tisdag 17 september 2013

Ett mäktigt intervallpass

"Det här måste vara det mäktigaste intervallpasset jag kört", tänkte jag när jag stängde av klockan efter 25*200 meter med 200 meter joggvila.

Det var ett intervallpass där jag fokuserade på ett högt och fint löpsteg med rak höft och lätta fotisättningar. Fartavsnitten sprang jag på ca 41 sekunder, och 200 meter joggvila på ca 70 sekunder.

Totalt gav passet 25 varv på bana vilket är väldigt psykiskt påfrestande. Efter 15 varv hade jag allvarliga funderingar på att korta ner passet, men då kom Lars Södergård och peppade lite. Det muntrade upp. Det gav kraft till de avslutande 10 intervallerna.

Det här intervallpasset gav också lite perspektiv eftersom intervallpasset påminner om ett klassiskt 200 m intervallpass i 30/40-sekundersfart.

Steve Prefontaine sprang 18 intervaller över 200 meter i 30-sekundersfart och sen 200 meter i 40-sekundersfart. Galen Rupp har lyckats med bedriften att springa hela 24 repetitioner i 30/40-sekundersfart.

Om man inte är löpare tror jag att man kan ha svårt att förstå vilken otrolig prestation det är att springa 24 repetitioner över 200 meter i 30/40-sekundersfart. Ja, man måste nog vara löpare för att verkligen förstå.

14 kommentarer:

Henrik sa...

Oj! Det var ett rejält intervallpass.

Jag planerar att springa en hel del 200-metersintervaller i vinter, så nu har du satt ribban högt :-)

Magnus sa...

Så många har jag aldrig sprungit. Däremot totalt fem km där hälften där varannan går i ca 3.45 och varannan i ca 4.05. Det brukar landa på totalt 19.30. Jag tycker det sliter lite för hårt på kroppen och kör nästan aldrig längre än sex km på bana oavsett intevallnupplägg.

Johnny sa...

Jag körde maffiga 8 st 200-ingar idag och tyckte att det räckte bra ;-)

Lennart sa...

Henrik - Ja, det var ett rejält pass. Mitt tips är att du börjar lite lugnare och att du nöjer dig med ca 15 repetitioner.

Ska bli kul att följa :-).

Magnus - Ja, det sliter ganska bra. Nu blir det lite lugnare fram till på söndag då jag ska springa Sicklaloppet. Det finns en långsiktig plan :-).

Jag tänkte att det här passet gav totalt 10 km varav 5 km i ca 3:30-fart. Att bara springa tex 3 km i hög fart tycker jag känns lite futtigt och det var därför det blev så många :-).

Nästa gång jag kör det här passet ska jag försöka hålla 45/55 sekunder och nöja mig med ca 15 reps.

Lennart sa...

Johnny - Ja, jag såg att du hade kört tvåhundringar. Det svischade förbi i flödet, men jag har inte hunnit läsa :-).

Jag tror dock att vi kan ha haft lite olika syften med passen :-).

Johnny sa...

Möjligen kan vi ha haft det ja :-)

Det börjar dra ihop sig, förutom Sickla då så tror jag stenhårt att du klarar målet i Hässelby. Ska bli spännande att följa.

Du får köpa en sån där fin Garminklocka som de släpper nu, en sådan som kan ge liveinfo via mobilen. På så vis kan jag/vi följa dig live :-)

Alexandra sa...

Pannben var ordet! Snyggt lennart! Du verkar vara på G igen..

Håkan sa...

Oj! 25 intervaller, måste nästan ha varit svårt att hålla räkningen?
Lyckas du bara formtoppa till rätt dag så klarar du målet!

Staffan sa...

Oj, jag säger som Håkan, hur höll du räkningen på alla varven? Bra jobbat!

Jenny B sa...

Wow! Imponerande!

Lennart sa...

Johnny - Kul att du tror på mig. Det känns bra :-). En sån där klocka vore inte dumt att ha. Garmin kanske kan sponsa med en .-)!

Alexandra - Jag hoppas det, och visst krävdes det lite huvud :-).

Håkan - Det var inte så svårt. Jag använde "lap-funktionen" och då höll klockan räkningen :-).

Staffan - Ja, det var lite mäktigt. Angående varven så se mitt svar till Håkan :-)!

Jenny - Ja, jag är lite imponerad själv faktiskt :-).

Roger Vestrum sa...

Det var ei god intervalløkt. Jeg kjørte et 30x200m-økt selv for noen uker siden ( http://www.rogervestrum.blogspot.no/2013/08/ny-tartanutfordring-30-x-200m.html ), men kun 30 sek pause. Jeg snittet på 37,6 sek.

To uker senere løp jeg en lettløpt 10 kilometer på 38.25 min. Men så har jeg alltid vært bedre på kortintervaller enn på lengre sammenhengende løp. Mulig du er bygget litt annerledes.

Og Rupp sine tempovekslinger i 30/40-tempo... Løper ikke han 10000 meter på ned mot 27-blank da? Det er jo 50 tohundremetere på rett under 33 sekunder...uten pause...

Lennart sa...

Roger - Wow, vilket pass du körde! Många intervaller, kort vila och hög fart. Riktigt imponerande :-)! Kul att du berättade det!

Galen Rupp har sprungit 10 000 meter på 26:48 och 5000 meter på 13:06. Han är grym! Helt klart bland de bästa i världen! Han är en av mina favoritlöpare!

Det där 200 m intervallerna i 30/40-sekundersfart är en intressant värdemätare. Kul om fler provade :-).

Lennart sa...

adg