torsdag 13 augusti 2015

Över 40 men snygg som 20, del 2

Då var det dags för det andra tipset i min serie ”Över 40 men snygg som 20” där jag ger ett antal tips på hur vi män kan hålla oss snygga och fräscha även när vi passerar 40-års strecket. Det första tipset var föga förvånande att träna 3-4 gånger per vecka, och det andra tipset är att du ska ”göra det du inte orkar göra”.

Att ”göra det du inte orkar göra” betyder att du ska skärpa till dig lite. Res dig upp. Gå ut och klipp gräsmattan. Även om du inte orkar. Gå till butiken som ligger 1.5 kilometer bort och handla mjölk. Ta inte bilen. Klipp häcken mellan dig och grannen. Måla om staketet.

Att ”göra det du inte orkar göra” handlar framförallt om två saker. De första är att du bara gaskar upp dig lite och tar ditt ansvar. Du är inget barn längre och du får helt enkelt hugga i lite och hjälpa till utan att gnälla. När du har kommit in i det, och gjort saker du inte orkar göra, kommer du efter ett tag märka att du får mer gjort och att det inte är så jobbigt att ”göra det du inte orkar göra”. Det är så att säga ”bara att göra” och du kommer med tiden få en positivare inställning till tillvaron där du också har blivit mentalt starkare.

Bloggar från hängmattan. Notera färgen på byxorna. Det är
en ledtråd för vad ett av de kommande inläggen handlar om.
Den andra delen i det hela är att du höjer din metabolism och behåller ditt rörelsemönster som du hade när du var yngre. Det betyder att när du gör saker så arbetar kroppen och bränner energi vilket i sin tur leder till att du gör dig av med fett och att du håller dig snygg och fräsch. Du är också ute mer vilket kommer ge din hud en snyggare och fräschare färg.

Att behålla sitt rörelsemönster handlar alltså inte om träning. Att sätta sig upp i sängen på morgonen är inte en ”sit-ups”. Rörelsemönstret handlar bara om att röra på sig i sin normala vardag och inte vara så fruktansvärt lat. Att kombinera sitt vardagliga rörelsemönster tillsammans med träning 3-4 gånger per vecka ger en väldigt bra grund att stå på.

Sammanfattningsvis. De två första tipsen för att bli ”över 40 men snygg som 20” är alltså att ”träna 3-4 gånger per vecka” och att ”göra det du inte orkar göra”.

2 kommentarer:

Anders sa...

Ett bra sätt att tvingas "göra det du inte orkar göra" är att skaffa barn. Allt det där som förut gick att skjuta upp flera dagar (fylla/tömma diskmaskinen, tvätta, plocka undan saker, etc) och till och med ha lite bråk om med frun bara görs nu så fort det finns minsta lilla tid (och ibland även när det inte finns tid).

Ett sätt som gör att man slipper "göra det du inte orkar göra" är att köpa sig fri, robotgräsklippare, robotdamsugare, städhjälp etc.
Mn nu kanske det snarare motarbetar syftet med dessa inlägg :-)

Lennart sa...

Anders - Jag tänkte faktiskt skriva "leka med barnen", men jag tog bort det ;-). Det där med att köpa sig fri stämmer, men det går nog att hitta annat :-).