måndag 6 januari 2014

Jag är nästan i chock

Jag är nästan i chock. Kommentarerna till det förra inlägget om att gena lite i kurvorna har nästan försatt mig i ett chocktillstånd. Att det var så många som "momsade lite" i kurvorna, och tyckte att det var helt i sin ordning, hade jag ingen aning om. Jag menar, för mig är det självklart att man inte ska gena i kurvorna. Det är också självklart hur banan är mätt, och hur det är tänkt att man ska springa. Jag tycker det är självinstruerande.

En kontrollmätt stadsbana mäts längs en tänkt logisk löplinje (30 cm från kanten i kurvor?), och kortaste möjligaste väg (rak linje) mellan två kurvor. Banan mäts inte över trottoarkanter och gräsmattor. Vad är det för mening med att kontrollmäta, eller att kräva en kontrollmätt 10-kilometersbana, om man ändå har tänkt gena i kurvorna och bara springa 9.8 kilometer?

Jag kommer inte börja gena i kurvorna. Jag gör inte sånt, och om det finns någon från Runner´s World som läser detta, tycker jag att det kanske vore lämpligt att skriva en artikel om hur en bana mäts och hur ett lopp skall springas. Det kanske krävs lite utbildning i det.

Men, med tiden kommer jag nog över det här, och efter fyra dagas löpvila sprang jag idag ett längre distanspass över 18 kilometer i 4:58-fart.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Starka reaktioner på det här. Både från dig själv Lennart och från andra.
Själv försöker jag vara noga med att springa den väg som det är tänkt. Alltså att inte gena.
Men jag stör mig faktiskt inte på de som tar kortare väg i kurvorna. Jag springer ju mitt lopp och tävlar mot min egen klocka. Vad andra gör skiter jag i så länge jag inte blir knuffad eller blockerad på ett oschysst sätt.
Men....om det skulle bli så i framtiden på någon tävling att jag börjar tävla om/eller bry mig om placeringar. Då kommer frågan om att gena/fuska i en helt annan dager... För då blir det ju självklart för mig att alla ska springa samma tänkta distans. Men då jag på de loppen jag hittills sprungit endast varit intresserad över min egen tid så har 'genarna' undgått min uppmärksamhet.
Bra att du lyfter frågan!

Mance Ryder

Johnny sa...

Kom precis ihåg mitt absolut första lopp jag körde för ett par år sedan. Där fanns en stor möjlighet att gena i en 90-graderssväng och ingen funktionär som stod där.

Jag var i ledning då och hade tvåan tätt bakom mig. Vill gärna tro såhär i efterhand att det var där jag la grunden för hur jag tänker med att gena. Jag tog svängen som det var tänkt och har fortsatt med det sedan dess.

Ett tillfälle avvek jag från regeln iofs. På Neglingeloppet släppte de iväg oss på 5km alldeles för snabbt så vi anslöt till svansen på 10 km. Vid en viadukt blev det stockning då det fanns betongsuggor vid ingången. Då hoppade jag över en istället för att ställa mig i kö och gå. Skyller dock det på arrangören och har inget dåligt samvete för det. Vet att de som låg direkt bakom mig gjorde samma sak.

Tror också att han som jagade faktiskt följde mitt exempel då och tog kurvan ordentligt. Det kanske han hade gjort ändå såklart iofs :-)

Värsta romanen till svar det här...

Lennart sa...

Mance - Det är just när det tävlas om placeringar det kan bli lite svårt. Ta Nyårsloppet som exempel. Med 1.5 km kvar kommer en 90-graders kurva där man kan gena över en gräsmatta.

I min grupp låg det två tjejer som tävlade om topp-placeringar och den ena tjejen genade lite varav den andra följde efter. Nu genade båda och inget resultat påverkades så det kanske ändå är just, men om det hade varit den tjejen som låg bakom som genade, och den som låg först inte genade, så hade det blivit heltokigt. Då hade den "egentliga ledaren" varit 2-3 meter efter vilket kan vara riktigt tungt att ta igen.

Johnny - Bra att du springer rätt! Jag är glad att du som tävlar om förstaplatsen eller pallplatser springer rätt. Inte nog med att du är bäst, du är också ett föredömme :-)! Jag tror också att det är lite större krav på er topplöpare att springa rätt. Annars kan det nog bli en hel del diskussion efteråt.

Andreas Åkesson sa...

Jag får nog lägga till ytterligare i den här "debatten" att lopp med många deltagare och framförallt inledningsvis i loppet, så är man nödgad att springa lite utanför för att inte hamna i klumpen och för att tappa tid och för att få både någon armbåge och någon som trampar än på hälarna. Det är en självklarhet tycker jag. De mindre loppen finns det ingen anledning till detta alls, då det är som ett vanligt träningspass med spannet mellan deltagare.

Anonym sa...

Måste också inflika med en tanke.
Lopp med flera tusen deltagare är mitt enda mål: Ta mig fram till vilket pris som helst (ok, slåss inte). dvs, I sådana lopp är jag mer eller mindre oftast inte i ramen för "rätt" vägval. Jag är ibland långt ut (alldeles för långt ut) och ibland nere i diken för att röja mig fram. Har inte en tanke på fusk, mer än att ta mig fram och är de folk i vägen slåss jag helst inte. Tror det i slutändan går plus/minus noll...

Däremot ligger jag i täten eller i ett litet startfält. Ser jag alltid till att hålla mig i utmätt sträcka och genar väldigt sällan.

Tycker de ska va spöstraff på de man ibland ser gena genom skogen (när de "pissar". Då snackar vi flera 100meter...

Anonym sa...

Det finns en intressant skrift om hur kontrollmätning ska utföras från IAAF "The Measurement of Road Race Courses". Hittade den som pdf på http://www.aimsworldrunning.org/measurement/MeasurementOfRoadRaceCourses.pdf

Från kapitel 4: "You may have to specify the placement of barriers, or state where plastic tape should be stretched between lamp posts or stakes. The positioning of cones is not sufficient to prevent corner cutting unless a course marshal is available to note race numbers of runners who do not observe the coned route. If you cannot be sure that race restrictions will be enforced you should measure the shortest possible route according to whatever permanent boundaries do exist and are likely to be observed by runners."

Så är det möjligt att gena måste man förhindra detta genom att sätta upp avspärrningsband, alternativt mäta den kortast vägen som går att springa. Koner räcker inte.

Hälsningar
Per

Lennart sa...

Per - Det där var en intressant text :-).

Det skulle vara kul om någon kunde sammanställa regelverket i en enkel och lättillgänglig version.

Dock tycker jag att avsnittet kring "course marshal" är intressant eftersom det ofta finns "flaggvakter" vid kurvor som ska leda löparna rätt, men deras uppgift är inte att "notera startnummer" på de löpare som inte följer den tänkta rutten, men formuleringen öppnar ändå upp till att man inte får gena (om det finns koner). Kanske missförstår, men ändå.

Men det är väl som det står. Band och koner måste sättas upp. Det krävs nog rätt mycket band och många koner för att undanröja all tvivel vid våra lopp :-).

Jag tänker i alla fall inte gena eftersom jag envist hävdar att "det är tänkt" att man ska springa på ett annat sätt :-). Det känns mer etiskt rätt :-)!!

Lennart sa...

Andreas - Jag tror att du gör rätt för annars hade du någ fått reda på det på annat vis :-).

Åsa - Att ta sig fram är en sak fast det är inte riktigt det jag menar :-).

Det var någon som sa till mig att för länge sedan (då maran gick upp på St Eriksgatan via Fridhemsplan på Kungsholmen) så hade en kille genat upp från Rolambshovsparken och skarvat på vid Fridhemsplan :-). Lite magstarkt :-).

Peter sa...

Ja Lennart livet är hårt när man får sina illusioner ruinerade och tappar tron på mänskligheten. Jag har själv drabbats flera gånger i andra sammanhang.

Men när det gäller regler, lagar och bestämmelser så ser jag dem mest som rekommendationer och avrundar gärna friskt åt båda hållen. Jag är helt enkelt en person som har svårt att hålla mig innanför linjerna i alla sammanhang. Det blir för fyrkantigt och tråkigt då.

Men min slapphet är nog ändå marginell och jag skulle aldrig komma på tanken att gena avsevärt varken i ett lopp eller min inkomstdeklaration men jag avrundar som sagt oftast i livet.

Det är inte så noga är mitt motto ;-)

Lennart sa...

Peter - Ja, visst är det jobbigt, men tur att vi är gamla och luttrade :-).

Jag tycker också att kommentaren från Per ger en intressant vändning på det hela. Den regeln som hänvisas till lägger nästan allt ansvar på arrangörerna och hur de har markerat banan. Skulle vara kul att veta hur svenska banläggare och kontrollanter tänker.

Själv kan jag tycka att man kan kräva av löparna att inte agera "helt utanför vad som är rimligt" :-), men frågan är om man kan det :-).

Björn Suneson sa...

Det finns nog inget som engagerar löpare mer än just fusk. På Funbeat häromåret berättade jag att jag berövats bronset i M60 på Sthlm Halvmarathon på grund av att en ung man övertagit sin pappas nummerlapp och därmed vann klassen. Det blev det hundratals inlägg. Och när jag sedan la ut bilder på fuskaren på min blogg och andra nummerlappsfuskare, ja då kokade grytan över och det var snudd på att livvaktsskydd behövdes. Hälften ville skjuta budbäraren. Så var inte förvånad, Lennart. Men bra att du lyfter frågan.

Håller naturligtvis med om att det är småfusk att gena i kurvor. På Hässelbyloppet skrek jag "Fusk!" till en genare. Vad hände? Jo, luften gick ur löparen och jag sprang om. Alla fuskare är nog medvetna om att de faktiskt gör något dumt. Så det är kanske inte fel att vi skriker "fusk"?
Keep on running!

Lennart sa...

Björn - Jag kommer ihåg det där med "nummerlappsfuskarna" i veteranklasserna. Du startade en ganska het diskussion och jag tror faktiskt att du lyckades få upp andras ögon på problemet.

Jag tycker det var bra att du belyste problemet för det är självklart att en 20-årig kille inte ska springa med en nummerlapp som hör till M60. Innan du belyste problemet hade faktiskt inte jag reflekterat över att problemet fanns så det var bra att du lyfte fram det.

Jag tror också att alla som "genar" över tex en gräsmatta känner inombords att det inte var riktigt just gjort, oavsett vad regelverket säger om avspärrningar.

Anonym sa...

Ännu ett gott skäl till varför jag inte springer några lopp alls. Jag har inget behov av press och fusk från andra.

Lennart sa...

Nä, men för oss motionärer är det nog inte så farligt :-)!