måndag 24 maj 2010

Distanslöpning, 15.8 km (rehab?)

Gick ut och provade springa idag igen med målsättningen att springa 10 km med liten fartökning sista 5 km.

Började lugnt i ca 5:40 tempo. Ökade lite efter ca 1 km till 5:20 tempo. Vaden kändes inte normal ännu. Den gjorde inte ont när jag sprang på planmark men den kändes lite "konstig", svag och ömtålig på något sätt, i uppförsbackar kunde jag inte "trycka på" för då går den nog sönder igen (vågade inte prova). Sprang inte heller med mitt normala löpsteg utan kompenserade lite för att lätta på belastningen på vaden, det blev nästan lite haltande, inte snyggt men ändå.....

Och så sprang jag på fram till ca 6 km då jag vände och började springa hem igen. Då var kroppen varm och det kändes lite bättre. Provade då att öka ner mot 5-min tempo och sprang så i 1 km.....2 km....3 km, mmm, det kändes fortfarande hyffsat bra i vaden och löpsteget började bli lite mer normaliserat. Korta stunder glömde jag till och med bort att jag hade problem med vaden och att detta bara var en test runda (eller rehab runda, eller vad man nu skall kalla det).

När jag kom hem till mitt hus efter 12 km bestämde jag mig för att fortsätta. Jag var bara tvungen att fortsätta. Slutade efter 15.8 km löpning och just nu för stunden känns vaden precis som innan dagens träningspass.

Det blev till slut 15.8 km på tiden 1:21:33, 5:10 min/km.

Nu har tankarna börjat "snurra" kring nästa träning (det blir på torsdag p.g.a tjänsteresa). Skall jag våga mig på ett sista långpass inför maran. Skulle inte vara så dumt att få till ett 30-32 km långpass med fartökning. Hmmm, hur blir det då med återhämtningen? Jo, det måste jag fixa, 9-dagar räcker, eller?

Ja, ja, vi får se på torsdag, skall inte ta något för givet nu :-)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det går ju alltid att bryta maran om det skadan gör sig påmind. Men jag skulle inte chansa med skadan för att ev riskera hela säsongen.
Tror vi får se dig på startlinjen och att vaden numera är historik.

Lennart sa...

Hej,
Vad bra det är när någon är positiv!

Startlinjen kommer jag ganska säkert till men vaden är inte historik ännu. Det går inte att lita på den men det är hoppfullt :-)

Vågade inte springa snabbare idag än vad jag gjorde, låg på gränsen av vad som kändes bra i vaden.

MVH

Ingmarie sa...

Det sämsta du kan göra nu är att försöka "ta igen träning". Torsdag låter väl sent i mina öron. Jag hade INTE gjort det. Ha is i magen. Vill du nu absolut köra långt så kanske löpning + cykel kan vara något? Kroppen fattar inte om den kutar hela tiden ;-), det viktiga i så fall är att den är igång länge. Men ta det försiktigt så du inte förvärrar något! Då kan du ju absolut inte springa.

Lennart sa...

Hej Ingmarie och bra,
"Is i magen" kan vara svårt att ha ibland :-), man vill ju så mycket men 30-32 km är kanske att ta i. Du fick mig att "tänka till" istället för att jag bara låter "viljan" styra.

Tack Ingmarie! Jag hade inte bestämt mig om torsdag ännu men efter ditt inlägg är risken att jag gör något "dumt" ganska liten. Det långsiktiga måste få styra. Det gäller inte bara långpass utan även att inte springa i för hög fart just nu.

"Is i magen" är så rätt. Vill inte missa säsongen.

Ingmarie sa...

Bra!:-) Håller tummarna!