fredag 1 maj 2015

En sunkig liten löparvärld

Usch, nu känns allt så där sunkigt igen. Det är en sunkig liten löparvärld vi lever i. En liten och trist löparvärld där influenserna och inspirationen känns urlakad. Det råder idétorka.

Senast ut i den här idétorkan är tidningen Spring som jag tidigare har granskat och skrivit om här. En tidning som tydligen tänkte fräscha upp sig lite genom att rekrytera nya skribenter. Och vem rekryterar man då? Jo, Maratonpetra.

Jag har ingenting emot Maratonpetra utan tvärt om. Jag tycker hon är bra. Hon vågar utmana samtidigt som jag upplever att det hon gör är snyggt och fräscht, men det jag vänder mig mot är att Maratonpetra redan är väldigt etablerad och redan skriver om löpning överallt vilket gör att hon nu känns lite överetablerad. Jag tröttnar. Hon är bra, men eftersom jag ser och läser om henne, och vad hon skriver om, precis överallt så tröttnar jag.

Här börjar jag också fundera på hur redaktionen på tidningen Spring tänker. Var rekryteringen av Maratonpetra det bästa de kunde komma på när de ville fräscha upp sig lite? Det är säkert inte lätt att driva en tidning, men lite mer kreativitet och nyskapande tycker jag att man kan förvänta sig.

Nä, tidningen Spring borde ha gett någon annan chansen. Någon som kan överraska. Någon som kan ge nya perspektiv. Rekryteringen av Maratonpetra känns bara väldigt feg och mainstream. Jag tycker det hade varit roligare om tidningen Spring vågade överraska lite.

Jag kanske själv borde bli lite bättre på att överraska för i träningsväg har jag inte så mycket mer att komma med än att jag på Valborg sprang 5000 meter på bana i 4:12-fart, och det överraskar väl ändå ingen. Inte mig i alla fall.

9 kommentarer:

mikael sa...

Måste då fråga vad det är som är så bra? Ganska allmängiltiga åsikter som inte överraskar. Inget inlägg som gör mig upprörd eller tillfreds. Mainstream. Sen verkar hon vara en sympatisk person
Men som mycket annat så finns det knappt någon som skapar debatt vilket är trist. Åkesson, Colting och kanske Abrahamsson på twitter :)

Björn Suneson sa...

Instämmer. Din kritik skulle även kunna gälla Sofia Hedström i RW.

Lennart sa...

Magnus - Jämfört med Åkesson och Colting så kan jag nog identifiera mig mer med Petra (även fast jag är kille :-)). Colting är lite för extrem och Åkesson är, tja. Vet inte.

Annars tycker jag att Petra gör det hon gör bra. Det är snyggt och fint samtidigt som det är lite balans. Hon verkar sympatisk och det här inlägget är absolut inte riktat mot henne. Det är mer riktat mot redaktionen på Spring.

Björn - Jag vet för lite om Sofie H. Hade faktiskt aldrig hört talas om henne innan hon började på RW. Vet inte heller vad hon jobbar med utöver det hon gör på RW, och för tillfället så prenumererar jag inte på RW så jag har ingen aning.

För mig så är Petra lite mer etablerad.

Hoppas du kommer igång med löpningen ordentligt snart igen!

Henrik sa...

Problemet med tidningar i Sverige är att de har för lite läsarunderlag för att kunna skriva tillräckligt nichat för att vara intressanta när man hållit på ett tag.

Och det gör att tex löpartidningar blir helt enkelt ett mishmash mellan "Så klarar du jogga 5 km" (för låg nivå) och "Spring upp för K2" (lite för hög nivå).

Löpning beskrivs helt enkelt bäst i bloggform. Man får hitta bloggare med förutsättningar som liknar ens egna och lära/inspireras på så sätt. Du är en av mina (även om jag inte håller med om allt och aldrig blir lika bra).

Mikael sa...

Heter fortfarande Mikael :)

Jag kan inte se varför Colting skulle vara extrem? Hans åsikter är väl inte särskilt överdrivna?
Det är lite väl mycket att "alla ska med" överallt. Även inom teman som hälsa och träning råder denna stämning. Ingen får sticka ut och tycka annorlunda. Eller är det annorlunda det han tycker? Det är ganska självklara saker som att träna varje dag, äta mindre socker m.m.
Nu är inte jag den som lever efter hans deviser men jag ser ju att han har rätt.

När jag lyssnade på Coltings pod så tog han kort upp det här med vilodagar för motionärer.
Vad är det vi ska vila från? Att vi sitter framför datorn i 8 timmar och sedan sitter framför soffan ytterligare ett par timmar?

Lennart sa...

Henrik - Ja, håller med. Som du sa är kanske inte läsarunderlaget tillräckligt stort. Sen är ju löpningen en ganska nischad sport så det är lite svårt att nyskapa hela tiden ;-).

Mikael - Ha, ha! Jag skrev fel. Ledsen :-)!

De som ligger utanför gränserna behövs. De ger världen bredare och djupare perspektiv och Colting ska ha credd för att han ligger där.

Annars tycker jag att hans Rawfood/stenåldersdiet var lite överdriven för mig, men en annan sak jag tycker han borde få mer uppmärksamhet för är att han simmade hela Göta Kanal förra sommaren!!! Vilken prestation, och det pratas knappt om det över huvud taget. Det borde han få mer uppmärksamhet för :-).

Anonym sa...

Kul poäng Mikael! Vad är det dom skall vila från? 8 Tim dator och några Tim tv. Du har en poäng. Colting är skön och en duktig atlet. Men jag fixar inte heller stenåldrsdieten Lennart / LG Skoog

Anonym sa...

Håller med dig Lennart. Har svårt att se vad hårt satsande motionärer - vilka Spring riktar sig till - har för behållning av Månströms krönikor. Hon passar bättre i en tidning som iForm eller liknande. Tänk om de istället kunde rektrytera en som Södergård istället, då skulle jag prenumera direkt!

Lennart sa...

Anonym - Ja, men man får inte misstolka inlägget. Det är Spring jag vänder mig emot. Inte Petra för jag tycker att Petra är bra och jag förstår att Petra tar uppdraget. Jag menar, hon tar sina chanser och det tycker jag att hon ska göra. Jag tror också att Petra kan locka nya läsare till Spring genom att marknadsföra Spring på Maratonbloggen. Det kan till och med vara så att Spring kan få ut mer av samarbetet än vad Petra får :-).

Jag tror också att Petra skulle göra sig bra som en redaktör på Spring. Jag tror att hon kan bidra med mycket där.