Det är tre kilometer kvar när den sista utförslöpan ner för fjället börjar. Låren är tunga, och brant nerförslöpning kostar. Det vi springer på är egentligen en slalombacke, och halvvägs ner känner jag hur blodet värmer i låren.
Jag springer om en kille som har fått kramp, och ökar farten så mycket jag vågar. Jag gör vad jag kan för att knäcka killarna bakom mig, och när jag kommer ner på slätmark ser jag att alla har släppt utom killen i blå tröja. Sista kilometern går fort. Närmare 4-fart och jag vänder mig inte längre om. Tänker bara på att springa fort.
Start och mål banderollen med Experium i bakgrunden |
Jag borde skriva att Sälen Fjällmaraton var ett riktigt dåligt lopp. Jag borde skriva att allt var fel då det kanske ger mig en möjlighet att behålla loppet för mig själv även i framtiden, men jag kan inte skriva så. Jag kan bara skriva att Sälen Fjällmaraton var mycket bättre och mycket roligare än vad jag förväntade mig. Ett riktigt professionellt arrangemang. Jag hade jättekul!
Dagen innan och morgonen innan loppet hade jag en stor respekt för vad som väntade. Jag hade respekt för stigningarna upp på kalfjällen. Jag hade respekt för det steniga underlaget. Jag hade respekt för geggan och sumpmarken. Jag hade respekt för nerförsbackarna som kan vara nog så jobbiga med trötta lår. En respekt som definierade strategin ”Börja lugnt och se vad som kommer. Känns det bra kan jag alltid öka på slutet”.
Sälen Fjällmaraton börjar direkt med en stigning över 8 kilometer och ca 400 höjdmeter upp till toppen av Östfjället. En stigning som jag sprang tillsammans med de andra löparna i maklig 6-fart. Kände mig pigg och fräsch när vi senare sprang ner i dalen (15 km) och vidare upp på nästa fjäll till Snögubben (20 km), som ligger där liftarna slutar på Lindvallens skidanläggning.
Efter 8 km och ca 400 höjdmeter passerar vi toppen av Östfjället på ca 850 möh |
På väg upp mot Snögubben och dagens andra fjäll |
Mycket teknisk krävande terräng mellan 20-25 kilometer |
Jag trippade på. Korta och höga steg. Vinnande steg. Blicken fokuserad endast en till två steg framför mig, och efter 25 kilometer började underlaget bli lättare. Inte lika tekniskt krävande. Svag nerför. Bra underlag, och här började det gå fort. Säkert 4:30-fart och jag tog ytterligare placeringar.
Lättare löpning mellan 25-30 kilometer där mycket spänger var utlagda |
Bild från 35 km. Över berget i bildens nedre högra hörn, bakom ledkorset, sprang vi. Efter de berget var det bara nerförslöpning till Experion kvar. |
Ett perfekt arrangemang som tillsammans med de fina vädret gjorde att Sälen Fjällmaraton var ett av de bättre lopp jag har sprungit. Det är mycket troligt att jag springer nästa år igen.
7 kommentarer:
Snyggt sprunget och rapporterat! .-)
Strålande! Kanske är det den här sortens lopp som passar dig bättre än "sub 40". Varför sprang du inte i klubblinnet och i Vallentuna FK:s namn? Själv sprang jag samma dag en halvmara i Bromölla, en man (Mattias Nilsson) kände igen klubbdräkten och bad mig framföra en hälsning till dig. Se där vad en klubbdräkt kan vara kontaktskapande!
Johnny - Tack! Det värmer :-)!
Björn - Vad roligt! Hälsa tillbaka till Mattias om ni möts igen. Jag passar på dock på att hälsa tillbaka till Mattias här och nu:
Hej Mattias! Hoppas din halvmara gick bra :-). Kul att du kontaktar Björn så där! Hoppas vi ses vid tillfälle :-)!
Angående klubblinnet så glömde jag klubblinnet hemma, men jag vet ändå inte om jag hade sprungit i det eftersom jag får lite skavsår av det. 5-10 km går bra men helst inte längre, och visst kommer det bli fler fjällmaror, men det är något visst med att springa fort så jag ger nog inte upp det. Den här säsongen har varit lite av en mellansäsong, men jag hoppas på att komma tillbaka igen :-).
Kul rapport och fina bilder. Bra höst. Mvh LG Skoog
Tack LG - Fantastiskt lopp. Nu höst och krispig luft. Det längtar jag efter ;-).
Härlig läsning! :-)
Malin - Tack!
Skicka en kommentar