fredag 2 juli 2010

Tävlingsberättelse, Roslagsnatta

Ja, ha, i min vana trogen glömde jag kameran hemma, och det kan jag lova inte är första gången men jag skall göra vad jag kan för att förmedla loppet.

Det hela började med att jag och en granne tog oss upp till ett soligt och somrigt Norrtälje för att springa Roslagsnatta, 5 km. Som vanligt när man kommer till en ny stad var det lite "stök och bök" med att hitta rätt i Norrtälje och hitta parkeringsplatser men som vanligt lyckades vi lösa det så att vi tillslut kom fram till tävlingsområdet och efteranmälningarna.

När vi hade anmält oss strosade vi runt i tävlingsområdet och tittade lite på omgivningen och hur banan såg ut. Vi märkte att det här kan bli ett bra och roligt lopp eftersom banan verkar flack och går i en trivsam miljö. Starten skulle ske i hamnområdet och sedan gå över en bro och in i Sociotetsparken och vidare ut mot småbåtshamnen (1:a km). Ute vid småbåtshamnen skulle vi vända tillbaka och springa längs "strandpromenaden" (2:a km) och över bron vi passerade direkt efter start. Efter bron skulle vi springa upp för en backe mot Norrtälje centrum och inne i centrum skulle vi springa längs en gågata (3:e km) med kvällsöppna butiker för att sedan springa ner för backen och över bron igen och ut mot småbåtshamnen (4:e km). Det långa upploppet tog vid ute vid småbåtshamnen och gick längs "strandpromenaden" med målgång precis innan bron (5:e km) som gick över mot Norrtälje centrum. Kort sagt kändes banan inspirerande och trivsam och perfekt för en sommarkväll.

Jag och min granne var väldigt överens om att vi var väldigt lyckligt lottade som hade möjlighet att vara precis där och delta i loppet en sån här vacker sommarkväll. Ja, det var en helt perfekt sommarkväll att springa i, soligt, varmt och många som var ute deltog i eventet Roslagsnatta med butiker öppna till 22.00.

45 minuter innan start började vi värma upp med en lugn jogg, ett antal stegringslopp och ordentlig stretching. Inga konstigheter alls och 10 minuter innan start började vi "trycka ihop" oss på startlinjen och jag hamnade snett bakom VM-löparen Ulrika Johansson i startfållan vilket så klart gjorde mig lite "extra taggad". Kul att Ulrika Johansson här! Nu är det allvar och här skall springas!

När startskottet gick och vi drog iväg tänkte jag mycket på att inte gå på för hårt i början, jag brukar vara lite för ivrig men jag lyckades hålla igen lite och den första km passerades på 3:50. Exakt som planerat, bra start!

Fortsatte att springa kontrollerat och passerade den 2:a km på 7:50 och det var faktiskt 10 sekunder långsammare än planerat och nu hade jag också börjat flåsa ordentligt. Hmm, det här kommer nog att bli precis så jobbigt som alla säger att ett 5 km lopp är.

Under den 3:e km hoppades jag på att ta igen de 10 sekunder jag "tappade" under den 2:a km vilket innebar att jag ville göra 3:e km på ca 3:50 men det gick inte, kan ha berott på att det var lite uppför på den här km. Passerade 3 km på tiden 11:50 (mot planerat 11:40). Det kändes inte riktigt bra här eftersom jag flåsade ordentligt och jag ville ha mer marginal inför de sista 2 km. Började här bli lite tveksam om jag skulle orka hålla 4 min tempo hela vägen.

Den 4:e km var det alltså bara att kämpa på och strax innan 4 km passeringen var jag riktigt trött och tänkte "det här kanske slutar med att jag kräks, kommer inte kunna att gå på som jag gör länge till, snart måste den där 4 km skylten komma"!!! Precis när jag hade tänkt den tanken mötte jag Ulrika Johansson och efter en snabb uppskattning av distanser låg hon uppskattningsvis ca 600 m före mig!! Kul, jag är bara ca 600 m efter Ulrika Johansson! Det var inspirerande så då hittade jag nya krafter. Den 4:e km passerades tillslut på 15:40 vilket betyder att jag hade lyckats göra 4:e km på 3:50. Yes, nu ligger jag på plan igen. Den 4:e km var också den lättaste (uppförsbacken på den 3:e km var nedförsbacke på den 4:e km) så där hade jag lite tur.

Sista km var nog den längsta km jag har sprungit i hela mitt liv men på något vis lyckades jag hålla farten och avsluta den sista km på ca 4:00.

Summerat gav det hela mig en sluttid på 19:38 vilket jag så klart är väldigt nöjd med. Placeringen blev 28 av totalt 87 som kom i mål. Tycker också att loppet förtjänar större publicitet. Det verkar inte som att någon riktigt känner till det här loppet.

Lägger här ut en länk till Norrtelje Tidning och ett reportage om loppet: http://norrteljetidning.se/sport/1.883051-dubbla-segrar-for-ranas-i-nt-loppet

11 kommentarer:

Ellinors dröm sa...

Vilket fint lopp du fick till! Jag kom knappa minuter efter dig. En fin bana så jag kommer nog tillbaka nästa år.

Lennart sa...

Hej Ellinor! Var det dig jag såg i starten och direkt efter målgång? Var väldigt osäker men vid starten var jag så nära att gå fram och fråga.

hade du en vit tröja som det stod SUB40 på vilket du senare bytte till en tröja som det stod "Studenterna" på?

Fick slita ordentligt på slutet men jättenöjd att jag kom under 20 min. Det var ett stort mål. Nu skall bara distansen dubblas och farten bibehållas! Lätt som en plätt, eller hur :-)?

Ingmarie sa...

Grattis till ett bra lopp!
Bra jobbat!
Och visst sjuttsingen är 5 km jobbigt! Det SKA det vara! :-)
Jag vet om det men dels jobbade jag och dels är det svårt att ta sig dit och hem om man inte har egen bil. :-(

Lennart sa...

Ingmarie: Tack för alla dina uppmuntrande kommentarer. De betyder mycket!

Ja, 5 km är lite mer mjölksyra än en mara. Sista km krävde mycket "huvud". Mantran var "Håll ihop det här nu snart målgång, håll ihop det här nu snart målgång...."

Lars sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars sa...

Jag är imponerad över att du kan köra ett så hårt tempo en knapp månad efter Stockholm marathon. Själv har jag haft rejäla problem att komma igång. Men nu ser jag ju att det är möjligt!

snorsportarn sa...

bra gjort, det är en sak att planera och en något annorlunda att genomföra loppet på ett sätt som avlägset påminner om planen. Har jag fått lära mig. Bra tid, inte så långt från 19.30 som inte är så långt från 19 blankt, som inte är så... ;)

Lennart sa...

Hej Lars och välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit också. Tittade lite snabbt in på din blogg och såg att den ser intressant ut.

Det här med att komma igång efter maran kan vara svårt, man får "ta sig i kragen" lite. Jag har dock lärt mig att det brukar bli en "formtopp" så där 2-4 veckor efter en mara och bara man kommer igång igen så kan det bli riktigt roligt :-).

Skall titta in på din blogg!

MVH

Lennart sa...

Hej Snorsportan, eller är det Tomas Wassberg :-).

Tittade in på din blogg också och vad skall jag säga, 3:16 på första maran!!! Du är grym!!! Ruggit bra!!! (precis som Tomas Wassberg :-))

Jag citerar dig här "inte så långt från 19.30 som inte är så långt från 19 blankt, som inte är så..."

Det är exakt så jag tänker!! Helt rätt!!

Hmm, 3:16 på första maran kanske kan bli sub 3 på andra maran, det är inte så långt där ifrån :-).

Skall besöka din blogg också!

MVH

snorsportarn sa...

njae, om man ser någorlunda nyktert på saken är 3:16 ENORMT långt från 3 blankt (fast inte så långt från 3:10 som inte är så långt från osv osv)

Lennart sa...

Hej Snorsportan, du har så rätt........

Var det första maran och du gjorde 3:16 så kan du förbättra det med många minuter.

MVH