måndag 19 augusti 2019

Att USA vill köpa Grönland är inget skämt, utan det är farligt

”- Grönland är inte till salu, hur mycket kostar USA?”, skrockar danska och svenska debattörer hånfullt när det blir känt att USA vill köpa Grönland. "- Jag gissar att Danmark nu börjar få andra tankar kring visdomen att bjuda in Trump till Statsbesök", skrockar en annan känd politiker.

Media och andra förståsigpåare hänger på och hånar Trump och målar upp honom som om han vore dum utan en tanke på vad som egentligen är på väg att ske. Insikten kring hur farligt det är verkar gå helt förbi. Låt mig förklara.

För det första så verkar det vara en global trend att stora mäktiga länder gör anspråk på andra länders territorium där vi till exempel har Rysslands intåg i Georgien och i Ukraina i färskt minne. Vi har också på senare tid Kinas framflyttade positioner i Hong Kong och i Sydkinesiska sjön, och nu vill alltså USA utöka sitt territorium i Arktiskt och Atlanten genom att lägga beslag på Grönland.

Vi har alltså en trend där stora mäktiga länder vill bli ännu större och mäktigare genom att ta strategiskt viktiga territorium från mindre länder.

För det andra så måste vi i Sverige bevaka denna trend då det är väldigt lika förutsättningar mellan Atlanten och Grönland som det är med Östersjön och Gotland. Det är bara skalan som skiljer sig där Atlanten och Grönland är lite större. De säkerhetspolitiska syftena och de strategiska fördelarna är annars nästan exakt detsamma. USA vill alltså skaffa sig en strategisk viktig Ö i närheten av ett strategiskt viktigt område i Arktiskt, och Gotland är också en strategiskt viktig Ö i ett strategiskt viktigt område i Östersjön. Trump vill alltså att Grönland ska bli ”USA's Gotland” i Atlanten. USA's anspråk på Grönland sätter alltså fokus på vårt kära Gotland också.

Att sitta och skratta, underskatta, håna och kalla Trump för diverse saker är farligt för det som sker är oerhört strategiskt och genomtänkt. Det är närvaro i Arktiskt som lockar, och det är lika strategiskt genomtänkt som Rysslands agerande i Georgien och i Ukraina, eller Kinas agerande i Hong Kong och i Syd kinesiska sjön. Metoderna kanske skiljer sig åt litegrann men målet är detsamma, och vi har nog bara sett början på USA's kampanj att köpa Grönland. Frågan är bara hur nästa steg ser ut när Danmark säger nej. Hur ser den mediala strategin ut? Hur tänker de påverka opinionen? Kommer USA senare sätta press på Danmark genom handel eller på annat sätt ställa till problem?

För det tredje så finns det en miljon saker att ta upp kring detta, men det orkar jag inte göra här utan jag nöjer mig med att avslutar med att det mycket väl kan vara så att om vi inte är på vår vakt så kan det om 10 år kännas helt naturlig att USA köper Grönland.

Inga kommentarer: