söndag 22 december 2013

Blogga är som att sjunga

Blogga är som att sjunga. Det är väldigt många som sjunger. Lite som Idol. Där sjunger de. Vissa sjunger bra, andra inte, och vissa sjunger heller än bra. Alla vill dock synas.

En duktig sångare kan ta en dålig låt och sjunga den på ett bra sätt samtidigt som en dålig sångare kan ta en bra låt och fullständigt dissekera den. Lite så är det med bloggandet. Vissa kan ta ett helt ointressant ämne och skriva en jätteintressant text samtidigt som andra har jätteintressanta ämnen, men klarar inte av att förmedla det i en text. Alla vill dock synas.

Det kan bli väldigt mycket hjärta ibland. Det är bra. Det är charmigt. Sådant gillar jag. Samtidigt får vi inte glömma bort att det finns annat bakom. Det kan finnas väldigt mycket kvalitet bakom de som sjunger med ett stort hjärta, de som sjunger högst. Glöm inte det.

Själv har jag lite ont i halsen så jag kan inte sjunga idag. Det skulle inte bli bra. Av samma anledning kan jag inte springa. Det skulle inte heller bra.

Tack Ulrika K för inspirationen till den här texten.

10 kommentarer:

Peter sa...

Och att sjunga är lite som skådespeleri. Empati och inlevelseförmåga är troligtvis nyckelingredienser.

Det som skiljer en bra sångare som verkligen berör är just förmågan att leva sig i texten och få orden att kännas meningsfulla och betyda något. En "dålig" sångare i den bemärkelsen bara sjunger orden och vet knappt vad hen sjunger.

Detta är väldigt tydligt i Så mycket bättre där vissa lyckas bra med vad de än sjunger.

Johnny sa...

Jag bloggar nog hellre än bra.

Sjunger gör jag bara då barnen ska somna och jag tycker synd om dom varje gång.

Springer gör jag ofta men inte snyggt, det skiter jag dock fullständigt i då det är så roligt :-)

Lennart sa...

Peter - Jag har också reflekterat över hur mycket skillnad en duktig sångare kan göra för en låt.

Samma sak gäller skådespelare. Sent 80-tal gjordes det en film som hette "LA Takedown" med nästan okända skådespelare och den floppade totalt. Några år senare gjorde samma regissör exakt samma film, men den här gången döpte han filmen till HEAT och huvudrollerna tillsattes av Robert De Niro, Val Kilmer och Al Pacino. Exakt samma fim, men med andra skådespelare skapade regissören en film som har hållt i över 20 år. Det är ganska häftigt :-).

Johnny - Du springer bra och jag bloggar bättre än vad jag sjunger. Jag sjunger riktigt dåligt :-), inte ens för barnen. De vill inte höra :-).

Mellan att springa och blogga är det nog dött lopp :-).

Ha det fint :-)!

Johnny sa...

Lennart: Det säger med andra ord mer om ditt sjungande än om mitt bloggande :-)

Jag gillar bloggen, vet att jag varken är bäst eller sämst på att skriva. Men det är också skoj och något som blivit en naturlig del av löpningen för mig. Kan inte tänka mig att sluta nu.

Dessutom, även om jag kunde vara bättre på att delta, gillar jag den här lilla gemenskapen med er andra.

Lennart sa...

Johnny - Oj, då. Tänkte inte på att det lät så, men jag gillar din blogg. Jag läser den. Det hade jag inte gjort om jag inte tycker om den :-).

Det här med att "delta" går lite upp och ner. Jag tror att det är många som har lite paus just nu :-). Det har med mycket annat att göra. Privat, jobb och så där. Men du och vi finns här och i sommar när det är dags för lopp så ses vi säkert :-).

anneliten sa...

Applåder för den texten ;-)

Andreas Åkesson sa...

Du, din sångfågel. Du får krya på dig, halsont är aldrig något kul!

Johnny sa...

Lennart: Ingen fara, tog inte illa upp. Försökte bara skämta vidare men det här med tonfall och ironiska inslag över nätet är svårt :-)

Lennart sa...

Anneli - Tack! Alltid kul när man känner att man får ihop det. Måste ocksåtacka en tjej som heter Ulrika som bidrog med mycket inspiration :-).

Andreas - Tack! Just nu rinner näsan rätt ordentligt.....

Johnny - Ha, ha. Ironi över nätet fungerar inte alls. Det måste vara övertydligt för att det ska fungera. Den enda man kan driva med på nätet är i princip sig själv. Annars blir folk jättesura :-).

Jag har också hört att det här med Ironi inte fungerar i TV heller så om du hamnar i TV någon gång så var lite försiktig med ironi där med :-).

Johnny sa...

Lennart: Känns som om jag och TV bara går ihop på ett sätt, dvs då jag ligger i soffan och tittar på den. Kan inte komma på någon annan anledning att jag ska hamna på andra sidan rutan :-)