onsdag 26 augusti 2015

Förberedelser inför Sälen Fjällmaraton

Jag vet att förberedelserna är viktiga. Jag vet att förberedelserna är skillnaden. Skillnaden mellan succés och fiasko. Skillnaden mellan vinst och förlust.

Själv håller jag på att förbereda mig inför Sälen Fjällmaraton på lördag. Förberedelser där jag tränar specifikt inför loppet. Förberedelser där jag läser och söker information på tävlingens hemsida. Läser på Jogg. Läser och samlar råd och erfarenheter.

Östfjälltjärn med Östfjällstugan i bakgrunden som vi passerar efter ca 12 km
Bild från i somras då jag och barnen gick runt Östfjället
Råd och erfarenheter som säger att mina förberedelser inte duger. Att som förberedelse springa ett långpass över 21 km med 500 höjdmeter veckan innan tävling som jag har gjort duger inte. Nä, det duger absolut inte. De samlade råden och erfarenheterna säger att man ska träna mer. Mycket mer.

Som deltagare bör man också ha rätt utrustning där rätt skor, ryggsäck och extra jacka är mycket viktigt. Det har jag inte heller. Jag tänkte springa i mina vanlig löparskor och vad jag vet ska vädret bli fint så jag tänkte hoppa över extra jacka också. Ryggsäck kommer inte på tal utan jag nöjer mig med en liten flaska i handen. Om ens det, det finns ju vätskekontroller och tjärnar på vägen.
 
Jag vet att man ska vara väl förberedd, men jag tänker inte överdriva heller. Springa har jag gjort så mycket genom åren, bland annat 11 maraton i 5 olika länder, och jag är inte obekant med området. Jag vet att Sälenfjällen inte är ödemark då det är otroligt mycket folk som ränner runt där uppe. Det är möjligt att jag får äta upp det här och dör, men då gör jag det.

Leden ner mot Högfjällshotellet
Bild från i somras då jag och barnen gick runt Östfjället
Om väderleken säger fint väder, vilket det gör nu (sol och 15 grader varmt på fjället) så tänker jag hantera det här som ett vanligt träningspass. Jag tänker inte överdriva. Jag tar med mig en telefon, och möjligvis en extra flaska med vatten. OK, förväntas det lite mer vind kanske jag tar med mig en jacka också, men det får vi se. Allt hänger på vädret.

Just det, jag läser på hemsidan att man ska anmäla sig också. Det har jag inte heller gjort. Det tar jag tag i på lördag morgon.

8 kommentarer:

Johan Renström sa...

Lycka till!

Lennart sa...

Tack Johan! Det kommer nog gå bra ;-).

Anders sa...

Spännande strategi, lite originell men den fungerar säkert utmärkt :-)

Lycka till!

Lennart sa...

Anders - Jag ska bara springa igenom loppet som en kul grej. Måste ändå kolla till vår timmerstuga som ligger utanför Mora så jag passar på. Planerar också att fiska lite i älven på söndag så loppet är bara på skoj och därför lite sämre förberett :-).

Anonym sa...

Du kommer vara avslappnad och kunna njuta av omgivningarna. Men en liten spurt sista 400 m kan du bjuda på/ LG Skoog

Lennart sa...

LG Skoog - Jag kommer att vara i fjällen som jag älskar, och göra det jag älskar så jag kommer att njuta :-).

Min strategi är att ta det ganska lugnt fram t.o.m efter stigningen på andra fjället (alltså Lindvallen, ca 30 km) och sen får vi se, men visst. En spurt sista 400 ska jag bjuda på :-).

PS: Att fiska med fluga i älven med vadbyxor är inte heller så illa ;-).

Åsa sa...

Nu blev jag lite sugen på att själv göra sånt där infall, men men...fjället finns kvar.
Lycka till i morgon! Njut!

Lennart sa...

Åsa - Du skulle ha efteranmält dig. Det var grymt i det fantastiska vädret. Sällan man har sån tur som vi hade idag. Enormt vackert och bra arrangemang. Jag är helnöjd!