onsdag 25 december 2013

Böcker om löpning

Jag fick en bok i Julklapp. Boken heter "Den ultimata löparguiden". En bok som beskriver det mesta om löpning och löpträning, till exempel pulsering, olika träningstyper och dess effekt, mål, individualiserad träning, formtoppning, löpsteg, springa på löpband, skador, mat, etc, etc.

Jag känner igen det som står i boken. Det mesta som står i boken har jag läst tidigare i andra böcker, på internetsidor och löparforum. Det får mig att fundera på om marknaden försöker sälja samma produkt flera gånger genom att förpacka samma produkt i olika förpackningar, och sen sälja produkten som en ny produkt.

Mitt tips är att köpa en (1) bok om löpträning samtidigt som en löpcoach/tränare konsulteras. Då tror jag att teori och praktik samspelar bäst. Detta kan också kompletteras med att läsa om löpning på Internet och i Runner´s World. De är bra källor för att hålla sig ajour med vad som händer inom löpningen.

10 kommentarer:

Peter sa...

Jag förläste mig på löparböcker för några år sen och läser inget längre. Jag fick nog med teori och försöker nu praktisera lärorna :-)

Lennart sa...

Hej Peter! God fortsättning :-)!

Nä, jag är också rätt mätt på det. Mycket av den träning, mat och skador som beskrivs i böckerna går också att googla fram gratis på internet. Fast det är klart. Det är alltid kul att ha en bok :-).

De som skriver i Runners World tycker jag dock skiljer sig lite eftersom de mer skriver om egna upplevelser i krönikor. Dessa krönikor tycker jag är riktigt roliga att läsa :-).

Håkan sa...

Krönikorna är de som gör tidningen värd att läsa tycker jag!
God Fortsättning på er!

Nisse Rydström sa...

Hej Lennart.
Köpte just denna bok för några månader sedan, håller med dig om att det mesta kan man läsa sig till via olika bloggar och nättidningar. Men något jag fastnade för var kapitlet om löpning i det "svarta hålet". Där har jag befunnit mig den mesta av min löpningstid. Tydligen helt förkastligt enligt författarna. Har försökt att ändra på detta för egen del. Men ett av problemen med olika träningsupplägg är att det tar väldigt lång tid innan man får svar på om det är rätt väg eller inte. Dessutom är vi alla olika individer som svarar unikt på olika upplägg. Men man får försöka att anpassa råd och tips så gått det går, plocka russinen ur de olika kakorna som serveras överallt.

Lennart sa...

Håkan - God Fortsättning själv!

Jag tycker Gysing skriver riktigt roliga texter. Verkligen med glimten i ögat, och jag tror han har riktigt roligt själv när han skriver texterna :-). Inspirerande och roliga texter :-).

Peter sa...

Fast det blir ju lite bisarrt om man köper en tidning för att läsa krönikor då en krönika inte är mycket mer än ett blogginlägg som ju finns gratis och i överflöd på nätet.
Då gäller det ju att de sparat det bästa till tidningen och att det är värt det, jag tycker inte det och skippar tidningen.

God fortsättning.

Lennart sa...

Nisse - Vad roligt att du nämner det för det är just det "svarta hålet" som jag har tänkt lite mer på. Alltså trösklarna T1 och T2 samt träningen där emellan, jämför bild på sid 34.

Jag brukar tänka på att undvika den typen av träning men det är möjligt att jag kanske hamnar där också (i allafall ibland). Jag funderade också på mina progressiva distanspass där jag börjar på en lägre träningsnivå och sedan arbetar mig upp, och slutar nog i 5a (svarta hålet). Dock tror jag inte att det kan betraktas som det svarta hålet eftersom det bara är de sista 10 minuterna på ett ca 55 minuter långt pass där belastningen är så hög. Vet inte, men det här var lite initiala reflektioner :-).

Jag tror också att man lätt hamnar i "det svarta hålet" om man tränar stressad och känner att man "måste hinna med ett pass". Jag tror att stressen lätt ger ett träningspass i fel intensitet!

Hör gärna av dig och tack för bra kommentar!

Lennart sa...

Peter - God Fortsättning själv!

Ja, visst är det så. Dock tror jag att de "sparar det bästa" till tidningen :-). Mårten Klinberg tror jag i och för sig jobbade (obs imperfekt för ha bloggar inte längre) rätt hårt på sina blogginlägg också för de var faktiskt bra :-).

För att använda Nisses formulering ovan så plockar jag "russinen ur kakan" och med det menar jag att jag brukar titta på olika träningsupplägg och tips på intervallpass också (utöver krönikorna). Det blir lite blandat och i kombination med en bok som beskriver löpträning (nivåer, upplägg, mat, osv) så tror jag att man som löpare kommer ganska långt.

Men, jag håller med dig! Att bara köpa tidningen för krönikor känns lite överflödigt. Det går faktiskt ätt läsa på olika bloggar :-)!

Nisse Rydström sa...

Hej Lennart.

Har följt din blogg ett tag och ser att du springer mycket och väldigt långt ofta, så jag tror som du säger själv att du tillbringar väldigt lite tid i det "svarta hålet". Men visst blir det tid där ändå, som du säger med progressiva avslutningar så är det ofrånkomligt men eftersom det är under så kort tid tror jag inte det påverkar så mycket.
Det jag tycker är svårt med de lite längre rundorna, för mig är det mellan 12-15 km, är att när man känner sig pigg ändå inte få trycka till och öka farten. Vill på sikt få upp volymen i min löpning, kan jag komma upp i 7-8 mil/ vecka är jag nöjd. Nu ligger det på cirka 3-4 mil. Men eftersom jag håller på med att byta löpstil så har kroppen ändå inte tillåtit någon löpning två dagar i rad utan en massa protester. Men när jag väl anpassat mig så hoppas jag kunna köra på lite mer med både fart och volym. Har som längst sprungit 21,7 km förra helgen med den nya stilen. Det gick inte fort men var en otroligt härlig känsla. Så det gav verkligen mersmak. Vill gärna springa maraton så småningom. Men det krävs en hel del träning innan jag är redo för det.

Lennart sa...

Hej Nisse!
Ja, jag har sprungit rätt långa pass sista tiden eftersom jag har haft en ganska extrem mängdperiod med en vecka på hela 96 km. Här tror jag att du har rätt angående längden och svarta hålet. Passen har varit för långa för det :-).

Jag har också problem med farten på långa rundor där jag säkert springer för fort, men om du håller passen i lugn fart tror jag att du snart är uppe på 7-8 mil/vecka