lördag 28 februari 2015

Varför utsätter du dig för tråkigheter?

”Varför utsätter du dig för tråkigheter?” Det är Åsa som undrar det, och det får mig att fundera lite. Funderar lite på vad jag håller på med.

Samtidigt som jag på http://www.jogg.se/ registrerar dagens träningspass över 15 kilometer i 5:01-fart kommenterar jag träningspasset med ordet ”Tråååkigt”, och det tar bara någon minut innan Åsa har ställ sin fråga i kommentarsfältet.

”Varför utsätter du dig för tråkigheter?”. Jag försöker svara på hennes fråga genom att hänvisa till någon form av plikttrogenhet, men jag vet inte om det stämmer. Är jag plikttrogen när jag gör något som är tråkigt? Vet inte.

I mitt svar går jag vidare med klyschan ”Nyttiga saker är tråkiga att göra, och onyttiga saker är roliga att göra”. Den klyschan tänker jag ofta på när jag går igenom långa Excel-listor på jobbet. Det är ofta nyttigt, men tråkigt.

Vet inte riktigt varför jag gör någonting som jag tycker är tråkigt. Speciellt när det är frivilla saker som löpning. Löpning måste jag faktiskt inte hålla på med, och jag kan strunta i löpningen om jag vill.

Dock finns det någonstans i mig en övertygelse om att jag kommer att få tillbaka den tid och energi jag investerar i löpningen. Investeringen kommer tillbaka i form av bättre hälsa och en möjlighet att leva ett roligare liv.

Jag är övertygad om att så är fallet, även om jag kanske inte märker av investeringen idag eller imorgon så är min övertygelse att jag kommer att märka av investeringen senare i livet. Om sex månader, om tolv månader, om tjugofyra månader. Senare. Då kommer jag att märka av investeringen.

4 kommentarer:

Åsa sa...

:S Hoppas jag inte satte griller i huvudet på dig. Försökte hitte på lite förslag på roligheter i en kommentar på jogg ;)

Lennart sa...

Åsa - Ingen fara. Det är ju det som är hela poängen med att kommentera. Vi måste ju tänka efter och få lite perspektiv också :-).

Linus N sa...

Utan dalar kan det ju inte finnas några toppar :)

Lennart sa...

Linus - Precis så är det :-)!