tisdag 26 januari 2016

Intervallkoncentration

Springer återigen enminutsintervaller på löpband. Det börjar bli ett favoritpass. 10 km/h i vilofart och 15 km/h i fartavsnitten. Det är svettigt. Jag är plaskvåt. Men jag ger mig inte. I 40 minuter ska jag hålla på.

Jag är trött. Hjärnan vill lägga av, men viljan vill fortsätta. Jag börjar fokusera. Fokuserar på att fortsätta. Fokuserar på att göra hjärnan 100 procent koncentrerad på löpningen. Allt annat lägger jag åt sidan.

Det är bara jag och löpningen. Jag och vilofart. Jag och fartavsnitt. Jag lägger märke till varje sekund, varje andetag och varje steg. Allt som har med löpningen att göra registreras av min hjärna.

Jag är fullt koncentrerad på löpningen. Omvärlden finns inte längre och jag har ingen aning om vad som händer runt omkring. Folk kanske kommer och går. Några kanske pratar. Musiken kanske strömmar ur högtalarna. Vad vet jag, jag registerar inte det. Jag är 100 procent koncentrerad på löpningen.

Det är tre sekunder kvar till löpbandet återigen ökar farten. Jag koncentrerar mig på andningen och tar några djupa andetag. Ögonen smalnar av. Ansiktsmusklerna är avslappnade.

När farten ökar märker jag direkt att jag ligger 10 cm för långt fram på bandet. Jag korrigerar automatiskt. Blicken är fäst på en punkt framför mig. Andingen är taktfast. Löpningen flyter på. Hjärnan registrerar varenda liten avvikelse i löpningen.

Plötsligt stannar bandet. Passet är över. Koncentrationen avtar. Jag börjar återigen registrera min omgivning. Det är som att vakna på morgonen. Nyvaken. Redo att ta in alla nya intryck.

4 kommentarer:

Linus N sa...

Poesi. 👍✍️

Lennart sa...

Linus - Visst är det :-)

Björn Suneson sa...

Plaskvåt var ordet. Förvånar mig att man blir svettig efter bara tio minuters löpning på ett band. Och efter 20-30 minuter är man plaskvåt, ja svettigare än man någonsin blir under ett långpass en varm sommardag. Nog är det alldeles för varmt på gymmen? Det är min erfarenhet efter att ha sprungit på en massa F&S löpband i Stockholm. Banden borde vara uppställda i kylrum, fläktar hjälper inte.

Lennart sa...

Björn - Jag håller med. Det finns inga andra tillfällen som jag svettas så mycket som när jag springer på löpband. Jag råkade också ta med mig fel byxor så jag fick springa i långa tights vilket så klart förvärrade det hela :-).