måndag 31 maj 2010

Naprapat

Besökte en naprapat idag. Han kände, klämde och var inte nådig mot min vad, men det är OK. Måste han göra så, så måste han. Om det krävs en sån undersökning för att jag skall bli bra så är är det helt OK.

Naprapaten kom fram till att jag inte hade råkat ut för någon bristning och det var ju bra det. Det dåliga var att han inte kunde ge något exakt besked för vad jag hade råkat utför, men han tyckte att det var helt i sin ordning att starta på lördag. Han kanske märkte att det är "ganska" bra i vaden nu. Det känns ingenting när jag går eller när man "klämmer" på den, men saken är den att jag vågar inte prova att springa nu och riskera någonting för jag vill genomföra maran oavsett vilken tid jag får!!!! Jag vill komma i mål!!!!

Naprapaten sa också "det vanliga", dvs att vaden är lite stelt och att det finns lite "knutar".......... Skall jag vara helt ärligt tror jag faktiskt att de säger så till de flesta.

Naprapaten tyckte inte att jag skulle träna löpning innan maran på lördag utan endast köra alternativ träning som cykel och Cross trainer. OK, säger han så, så blir det så. Skall köra lite Cross trainer imorgon på jobbet.

Det var ju en optimal uppladdning!!!! 3:30! ja tjena!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ju skönt iallafall att det inte var någon bristning eller annat otäckt men det hade givetvis varit än bättre om han vetat vad problemet troligen var. Diskuterade ni begreppet Gubbvad och vad tyckte han i så fall om den diagnosen?

Själv besökte jag en duktig naprapat i Vallentuna som hjälpte mig med mitt förmodade PFPS (Runner's knee) förra veckan. Jag tränar inte för något närliggande lopp så det är lugnt men alltid tufft med uppehåll i löpningen.
Nu är det rehab styrketräning för lårmuskeln som gäller för mig men jag hoppas kunna testjogga lite redan denna vecka.

Lycka till på lördag!
/Peter

Lennart sa...

Hej och tack Peter. Skall göra så gott jag kan på lördag

Visste inte att du var skadad. Det är heltrist, kan bara hoppas på att det blir bättre. Många i min närhet är skadade nu och det är trist att se. Det är många som har ställt in maran i år. Vet inte om Knee straps fungerar men det kanske värt ett försök.

Ja, jag ställde frågan om Gubbvad och naprapaten log och sa att ja, det "kan" vara det man brukar kalla för Gubbvad. Naprapaten tyckte att Gubbvad var en "slaskdiagnos" som man använder och jag upplevde inte att han gillade diagnosen Gubbvad. Dock tyckte han att jag hade haft en hög träningsmängd under lång tid innan jag fick ont i vaden och det talar lite mot Gubbvad.

Naprapaten sa inte att jag hade råkat ut för Gubbvad utan det kan lika gärna vara en överansträngning eller någonting annat.

Lycka till nu och hoppas det går bra att springa i slutet på veckan. Det här vet du redan men jag säger det ändå, "ta det lugnt".

MVH

Ingmarie sa...

Jobbigt att inte riktigt veta... Magnesium äter du förstår jag. (?) Masserad han? Triggerpunktsmassage? Akupunktur?
Men gör som han föreslog. Det viktiga är ändå att du håller i gång lite lätt nu denna veckan. Träningen är ju så att säga "klar". Håller tummarna!

Lennart sa...

Tack Ingmarie,
Äter kosttillskott i form av tabletter (Mitt Val Sport).

Han masserade och gjorde triggerpunktmassage. Ingen akapunktur.

Just nu går jag och tänker att "det bara var 2.5 veckor mellan sista långpasset och maran". Även fast det känns som en evighet var det faktistkt "bara" 2.5 veckor sen.

MVH

Anonym sa...

Lennart: Jo jag har ett trilskande knä. Det drabbade mig först förra hösten då jag helt gjorde uppehåll 3 månader, gick till ortoped och MR med besked att allt såg bra ut.

Jag började löpa väldigt försiktigt i januari och trappade sakta upp till normal mängd och allt rullade på fint i över två månader med 3-4 mil/v, sen skulle jag testa att maxa(!) på 5 km terräng och då tyckte knät att det var nog.

Eftersom det inte verkar röra sig om några mekaniska problem (brosk, menisk, korsband etc) utan ett muskelproblem (stel obalanserad lårmuskel) så är det nog inte skadligt att testlöpa ganska snart men jag slutar givetvis vid minsta problem.

Visst låter Gubbvad som en slaskdiagnos men faktum är att väldigt många män kring 40-årsåldern drabbas av vadproblem och en hel del slutar faktiskt löpa då för att problemen verkar bli kroniska. Jag frågade runt i min bekantskapskrets och släkt och väldigt många var drabbade av likartade problem och 3 stycken la helt av med löpning pga detta! För mig har magnesiumet gett effekt så jag håller mig till en Mitt Val Sport året om nu.

Jag har också ägnat mig åt crosstrainer och motionscykel men det är så embarmligt tråkigt att jag inte pallar mer än max 30 minuter och det känns för lite för att jag skall vara nöjd så jag hoppas verkligen att löpningen snart är igång igen.

/Peter

Roadrunner sa...

Ja du, det låter onekligen som vi åkt på samma åkomma.

Just nu är det min hals jag oroar mig för mest (läs gärna på bloggen).

Lennart sa...

Hej Peter,
Farten genererar ofta skador. Det är nästan alltid då det händer.

Många i min omgivning har också problem med vaderna så visst är Gubbvad en realitet. Dock skulle det vara kul att veta lite mer om vad det är och vad det beror på. Det verkar kunna yttra sig lite olika.

Jag hade tex ont i vaden för två år sen, påminner mycket om det jag har idag men då satt det onda längre upp. Vid den tiden fick jag hälsporre också så de var en trist period. Jag gick då till en Kiropraktor som rättade till ryggen och "benlängden", ja han knäckte och hade sig. Faktum är att jag inte har haft besvär efter det i ca 2 år. Besvären kanske hängde ihop med att jag inte var helt rak i ryggen och att belastningn blev lite olika beroende på benlängden, det var i alla fall Kiropraktorns åsikt.

Har också läst att Gubbvad kan bero på små bristningar, restprodukter som ansamlas, etc. Jag vet faktiskt inte vad det beror på men skall i framtiden besöka naprapat två gånger per år och en "riktig" massör två gånger per år i förebyggande syfte. Hoppas på att slippa många besvär då.

Lycka till och hoppas att dina besvär i knät går över. Jag vill ju se dig i ett lopp framöver......

MVH

Lennart sa...

Hej Roadrunner,
Skall in och läsa på din blogg men vad jag kommer ihåg var dina barn sjuka och de kanske har smittat dig.

hmm, skall in och kolla men utan att ha gjort det hoppas jag så klart att du står på startlinjen på lördag.

MVH

Anonym sa...

I'll immediately snatch your rss as I can't to find your email subscription link or
newsletter service. Do you have any? Please permit me
understand so that I could subscribe. Thanks.Did you find this post useful?
For those who did, then have a look in the step-by-step free of charge
video tutorials below site

Here is my webpage ... cheap jersey
My webpage - football kit