fredag 18 december 2015

Löparens fängelse

Jag är inte fri. Jag kan göra vad jag vill, men jag är inte fri. Jag är instängd. Instängd mellan de fyra väggarna löpträning, hälsosamt levende, rädsla och tvångstankar. Fyra tjocka väggar som tillsammans bildar en fängelsemur.

Jag springer runt i en ond cirkel innanför fängelsemuren. Jag försöker hitta ut. Hitta alternativ, men det enda jag hittar är de fyra tjocka väggarna av löpträning, hälsosamt levande, rädsla och tvångstankar. Väggar som stänger mig inne.

Jag kan göra vad jag vill, men jag är ändå instängd i löpningens fängelse. Instängd av rädsla för det kroppsliga förfallet om jag slutar träna löpning och äta ordentligt. Tankarna går runt. Tvångstankar.

Markus Torgeby skriver om Löparens hjärta. Jag skriver om Löparens fängelse. Två sidor av samma mynt. Två sidor av ett mynt som jag själv äger och har erfarenhet av. Jag har myntet i min ficka. Myntet ligger där, och jag bär det alltid med mig. Jag är myntet.

Jag sprang 15 km i 5:10-fart i onsdags. Det var löpning, men det var inte löpning med hjärta. Inte med Löparens hjärta, utan det var ett pass i ett fängelse. I Löparens fängelse.

6 kommentarer:

Linus N sa...

Hellre det än det fängelse man har om man inte kan springa. :)

Lennart sa...

Linus - Ja, det är inte heller så kul. Att livet hela tiden ska vara förjävligt :-). Vad som än händer vill vi ha något annat :-).

Kul att du verkar vara igång med löpningen igen. Hoppas det håller i sig!

Björn Suneson sa...

Kanske kan Nyårsloppet och Bore Cup muntra upp dig?

Lennart sa...

Björn - Ja, vi får se. Har inte bestämt mig om jag ska vara funktionär eller springa Nyårsloppet, men det ger sig nog :-).

Anonym sa...

Hur hälsosamt är det att gå (löpa) runt och vara rädd? Minst en av dina väggar existerar inte, och därmed faller argumentet att du är instängd. Det är bara att kliva ut.

Lennart sa...

Ja, det låter inte så hälsosamt. Nu kanske vi inte ska se allt så bildligt utan kanske mer som metaforer och lite tankeväckande. Jag trodde tex att de som lider av sjukdomar som tex anorexi eller bulemi kan uppleva att de också sitter i "psykiska fängelser".