5:10 tempo. Det kanske inte låter så mycket men den lilla fartökningen känns efter 30 km, jag lovar!

Första 27 km gick egentligen som vanligt. Det händer inte så mycket utan man springer där och tittar på omgivningen. Efter 6.5 km åt jag två stycken nötcream, efter 13.5 km åt jag en banan, efter 20 km åt jag en energigel och efter 27 km åt jag ytterligare en energigel (en mindre variant). Efter ca 14.5 km stod H och stretchade vid sidan av vägen och vi sprang tillsammans ca 1.5 km innan H vek av för att genomföra sin runda. Det var dock trevligt med lite sällskap en stund.

Det var egentligen efter 27 km det började hända saker eftersom det är här man börjar bli trött och fartökningen skall ske. Det krävs en ganska stor mental styrka för att hålla ihop huvud och ben för att öka tempot. Huvudet säger öka men benen vill inte riktigt. Hur som hellst började jag trycka på och gjorde följande km tider:

  • 28 km, tid ca 4:40
  • 29 km, tid ca 4:40
  • 30 km, tid ca 4:40
  • 31 km, tid ca 5:00, vilket är enligt plan eftersom det är ett par tunga backar att ta sig upp för.

Efter den 31 första km orkade jag inte hålla farten längre utan var tvungen att slå av på tempot. Vet inte riktigt vad farten blev de sista 4 km men det är OK.

Summerat blev passet:

  • 0 -> 27 km, tid 2:18:01, 5:07 min/km
  • 27 -> 35 km, tid 39:29, 4:56 min/km, varav ca 4:45 min/km mellan 27 -> 31 km.
  • Totalt blev det 35 km, tid 2:57:30, 5:04 min/km.

Även fast jag inte orkade riktigt de sista 4 km så känner jag mig riktigt nödj med passet!

7 kommentarer:

Ingmarie sa...

Det där är ju ruskigt bra! Vad roligt! Lugnt och fint i morgon nu. :-)

Staffan sa...

Riktigt bra!! Kul att du hade tänkt köra som jag skrev i en kommentar på förra inlägget!!

Det där ger ju hopp om sub 3:30 på maran snart!!

Lennart sa...

Hej Ingmarie!
Jag lovar att ta det lugnt imorgon :-)!

Skulle aldrig våga göra något dumt nu. Det har varit så motigt de senaste månaderna och jag vill absolut inte riskera någonting nu när det har börjat fungera igen. Intervaller är inte att tala om för min del nu..... :-)


Hej Staffan!
Ja, och det blev nästan exakt som du skrev.

Jag har inte gett upp sub 3:30 ännu! Jag har 3 långpass kvar innan nedtrappningen börjar så det kan bli bra det här men vi får se.

Anonym sa...

Vilket grymt bra genomfört träningspass!! 35 km i 5:04-fart på träning, sjukt bra!

Får du bara vara frisk har du 3.30 som i en liten ask.

Keep it up!

Linus N sa...

Efter ett sånt pass förtjänar man ett stort Grattis!!!
Det där passet kommer ge dig en stor trygghet när du står i startfållan.

Petra sa...

Jaklar vilket langpass! Ska bli spannande att hora hur det gar for dig i NY. Lycka till! Haller tummarna for sub-3:30!!!

Lennart sa...

Hej Hempa, ja jag är jättenöjd. Det var bra för självförtroendet. Efter gårdagens pass känns det lite bättre.

MVH

Hej Linus, tack för det. Tror också att det gav trygghet och självförtroende. Jag har också tre pass kvar innan nedtrappning så jag hoppas nu på att det kan bli ännu bättre.

MVH

Hej Petra! Tack för dina uppmuntrande ord och vad roligt med en ny läsare som dessutom är från Australien. Tittade som hastigast på din blogg och du verkar riktigt flitig. Jag skall titta in lite mer. Jag gillar dessutom Australien så det skall bli intressant att läsa om!

MVH