onsdag 4 januari 2017

Den nya världsordningen

Tidigare har den amerikanska presidenten varit den som lett världen. Den som med sin politiska och militära styrka varit kung över världen. Det var en världsordning med USA som etta, men nu verkar vi ha fått en ny världsordning där Ryssland lett av Putin tagit kommandot. Det verkar vara Putin som sätter agendan på den världspolitiska arenan. Nu går Putin först, och många följer Putin. Bland Putins följare kan vi bland annat se Kina, Iran, Turkiet och Syrien. I sin region starka följare som lyder minsta vink.

USA har marginaliserats. Europa också. Två världsdelar som marginaliserats till den grad att de inte finns på kartan längre. I alla fall inte på Putins karta. Två svaga världsdelar som inte riktigt verkar veta var de är på väg. Vad de vill. Som saknar agenda.

Två världsdelar där nationalister med stöd från Putin driver splittring och att olika länder ska bryta sig loss från olika gemenskaper. Från NAFTA. Från EU. Utträden som kommer försvaga de enskilda länderna ännu mer där vi till slut bara kommer ha splittrade och svaga länder kvar som starka Putin med sina följare kan utnyttja. Putin driver enighet mot sina följare som Kina, Iran och Turkiet samtidigt som han driver splittring mot EU och USA. Allt för att vinna fördelar.

Det känns som att det pågår ett krig. Ett krig som vi inte sett tidigare. Ungefär som när Putin gick in i Ukraina då allting präglades av förvirring och inge visste vad som hände. Alla utom Putin. Det känns som att det pågår ett politiskt krig, ett informationskrig, ett religiöst krig, ett kulturellt krig som varken Europa eller USA riktigt har förstått.

Oavsett vilket epitet vi sätter på kriget måste EU och USA nu resa sig, samla ihop sig, sträva mot enighet och ta kriget. Annars kommer vi snart inte härska över oss själva. Då kommer det vara Putin som härska över oss. Vi kommer vara marginaliserade.

Det är inte alls meningen att krigshetsa på något sätt, men det är bara det att det är väldigt mycket som går emot ett enat Europa och USA samtidigt som det mesta verkar gå Putins väg. Det kanske är en tillfällighet, men jag tror inte det. Det känns som att det ligger väldigt starka och rationella krafter bakom. Väldigt starka och rationella krafter.

Inga kommentarer: