lördag 14 augusti 2010

24 km långpass i 28 graders värme

Hua mig vad tungt det här var men jag är otroligt glad att jag kan göra såna här pass igen!!!

Drog ut i värmen eftersom jag tror att värmen härdar och när det senare blir kallare får man en bra träningseffekt, när jag har gjort så här tidigare har jag upplevt att kroppen bara "flyter iväg" när temperaturen blir lite behagligare. Lite som med snömodden i vintras. Så fort snön försvann blev km tiderna helt plötsligt 20-30 sek bättre per km. Jag hoppas på en liknande effekt nu.

Trodde att jag skulle kunna avsluta den här rundan någonstans mellan 5:10-5:15 tempo men det blev inte så. Det blev tillslut 24 km på tiden 2:14:26 vilket är 5:36-tempo.

Jag var riktigt trött men så här i efterhand känns det ändå rätt bra eftersom jag trotts allt var ute i värmen och slet i ca 2 timmar och 14 minuter och det är lite det som är syftet med passet. Höja tempot kan jag göra sen, nu handlar det mer om att vara ute länge!!!

Som jag sa, långpasset var tungt och en tanke som slog mig under långpasset var att "hur kan man sätta pers på 8 km i dessa tider"!??

Den frågan lämnar jag obesvarad men inte obevisad. Det är bara att läsa här: http://hempa10.wordpress.com/ :-). Starkt jobbat!!!

4 kommentarer:

Ingmarie sa...

Mycket sitter i skallen. ;-) Bra jobbat!

Lennart sa...

Tack Ingmarie: Ja, mer än vad man tror sitter i huvudet. Kanske var så idag lite.

MVH

Anonym sa...

Vilket grymt pass! 24 km i värmen är tio reser värre än ett PB på ynka 8K. Dessutom gjorde jag det igår så där har du förklaringen :-)
Tror på det där med värmeeffekten. Tränade förra året två veckor på Cypern i ett galet varmt gym. (kom först sista dagen på att det faktiskt fanns AC...) Tillbaka till nordligare breddgrader gick löpningen över all förväntan. Man borde ju alltså kombinera tropiskt klimat med höghöjd! :-)

Riktigt skoj att du är igång igen! Positiva besked nästan varje dag från Vallentuna numera :-)

Lennart sa...

Hej Hempa: Ja, hoppas bara att det sista försvinner. Det är något som inte känns helt OK på den inre fotledsknölen (höger) men jag tror att det är på väg bort (kändes igår kväll men ingenting nu).

Jag kommer att öka lite försiktigt.

Lite läskigt det där med värmen och Midnattsloppet senare på kvällen.