söndag 19 september 2010

Långpass på 35 km idag!

Idag lyckades jag få till ett långpass på 35 km, tid 3:09:20, 5:25 min/km. Tog det lite lugnare än vanligt eftersom jag har nu, sent om sides, insett att jag kanske har gjort långpassen lite för fort tidigare. OK, det har fungerat tidigare också men det var så duktiga människor på kursen jag gick i helgen så jag gjorde som de rekommenderade.

På kursen, jag deltog på denna helg, har vi lärt oss det mesta om träning, träningsplanering, pulsering, kost, löpskolning, intervaller, etc, etc, men vi har framförallt diskuterat saker. Vi har diskuterat saker som:
  • Hur skall vi få mer löpare till klubbarna
  • Hur behåller vi tallanger
  • Träningsfilosofier
  • Löpargymnasiet, ja, den frågan dök också upp
  • Tempo och vila på intervaller, långpass, etc
  • etc
Det var riktigt kul att diskutera olika frågor på kursen eftersom det var så duktiga löpare där. Brian, till exempel, gjorde 2:34 på maran i år och förra året gjorde han 2:33 (vem lyssnar inte på honom?). Sen fanns det ytterligare säkert 5 löpare som hade gjort sub 3 timmar i år så det var riktigt kul och givande att sitta och diskutera olika frågor kring träning, kost, etc, etc med dessa människor.

Det var också kul att alla var så involverade i diskussionerna och levererade sina synpunkter, precis som det skall vara!! Det var givande att kursdeltagarna hade så olika grupper att träna. Gruppen bestod av tränare för ungdomsgrupper från Hammarby, Huddinge och Fredrikshof. Studenterna hade en tränare där. IF Linneas tränare deltog också i kursen och de berättade om hur de tränar (ofta lite äldre personer, typ såna som jag) och sen hade alla kursdeltagare sina egna erfarenheter som vi delade med oss av. Ett riktigt härligt gäng!!

Ni som är intresserade av bloggar och bloggare så var följande representerade på kursen (vad jag vet):
  • http://blogg.lopakuten.se/#home drivs av Anders och var en av dom som gjorde sub 3 tim på maran i somras så den kan vara kul att följa.
  • http://marathonmia.blogspot.com/ henne känner ni nog :-). Hon tog lite bilder också så om vi har tur lägger hon upp några bilder på sin blogg. Jag hade som vanligt ingen kamera..... :-)

Nu är jag trött, det har varit en hektisk men rolig helg och att jag lyckades få till långpasset också gjorde mig extra glad, jag behövde det :-)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Snyggt långpass! Nästan en mara bara sådär liksom. :-)

Lät intressant med utbildningen. Du får träna på mig och lägga upp min träning sista tre veckorna inför Hässelby :-)

Jörgen sa...

Tjena Lennart. Har följt din blogg lite till och från även om jag inte kommenterat på länge. Och jag har läst om dina skadebekymmer (som nu verkar vara överstökade - great!). Nu blir jag nyfiken -- planerar du att börja träna någon grupp i klubb eller?

/Jörgen i Brottby

Lennart sa...

Hej Hempa: Ha, Ha, jag tror du klarar det så bra själv :-). Det har du bevisat men annars så lite långa intervaller eller snabbdistans kanske.

Hej Jörgen: Jag är sen i våras delaktig som tränare för en grupp i Vallentuna FK men det är inte inriktat bara på löpning utan på Friidrottens alla grenar. Det är via Vallentuna FK som jag deltog i löptränarutbildningen utbildning.

När jag blir bra i vaderna skall jag också träna själv med löpargruppen (obs, jag skall ej träna löpargruppen utan jag skall träna mina kvalitetspass tillsammans med dom).

Anonym sa...

Av någon märklig anledning är det just långa intervaller och snabbdistans som står på schemat under kvalitetspass kommande två veckor :-)
Grymt kul med träningsupplägg, det har för mig blivit ett starkt intresse att förstå hur olika träningspass påverkar kroppen. Hoppas du får nytta av dina kunskaper snart! Och att du är hel idag efter ditt galet långa långpass!

Lennart sa...

Hej Hempa: Kunde nog det mesta redan innan (och som jag uppfattar det kan du också det mesta) men lite nya saker och förklaringar blev det. Det var därför jag körde långpasset igår lite långsammare där syftet är kapilärtillväxt och mitokondrietillväxt lokalt i musklerna. Det intressanta på kursen var diskussionerna mellan alla deltagare och de var deras erfarenhet och garantier som övertygade mig.

Benen känns ganska bra och det konstiga är att det känns bättre i benen och vristerna idag än vad det gjorde igår innan passet :-). Var också hoss naprapat idag och han tyckte det såg bra ut. Ett ledband ömmar lite men det skall nog gå bra så länge jag inte springer för fort..... Avvaktar lite med det...

På kursen väckte jag också frågan kring vila mellan intervaller som vi har bollat lite mellan varandra och jag fick inget riktigt entydigt svar (det beror lite på vad man tränar till) men vilan skall inte vara längre än 50% av tiden i arbete (tyckte dom). En 1000:ing på 4 min skall alltså inte ha en längre vila än 2 min, max (som jag uppfattade det). Detta innebär nog att vilan på 400:ingar har varit lite lång.

Kursen var givande och som jag har förstått det tänker du helt rätt när du tränar. Det har om inte annat resultatet visat :-). Fortsätt som du gör och lita på din egen kunskap och förmåga.

Löpakuten sa...

Kul att se vilken "fart" du har på din blogg. Känns verkligen som en seriös sida. Kul.

Bra jobbat att klämmain ett långpass på söndagen - efter kursen. Själs stånkar jag uppför Väsjöbacken ikväll om allt vill sig...

//AndersB - löpakuten

Lennart sa...

Hej Anders!
Kul att du hörde av dig. Var också inne på din hemsida. Jag tittar in på den senare igen när du har kommit lite längre på den. Följer din blogg så länge...

Hoppas att ditt backpass gick bra.

MVH

Anonym sa...

Intressant det där med intervaller och vilan. Många har åsikter men få baserar det på fakta. Kompletterat med lite teoretiska grunder och exempel på upplägg tror jag precis som du skriver att man ska lita på sin egen känsla så länge man utvecklas åt rätt håll.