söndag 13 september 2015

Mer pengar till elitlöparna

Elitlöpare lever inte fett idag. Jag har många gånger funderat på vad som motiverar elitlöpare att dag efter dag gå ut och träna och försöka bli så bra som möjligt. Vad driver dem? Startpremier, prispengar och feta sponsorkontrakt kan det i alla fall inte vara. För det finns inte.

Det finns inga pengar alls att hämta i löpningen. Att som första pris i ett lopp dela ut en matkasse från ICA eller lite Rågfras duger inte. Det är för snålt. Att istället låta ettan, tvåan och trean i dam respektive herrklassen dela på tex 30 000 kr är fullt rimligt. Det har vilket lopp som helst råd med.

Det hela är ganska enkelt. Om 1000 personer betalar 500 kr för att springa ett lopp blir intäkten ca 500 000 kr samtidigt som kostnaderna är låga. Visst, chiptidtagning kostar några tusen. Lite bananer och annat likaså, men kostnaderna för ett normalt lopp ligger under 150 000 kr. Det vet jag för jag har själv sett efterkalkylerna då jag själv har varit med och arrangerat lopp.

Bild tagen efter dagens långpass över 21 km i 5:20-fart
med syfte att visa färgmatchningen mellan skor och tröja.
Bicepsen "råkade" bara komma med.
Med 350 000 kronor i vinst så finns det utrymme att dela ut lite prispengar. Det finns även utrymme för att dela ut startpremier till några speciellt inbjudna löpare. Det höjer värdet på löpningen som idrott och kanske motiverar till mer träning och bättre tider.

Uppriktigt sagt förstår jag inte varför det är så tyst om det här. Ingen verkar vilja ta upp frågan, och från de stora tidningarna som Spring och Runners World är det knäpptyst. Mest besviken är jag på tidningen Spring som hävdar att de är en tidning för, och gjord av, de lite bättre löparna. De som skriver i den tidningen har alla möjligheter i världen att röra om lite, och starta debatt, men det gör de inte.

De kanske är rädda för att bli av med det lilla det får. En startplats i ett lopp, ett par tights från ASICS, eller en vintermössa från Craft. Själv är jag inte rädd för att bli av med någonting då jag inte får någonting från någon. Jag köper själv.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra.

Men, om du inte trycker knäet mot baksidan av armen, hur ser då biceps ut?

Lennart sa...

Ha, ha! Jag ska ta en tydligare bild. Vänta ett några dagar bara ;-).

Anonym sa...

Är syftet med prispengarna att motivera svenska elitlöpare? I så fall är ju frågan lite mer komplicerad kanske:
Det är ju större chans att duktiga gästlöpare lockas hit och och tar hem prispengarna istället. Stockholm marathon försökte ju råda bot på det i år, och det blev väl ingen dundersuccé precis?
Sen kan man också fråga sig om det är roligare för publik och löpare när t.ex. David Nilsson och Isabella Andersson vinner Stocholm halvmarathon, istället för, för oss i Sverige, okända löpare från t.ex. Kenya?

Som sagt, det kanske blir för komplicerat och kontroversiellt så man undviker frågan helt?
Sen är det väl också så att många lopp arrangeras av friidrottsföreningar, så pengarna kommer elitlöparna tillgodo på något sätt ändå i slutändan.

Lennart sa...

Många frågor, och få svar :-). Kanske behövs en större diskussion kring detta. Det saknas. Det saknar jag.

Oavsett så tycker jag att det borde finnas lite prispengar. Det du skriver ovan låter lite uppgivet. Lite protektionistiskt. Jag hoppas att diskussionen någon gång kommer upp på bordet. Skulle vara kul att se vad folk tycker :-).