torsdag 12 december 2013

Skilj på person och prestation

Har under de senaste dagarna läst ett par bloggar jag normalt inte läser. Bloggar med blogginlägg där min stora reflektion blev att man ska skilja på "person och prestation".

En person kan prestera bra inom löpning, världstider, få fina artiklar i tidningar, och framhäva sig själv på ett bra sätt i intervjuer, men det betyder inte att det är en bra person. Tvärt om.

Skaffa er inte förebilder som innefattar både "person och prestation". Ni kommer bara bli besvikna. Ni kan inspireras och försöka nå samma prestation som en person, men glöm aldrig vem du är som person.

Som person är du troligvis bättre som dig själv, än som en annan person, men du kan inspireras och försöka uppnå samma prestation som en annan person. Hoppas du förstår skillnaden.

Att skilja på "person och prestation" är reflektioner jag funderade på under dagens långa distanslöpning över 18 kilometer i 4:55-fart.

12 kommentarer:

Saras Träningsblogg sa...

Ja, intressanta funderingar, jag tror jag är med på va du menar :-)

Hoffen sa...

Bra fundering Lennart! Du är för skön med dina kommenterar och funderingar

Lennart sa...

Sara - Vi säger så här. Även en nazist eller en våldtäktsman kan springa fort och vinna tävlingar.

Att en person springer fort betyder inte att det är en person med bra värderingar. Det är det jag menar när jag säger att man ska skilja på person och prestation :-)

Alexandra - Tacka. Det värmer :-)!

Peter sa...

Nu blir man ju nyfiken på vem denna hemska världsstjärna är :-)

Lennart sa...

Peter - Jag förstår det, men det är ingen världsstjärna eller så utan det var bara ett inlägg som jag läste och inlägget kommenterades av individer som jag tidigare respekterade.

Det handlar mer om att det finns kopplingar mellan personer jag tycker är lite "tveksamma/billiga" och personer jag tidigare såg upp till.

Jag kan förklara när vi ses nästa gång :-). På Nyårsloppet kanske?

Andreas Åkesson sa...

Att springa och få härliga tankar är helt underbart!

anneliten sa...

Om jag ska sticka ut hakan lite så tror jag att det i ganska många tävlingsmänniskor finns ett självhävdelsebehov som kan göra dem mindre trevliga i en del sammanhang. Och oftast krävs det väl en hel del tävlingsinstinkt för att bli högpresterande.

Jag är själv tävlingsmänniska...

Lennart sa...

Andreas - Visst är det :-)!

Anneli - Jag tror du har helt rätt :-). Jag är också tävlingsmänniska :-).

Jag kan också vända vända på mitt resonemang genom att säga att du inte behöver prestera världstider inom löpning för att vara en väldigt bra person :-).

Kim sa...

Många tankar hinner man med på långpassen. Nu har jag inte kunnat springa något sådant på väldigt länge och jag saknar verkligen det. Det är inte ofta man tar sig den tiden annars att fundera så länge och låta tankarna vandra.

Lennart sa...

Kim - Du uttrycker det bra. Att få tid att tänka ostört i flera timmar tillhör inte vanligheterna. Det är nog nästan bara långpass förunnat :-).

Anonym sa...

Det där har jag också grubblat en massa på och det har tyvärr gjort att jag numera undviker vissa personer. :S Även om de är bra löpare, kan jag inte dela åsikter med dem...

och där tog de slut...

Är de mye snö hos er?

/Ousa

Lennart sa...

Hej Åsa!
Det var länge sen! De är bara helt vanliga männsikor......

Det är ingen snö alls här. Det har snöat under dagen men det smälte bort :-).

Ha det fint!