måndag 13 september 2010

Bryter tystnaden med ett inlägg.......

Besökte naprapat idag och det börjar se bra ut nu. Vaden är mjuk och jag känner inte av några besvär när jag går. Endast ett återbesök kvar för att kontrollera att allt är bra.

En annan sak som kändes bra idag var att vi titta på det som har gjort ont runt fotledsknölarna och vristen, känns ungeför som en nerv som har kommit i kläm. Daniel tryckte på en punkt och frågade "gör det ont här"? Svar: Nej. Tryckte på ett annat ställe och frågade "gör det ont här"? Svar: Nej. Provade ett tredje ställe och frågade "gör det ont här? AJ.

OK, tyckte Daniel, då provar vi andra foten. Gör det ont här? Svar: AJ.

Mmm, tänkte Daniel och frågade: Knyter du skorna hårt? Mitt svar: "Nej, men vänta nu......... Jag gjorde inte det tidigare men har börjat med det för några veckor sedan eftersom jag trodde att problemen med benhinnorna och vaderna kunde hänga ihop med att jag knyter skorna för löst. Min tanke var att löst knutna skor kanske kunde innebära att pronationsstödet som finns i skorna inte verkar som de skulle vilket kanske förvärrade mina problem, därför knöt jag skorna hårdare". Vi kom fram till att jag troligtvis knyter skorna lite för hårt nu, så det skall jag sluta med. Det hade alltså ingenting med benhinnorna/vaderna att göra.

Bara för att visa exakt var det gör ont så är det alltså på utsidan, under fotledsknölen det är lite irriterat i följande bild (det är alltså ledbanden som gör lite ont): http://www.1177.se/admin/bildarkiv/Amnen/kroppen/muskler/s_ny_fot.gif

Nu skall jag ändå börja träna lite mer efter en period med väldigt lite träning enligt följande plan:
  • Onsdag: 5 km, lugn fart
  • Fredag: 12-16 km, försöka belasta lite mer men avbryt om det börjar kännas.
  • Söndag: 27 km, 5:05-5:15 tempo
Stämde av planen lite grovt med Daniel och han tyckte också att jag skulle försöka och träna lite mer än tidigare och det är första gången han säger det!

Förra veckans träning var extremt lugn men jag tyckte att det var lika bra att ta en extra lugn vecka eftersom jag ändå har haft några "hyfsade" långpass och var inte lika stressad inför NYCM som förut. Träningen förra veckan bestod av ett 5 km pass på torsdagen i 6 min tempo och ett 7.5 km pass på lördagen i 5:09 tempo.

7 kommentarer:

Linus N sa...

Hej! Yes - ett inlägg!!!

Hmm, jag tror inte att jag knyter mina skor för hårt. Har gjort det förut, men jag försöker akta mig nu. Men tack för tipset i alla fall. Jag tror att jag fick ont vid fotknölarna för att jag stretchade för våldsamt med böjt ben samt gjorde för hårda excentriska tåhäv med böjt ben. Nu har jag stretchat lite lugnare några dar och har inget ont i fotknölarna längre.

Jag kan berätta att jag köpte kompressionsstrumpor (Nike från Löplabbet) i torsdags som en desperat "jag provar vad som helst"-åtgärd efter att ha läst lite trådar på jogg.se. Sov med dem på en natt och hade dem på när jag sprang SH i lördags. Och... Nu kan det vara ren slump, men... Jag känner inga besvär av benhinnor och vaderna är mindre ömma än på länge trots att jag maxade på halvmaran (plus att vaderna höll och gjorde en tid jag är jättenöjd med). Jag tror faktiskt det kan ha med strumporna att göra, även om jag är långt ifrån säker.

Lennart sa...

Hej Linus:

Kul att höra att du är igång igen. Kanon!!! Vilken tid gjorde du?

Skrev inte i mitt inlägg att jag också pratade stretch med Daniel och han sa att den stretchövningen jag gjorde, dvs framfoten upp på en trottarkant och böjt ben triggar "ansträngda" ledband precis där jag har lite ont så det kan också vara orsaken. Skall ta det lite lugnare med just den övningen också.

Tyckte det var skönt att höra att vaderna och ledbanden förmodligen inte hör ihop. Det är orsakat av olika saker.

Kul att höra det där med halvmaran!

Lennart sa...

Hej igen Linus: Nu såg jag...... Det var bara att klicka på ditt namn så kom man till din träningsdagbok och resultatet på halvmaran......

1:37. Det måste du vara nöjd med!!!

Grattis!!

Staffan sa...

Skönt att höra att du verkar vara på gång igen, håller tummarna för att du slipper långa träningsavbrott nu!

Anonym sa...

Härligt, en uppdatering av bloggen! Och skönt med positiva rapporter.

Är en lugn vecka lika med långpass på 27 km?! Vi lirar inte i samma division när det gäller uthållighet!

Hoppas veckans träning flyter på fint nu.

Ingmarie sa...

Härligt!
Han är klok han. Daniel. :-)

Lennart sa...

Hej Ingmarie: Kul att höra ifrån dig igen. Har lite dåligt samvete sen din senaste kommentar men du har som vanligt rätt.

Jag tycker Daniel har varit bra. Det här sista jag fått (ledbanden) är mitt eget fel. Tror faktiskt att jag själv har varit på lite mycket och fel......

Inte lika orolig för det här men det är inte helt bra ännu.