tisdag 24 februari 2015

ASICS misslyckade maratonsatsning

Herre gud vad mesigt det är just nu. Ingenting diskuteras. Ingen annan uppfattning än gängse uppfattning finns att läsa om. Ingen annan uppfattning än gängse uppfattning diskuteras, och nu är jag trött på det. Nu ska vi sätta lite färg på tillvaron. Nu ska vi diskutera hur motionärer ska träna och äta. Nu ska vi diskutera saker. Nu ska vi diskutera ASICS och Runners Worlds misslyckade maratonsatsning 2014.

Inför Sthlm Marathon 2014 gjorde ASICS tillsammans med Runners World en maratonsatsning. Genom Runners World valde de ut 5 aspiranter med olika träningsbakgrund som sedan skulle få hjälp med träningen för att nå sina målsättningar på Sthlm Maraton 2014.

Maratonsatsningen startade i AISCS nya fina butik på Hamngatan i Sthlm där aspiranterna presenterades klädda i nya kläder från ASICS, och med en ny klocka från Garmin. Bredvid stod också Runners World med nya skräddarsydda träningsprogram, och med Sveriges största plattform för löpning för att lansera alltihopa i.

När sedan starten på maratonsatsningen var avklarad och lanserad i Runners World gav sig hela gänget ut till Bosön och deras forskningsanläggning. Här mättes tröskelnivåer upp tillsammans med den senaste tekniken. Tröskelnivåer som senare användes i nya skräddarsydda träningsprogram från Runners World.

Aspiranternas fortsatta träning kunde under våren 2014 följas i Runners World där deras framgångar och motgångar rapporterades. Framgångar och motgångar som aspiranterna också skrev om på sina egna bloggar på Runners Worlds hemsida.

Allt var upplagt för succé. Allt var upplagt för framgång. Men blev det en framgång? Blev det en framgång när endast 2 av 5 aspiranter klarade sin målsättning? Blev det en framgång när den summerade tidsförbättringen bara blev totalt ca 10-15 minuter för de två aspiranter som klarade sin målsättning? En tidsförbättring som vem som helst hade klarat av.

Jag tycker det låter som ett totalt misslyckande för ASICS och Runners World. De har verkligen visat att ett resultat på Sthlm Maraton inte sitter i vilka produkter som används eller hur mycket man väljer att prata om saker och ting. De har också visat att det inte sitter i Runners Worlds träningsprogram. Eller? Hur ska jag tolka resultatet?

Här tycker jag att en diskussion ska föras. En diskussion kring hur vanliga motionärer (som det handlar om i det här fallet) ska träna och äta. Motionärer som satsar på att springa Sthlm Maraton på 4-5 timmar. Ska de träna, äta, springa intervaller och utrustas som elitidrottsmän? Klarar de av det, är det onödigt, eller är risken stor att de blir skadade och att de senare tröttnar på löpning?

Nä, nu när ASICS och Runners World återigen drar igång en liknande satsning med nya aspiranter inför löparåret 2015 hoppas jag att det slutar bra för alla inblandade. Det är en satsning som många säkert kommer tycka är rolig (inklusive jag själv) och jag hoppas att alla kommer att ha kul, och förhoppningsvis slipper de nya aspiranterna skador och elände. Jag hoppas verkligen det, och vi får se hur det slutar. Jag önskar i alla fall alla parter lycka till, men frågan kvarstår. Ska motionärer med målsättningen att springa maraton på 4-5 timmar träna, springa intervaller, fokusera och äta som eliten?

8 kommentarer:

Åsa sa...

:)

Gillar läsningen!

Lennart sa...

Åsa - Jag gillar att du gillar :-)!

Dock verkar det som att den stora diskussionen startade på www.Jogg.se (där man också kan läsa inlägget) istället för här, men det gör inte så mycket :-)!

Anders sa...

Jag är inne på samma spår. Min lilla tanke runt det hela är att:

Fokus för företagen som ligger bakom dessa typer av utmaningar/reklamjippon (som existerar inom många idrotter) är mer fokuserade på att välja ut en grupp som representerar en mångfald istället för deltagare med stor potential. Mångfalden ska finnas inom kön, ålder, etnicitet, nivå, träningsmängd etc vilket gör att bara en viss del av deltagarna ens har en rimlig chans att förbättra sig.

Om jag bara raljerar lite så var det inte så konstigt att just Peter förbättrade sig. Han blev ju utvald inom "elit"-, "medelålders"-, "redan hög träningsdos"-kategorin och hade säkert gjort ett bra resultat och ett nytt PB oavsett men fick kanske en liten extra kick av sitt deltagande. Samma sak med Malin som kanske inte var inom "elit" men som redan hade en hög träningsmängd innan.

Hoppas liksom du att nästa omgång blir lyckad och att dom kanske vågar välja deltagare med riktig hög potential.

Lennart sa...

Anders - Bra kommentar och ja, det är en svår balansgång det där. Det måste också nå en så stor målgrupp som möjligt och som du säger så kanske toppen får stå undan lite för bredden.

Dock lite synd om deltagare känner sig så pressade att prestera så att de skadar sig och då är det nog tyvärr de med minst träningsbakgrund som drabbas först.

Johnny sa...

Jag ansökte till deras nya grej :-)

Lennart sa...

Jag tror att du skulle vara perfekt för den utmaningen :-). Du har redan så mycket i dig och det skulle vara jättekul att följa dig i denna utmaning.

Annars så dominerar du på bloggtoplistan på Jogg just nu med två inlägg topp 5 :-). Grattis :-)!

Johnny sa...

Fick för mig att jag skulle kunna passa också :-)

Jag såg det på jogg, vilken skräll! Ligger som nummer ett nu, det har inte hänt ofta och aldrig på en veckodag. Tidigare bara på helgen då färre skriver. Nu får jag ju för mig att jag kan få en populär blogg ;-)

Anonym sa...

Hej Lennart. Jag var ju ansvarig för träningsupplägget för de 5 Asics-utmanarna. Som sagt så persade de två "bästa löparna". Medan en var nära pers. De övriga två klarade inte målsättningen. Dock så tappade en av de deltagarna 10 kg i vikt under uppbyggnadsträningen, men plågades av hälsporre mellan mars-maj (mkt av träningen genomfördes på crosstrainer) Träningsinnehållet var blandat med huvuddelen distans/långpass och trösklar-intervaller med fokus på att höja syreupptagningen.Några backpass för löpstyrkans skull. I några fall var det ett pusslande med jobb och familjeliv så att träningen klämdes in ibland luncher-morgnar. Jag tror dock att de fem löparna lärt sig nåt om träning och hur deras kropp fungerar. Satsningen 2015 vänder sig till lite mer erfarna löpare pga att det är kort tid till Sthlm Maraton bland annat. Träning för maraton är inte helt lätt. Skall man persa krävs lite flyt också. Men jag skall skärpa till mig ännu mera detta år. med vänlig hälsning LG Skoog coach Runners World