måndag 30 september 2013

Bästa svensk på Lidingöloppet, Lars Södergård, intervju, del 2

Här kommer svaret på de sista tre frågorna jag ställde till Lars Södergård efter att han blev bästa svensk, med en fjärde plats, på Lidingöloppets huvudklass över 30 km.

Fråga: I år har du bland annat sprungit milen på 29:43, vunnit ALJ-Open, varit med i vinnande lag i Bellmanstafetten (Vallentuna Friidrott så klart....) och blivit bästa svensk med en fjärdeplats på Lidingöloppets 30 km. Vad siktar du på nästa år? Vilka mål har du inför 2014?

Lars svar: "Hoppas kunna springa fort (ca 2:18-19) på Dubai Maraton 24 januari och därmed kanske knipa en plats till EM i Zürich. Om det går åt skogen blir det bana 5000m och 10000m. Det är trots allt roligast. Vill komma ner mot 29 låga på 10000m och springa LL på under 1:40".

Fråga: Vilket är ditt favoritträningspass. Några tips?

Lars svar: "Halvhårda 90-minuterspass i terräng är fina, det blir man stark av. Annars är tipset att inte köra på för hårt på träning, de sista procenten måste man spara till när det verkligen gäller något (tävling). Alltid träna med kontroll, kontinuiteten är viktigast och får inte offras genom allt för hårda träningspass som kostar flera dagar med återhämtning. Man ska i princip alltid kunna göra en eller två intervaller till när man är klar".

Fråga: Hände det något annorlunda igår. Något som är värt att ta upp. Någon som sa något roligt? Någon som skojade? Starkt minne? En anekdot?

Lars svar: "Uhrbom försökte langa öl till mig i Grönstabacken. Jag var nära att ta en klunk men ångrade mig i sista stund eftersom jag inte vågade riskera ett magras i det läget. Hade varit en kul story dock".

Personligen tycker jag (Lennart) att det skall bli väldigt roligt att följa Lars under nästa år. Dubai Marathon tillsammans med banlöpningen känns väldigt intressant. Jag hoppas verkligen att det går bra, och nästa års Lidingölopp med en satsning på att springa under 1:40 känns också väldigt spännande.

Angående träningstipsen har jag faktiskt redan börjat springa intervallpassen med lite mindre belastning. Det är ett tips som jag har tagit till mig, och som jag i kombination med lite andra funderingar kommer att använda när jag lägger upp vinterns träning.

Sist vill jag också lyfta fram en oerhört fin formulering som jag fastnade för när Lars svarade på den första frågan i det förra inlägget. Formuleringen löd: "I de ständigt återkommande branta upp- och nedförsbackarna höjer David farten och jag vågar inte gå med honom utför pga rädsla för att "slå sönder" låren. Så jag släpper och tänker att antingen tar han slut och så kommer jag ikapp eller så är han en värdig vinnare".

Det jag fastnade för var den fina sportsmansandan. Jag tycker det var väldigt stort och sportsligt tänkt. Väl värdigt en vinnare.

7 kommentarer:

Jenny B sa...

Tack för intervjun - mycket intressant!

Lennart sa...

Jenny - Kul att du gillade det. Vi får också tacka Lars som har lagt ner tid på att svara på frågorna :-).

Jag hoppas att du börjar komma igång med din träning igen nu!

Jenny B sa...

Jodå tack, det går långsamt framåt.
Imorgon börjar det nya träningsåret - då blir det nya tag!
Siktar främst på lite kortare sträckor under 2014, kanske rentav blir ett tidsmål på milen...

Håkan sa...

Jo det är starkt att erkänna att man kan se sig besegrad även under tävling och se motståndaren som värdig om han/hon vinner. Men han höll ändå kvar hoppet om att faktiskt komma ikapp och om :-), måste ha varit en härlig känsla då det faktiskt inträffade...

Säger som Jenny: Tack för intervjun och tacka Lars som tog sig tid att svara!

Lennart sa...

Jenny - Oj, det låter positivt. Skynda långsamt bara. Det viktigaste är att du är hel och ahr kontinuitet, som Lars skrev ovan :-).

Håkan - Ja, det låter som att Lars sprang väldigt klokt och inte lät sig stressas av andra utan sprang sitt egna lopp.

Den sista milen måste ha känts väldigt speciell :-).

Anonym sa...

Kul med intervju, bra!

Försök få honom att börja blogga, vore riktigt kul att följa hans tankar :)

/Jimmie

Lennart sa...

Jimmie- Ja, vi får se. Några av Lars kompisar bloggar så han kanske väljer att börja :-).