lördag 23 maj 2015

Svenska eliten är bara blåbär

Löpning och pengar, en härlig kombination, men en kombination som bara finns i fantasin. I alla fall när det gäller svenska löpare och pengar. Tror inte att det finns någon svensk löpare som kan livnära sig på sin löpning, och så ska det nog vara. Det ska vara så för att Svenska löpare inte är tillräckligt bra för det. Svenska löpare är bara blåbär jämfört med utländska löpare.

Lite som att jämföra en svensk som spelar Amerikans fotboll i Sverige med en Amerikan som spelar Amerikansk fotboll i NFL. Amerikanen i NFL får så klart betalt, men det får inte Svensken i Sverige. Svensken är ju bara ett blåbär som spelar i en serie för blåbär.

Jag tänkte på det när jag satt och tittade på Göteborgsvarvet och såg att täten passerade 5 km på 14:46. Alltså en tid som många svenska elitlöpare har svårt att klara av om de så bara ska springa 5000 meter på bana, men en tid som en utländsk löpare öppnar en halvmara på. Dessutom en utländsk löpare som ”inte är så bra”. Det finns bättre.

14:46 på 5 kilometer är faktiskt en tid som de allra bästa löparna har på de första 5 kilometrarna när de springer ett maraton. Det är alltså dags för Svenska elitlöpare att flytta referenserna lite. Att springa 10 kilometer strax under 30 minuter är inte bra. Det är ingenting att vara nöjd med. Det ska vara minst två minuter bättre.

Att springa ett maraton på 2:19 är inte heller bra. Inte när de bästa springer 10-15 minuter snabbare. Nä, Svenska eliten är bara blåbär, och blåbär får inte betalt. Det bara är så.

Själv är jag också ett blåbär. Ett blåbär som borde gå ut och springa lite, men jag har inte orkat. Istället planterade jag en buske med Amerikanska blåbär i trädgården.

6 kommentarer:

Skosulan sa...

Eldfängt tema :) Jag tycker du har rätt i mycket du säger. Samtidigt tycker jag att idrottarna som närmar sig den internationella eliten skall ha en chans att träna för att nå dit och då behövs tid och tid är pengar. Jag vet inte hur det funkar i Sverige men i Finland får de duktigaste stipendium för att kunna klara leverne då de tränar och det känns väl som en rätt bra lösning. Inget lyxlir precis men i kombination med sponsorpengar säkert en hel duglig tillvaro.

Lennart sa...

Alex - Ja, klart de måste ha råd att träna. Svår ekvation det där.

Det vanlig är väl någon form av deltids jobb, och om man kan dryga ut det med sponsorpengar och/eller stipendium så skulle det vara bra.

Skulle vara kul med ett svenskt rekord på maran snart. Det var ett tag sen sist :-)!

Ousa sa...

Du satte ord på det!

Själv är jag blåbärspaj. Lite för tjock och slö, men naggande god ibland.

Lennart sa...

Åsa - Ja, oemotståndlig :-)!

Henrik sa...

Löpning är den idrott som i princip alla jordens invånare provar på. I skolidrotten och som ett inslag i träningen hos de flesta andra idrotter. Det gör att de flesta upptäcker om de har talang, och om de tycker det är roligt att springa. Det ger en mördande konkurrens och då är det inte så bra att vara ett land som innehåller ca 1 promille av mänskligheten.

Och som om inte detta räckte så finns det ett stort utbud av andra idrotter som man kan välja på i Sverige. I många av de mest framgångsrika löparnationerna så är löpning förstahandsvalet.

Men några svenskar, främst Mustafa Mohammed och Isabellah Andersson, kan nog leva på sin löpning gissar jag.

Vill man bli rik på idrott som svensk kille så ska man välja hockey. Vad man ska välja som tjej är mer oklart.

Lennart sa...

Henrik - Ja, Mustafa och Isabella. Jag tror och hoppas också att Mikael Ekvall snart slår igenom stort. Han kan nog bli något. Honom tror jag på :-).