fredag 27 september 2013

Anpassar till mig själv

Det är svårt att springa ett vanligt distanspass. Det är svårt att inte höja farten. En kilometer eller två i lite högre fart, det kan inte skada, eller? Hämmar det min utveckling? Ärligt talat vet jag inte. Somliga skulle kanske säga det, andra inte.

Löpträning är ingen exakt vetenskap. Det finns ingen bestämd väg. Ingen ”tränar-du-så-här-blir-du-bäst-väg”. Löpträning är individuellt. Löpträning anpassas efter individen, efter individens förutsättningar och egenskaper.

Mitt i dagens distanspass över 13 kilometer i 4:50-fart anpassade jag träningen till mig själv, till mig själv som individ. Jag valde att öka farten och springa 3 kilometer kuperad terränglöpning i 4:19-fart.

4 kommentarer:

Linus N sa...

Ja såna här funderingar har jag också mest hela tiden. Hämmar det min utveckling att jag inte får tillräckligt med riktigt lugna pass, eller får jag tvärtom för få snabba pass? Väldigt svårt att veta... Och det som funkar en tid kan plötsligt sluta fungera, vilket gör det ännu mer förvirrande.

Lennart sa...

Linus - Ja, jag har också funderat på om jag har kört för mycket kvalitet, och glömt distanspass och långpass.

Dock tror jag att de flesta passen kan innhålla en farthöjning, bara för att prova lite :-).

Roger Vestrum sa...

Dette er en tanke som ofte slår meg også. Når man ikke trener veldig ofte, men har et godt grunnlag med trening 3-4-5 dager i veckan over mange år, vil man ikke da ha bedre utbytte av å kjøre de "rolige" distanspassene litt raskere?

Jeg tror det. Men jeg tror også det er fysiologiske foskjeller fra person til person som gjør at vi responderer forskjellig på det vi utsettets for. Noen har god fremgang av korte harde intervaller, men andre har stor fremgang av mye distanspass.

Blant de aller fleste gode løpere ser man at mye av distanspassene går ganske raskt. Mye trening litt under trøskelfart, og progressive langturer (kenyanske langkjøring).

Føles det fint å øke tempoet på langturene, så tror jeg det er et tegn på at det gjør kroppen godt.

Lennart sa...

Roger - Ja, vi som har tränat lite borde kunna öka belastningen.

De progressiva distanspassen (kenyanskt) tror jag också mycket på. Vi de tillfällen jag är i god form brukar de progressiva distanspassen kännas grymt bra :-).