lördag 9 mars 2019

Detta ständiga hackande på Influencers

Jag börjar tycka lite synd om influencers. Alla bara hackar ner på dem. Vad dom än gör så rackas det ner. ”- Influencers bara skriver om saker som andra kan bättre”, ”- Influencers är falska”, "- Vad är ens en influencer?", bla, bla, bla. Så brukar det låta.

Det verkar som att influencers spelar i någon sorts B-lag och att etablissemanget där ledarskribenter som tex Jan Guillou, Anders Lindberg och Sakine Madon står högst i kurs och utgör någon form av A-lag som inte riktigt vill vara med influencers. Jag har sett otroligt många fall där etablissemanget försöker racka ner på influencers. Både inom löpning, där tex Petra Månström ofta blir hårt ansatt, och inom den offentliga debatten.

”Fler poliser, inte influencers”, skrev Sakine Madon när hon ifrågasatte att Polisen använde influencers från Instagram när de försökte sprida sitt budskap. Sakine tyckte alltså att Polisen borde anställa fler Poliser än att betala 12 influencers totalt 350 000 kr för att de skulle lägga ut två inlägg var på Instagram för att informera om Polisutbildningen.

Själv tycker jag det är lite coolt med influencers. Ingen vet egentligen hur det har hamnat i sin position men dom är där och bara genom sin närvaro provocerar de etablissemanget då de med sina 100 000-talse följare är en kraft att räkna med, och en stor konkurrens till de mediala plattformar som tex ledarskribenter sitter på. För det ska ni veta. Om dagens A-lag (ledarskribenterna) slutar på sin tidning så blir de samtidigt av med den plattform som de använder för att sprida sitt budskap eftersom de bara lånat sin plattform, och det har inte en influencer gjort för den plattformen kommer ju med influencern.

En plattform som alltså kan bestå av 100 000-tals följare på Instagram eller 500 000 följare på YouTube, och det är ingen dålig plattform om man någon gång skulle behöva en megafon, och eftersom ingen vill sitta i en garderob och prata (det är ju inget kul) så är det många som vill låna den där megafonen för att höras. Precis som Polisen gjorde när de ville marknadsföra sin Polisutbildning. Inget konstigt med det.

Inga kommentarer: