torsdag 9 april 2015

ASICS - GO RUN IT

Följer ni ASICS nya utmaning på Runners World? Den som heter ASICS - GO RUN IT. Jag följer den. Jag tycker den är intressant. Intressant ur flera perspektiv.

Det mest logiska perspektivet är om ASICS-utmanarna ska klarar av sina målsättningar. Klarar de av sin utmaning? Det är spännande att följa deras träning där förväntningarna byggs upp. Sedan ska allt avgöras. En dag. Ett lopp. En målsättning. En tid. Vinna eller försvinna, samtidigt som 1000-tals läsare följer dramat. Tufft läge.

Jag har själv bloggat några år så jag vet hur det känns. Jag vet hur det känns när läsare känner igen mig. Jag vet hur det känns när läsare kommer fram till mig och önskar mig lycka till. Jag vet hur det känns när läsare förväntar sig resultat. Dock kan min erfarenhet och publicitet inte jämföras med den publicitet som ASICS-utmanarna får.

Hur går det då? Jag tycker det går bra. Lite skavanker på några av utmanarna, men de som sprang Premiärmilen klarade den ganska bra. Man ska veta att Premiärmilen är ett ganska tungt lopp där banan inte alls lika snabb som vissa vill ge sken av, och det är ingen katastrof att missa lite där. Det har jag också gjort. Ska dock bli kul att se hur det går för utmanarna när de senare springer Stockholm Marathon.

En utmaning som jag tror att man lätt kan glömma är LG Skoogs utmaning. Utmaningen där han som coach måste balansera rehab och träning för de som är lite skadade. En aspekt inom löpningen som kanske är den svåraste aspekten. Att träna i medgång är enkelt. Att träna i motgång är svårt.

Hur hårt kan LG Skoog coacha? Hur hård belastning tål adapterna? Hur gasa och bromsa samtidigt? Jättesvåra frågor. Utmanande frågor. Frågor som är roliga för oss läsare att följa, men ett tufft läge för LG Skoog.

Själv har jag inte ett lika tufft läge. Jag har inte 1000-tals läsare så jag kostade på mig en vilodag igår. Det var ingen som märkte det, och idag sprang jag ett distanspass över 15 kilometer i 5:02-fart, fast det var väl ingen som märkte det heller.

6 kommentarer:

Johnny sa...

Jag kan inte låta bli att följa, även om jag är bitter över att jag inte blev utvald ;-)

Lennart sa...

Johnny - Ha, ha! Inte ska du vara bitter heller ;-).

Du ska vara stolt! Du ska vara stolt över att det var du som hade världspremiär på din blogg idag när du testsprang och visade bild på den nya Airia modellen.

Jag har en känsla av att du blir farlig i år :-)! Håll dig skadefri bara så blir det nog en kanonsäsong :-)!

Johnny sa...

Jag tror ju alltid att jag blir farlig, gäller att hålla hoppet uppe. :-)

Men helt klart är det där med skador en nyckel tror jag, jag har betydligt fler lugnare veckor i år och det har än så länge fungerat. Kontinuitet är viktigt.

Jag tycker vi siktar mot kanonsäsonger båda två, i år är det vårt år :-)
Lennart sa...

Jag har också fler vilodagar nu än tidigare. Jag lyssnar på kroppen mycket mer än för något år sedan.

Tänkte till exempel köra åttahundringar på bana (Vallentuna IP) idag, men kände att benen behövde några timmar vila till så det blir nog imorgon förmiddag istället :-).

Lycka till!!

Anonym sa...

Rätt Lennart! Det är inte helt lätt alla dagar att vara coach. Och speciellt inte vara coach på distans. Nu har dom kört 4 veckor och skall påbörja nästa 4 veckors-program på måndag. Det är 5 väldigt ambitiösa och positiva löpare som ingår i Asics utmaningen. Jag kommer ju lära känna deras formkurva, vad dom tål, farter, återhämtning ju längre vi kör. Och det skall ju pågå till oktober. Det jag märker är att dom mår bra av struktur. Att få en blandning av olika träningsinslag. Också att det finns en tendens att springa för fort på många distanspass. Men för varje vecka som går så får jag bättre och bättre grepp om mina adepter. Så vi får se.
Kul att du satsade på 800ingarna. Nästa gång snittar du i 3.52 tempo /mvh LG Skoog

Lennart sa...

LG Skoog - Ja, i inlägget försökte jag hitta en annan vinkling (än den vanliga när man bara fokuserar på tidsutmaningen) där jag lyfter fram tränarutmaningen och risken med skador. Dilemmat med träna, inte träna, etc, etc. Det är också intressant att följa eftersom skador och rehab är en sån stor del av löpningen.

Men, men, kul att det gick så bra för Anders nere i Rotterdam idag också. Jag läste hans Race Report och jag tyckte det såg stabilt ut.

Själv kör jag 3:52-fart nästa gång :-).

Ha det fint!