lördag 15 augusti 2015

Över 40 men snygg som 20, del 3

Tipset att du ska "bejaka din ätstörning, och om du inte har en ätstörning så är det bäst att du skaffar dig en" är det tredje tipset i serien "Över 40 men snygg som 20". Det tredje tipset som jag ger till män som vill hålla sig snygga och fräscha även när de passerat 40-års strecket.

Ja, det är ett tips som kanske låter tragiskt, men det säljs så mycket dålig mat i våra butiker och restauranger så det är lika bra att lära sig vad som är nyttigt och vad som är onyttigt. Det man tror är nyttigt behöver inte heller vara nyttigt, till exempel när det "osötade brödet" ni precis har köpt smakar som en bulle. Då bör ni nog köpa ett annat "osötat bröd".

Trots att ni ska bejaka er ätstörning så kan ni i princip äta nästan vad som helst så länge maten är gjord av bra råvaror, men med restriktionen att det ska vara med måtta. Du ska inte lägga upp ett matberg eller ett jättelass på tallriken. Inga stora portioner där maten flyter ihop till en sörja. Metabolismen avtar med ålder och då behöver dina matportioner också bli mindre.

Min lunch. Kanske lite för lite grönsaker och för mycket potatismos,
men det fungerar för oss som håller igång metabolismen.
Du ska inte ta en extra tallrik för salladen utan salladen ska ligga på samma tallrik som proteinerna och kolhydraterna. All mat du äter ska få plats på en tallrik och det är viktigt att det finns lite luft mellan det som ligger på tallriken. Maten som ligger på tallriken får gärna också vara lite färgglad. Det är bra för om maten ser snygg och fräsch ut så är det nog ganska bra mat också. Till maten bör ni dricka mjölk eller vatten.

När det gäller alkohol så ska ni dricka med måtta. Ett par glas vin eller ett par öl per veckan går bra, men akta er för att dricka för mycket eftersom alkoholen bara ger äcklig hy och ofräscha tänder. Ni har säkert sett den skröpliga hyn, bruna tänder, och de rödflammiga kinderna på lådvinsalkisar och pilsnerkorvar. Usch, så vill vi inte bli.
Ligger och latar mig i hängmattan
Sist så ska ni äta på regelbundna tider (men med måtta) och ni ska lära er att skilja på känslorna för lågt blodsocker och hunger. Lågt blodsocker är en känsla som kommer snabbt och åtgärdas med en frukt eller liknande (mellanmål) och hunger är en känsla som kommer gradvis och åtgärdas med nyttig mat i lagom mängd (vid lunch och middag).

Så. Det var det. Det tredje tipset i serien "Över 40 men snygg som 20" är alltså att "bejaka din ätstörning, och om du inte har en ätstörning så är det bäst att du skaffar dig en", och de två tidigare tipsen var "Träna 3-4 gånger per vecka" och "Gör det du inte orkar göra".

2 kommentarer:

Mikael sa...

Varför äta regelbundet? Varför inte låta hungerkänslorna styra det?
Eller var det ironi? :) Hoppas bara inte att det är pulvermos på tallriken ... haha

Lennart sa...

Mikael - Ha, ha! Nä, det är vanlig potatis som vi har mosat. Angående "äta regelbundet" så tror jag på 3 ggr/dag (frukost, lunch och middag) och självklart ska man inte äta så mycket om man inte är hungrig.

Dock har jag märkt att efter att ha varit hungrig ett tag så försvinner hunger, och det tror jag inte är så bra. Vet inte om det är då kroppen har gått in i den där "svältfasen" som inte är så bra, men jag vet inte. Det kanske är så. Men jag tror på regelbunden mat med måtta :-).