måndag 1 juni 2015

Löpningens bakgård

15 kilometer i 5:04-fart. Det var ett pass jag sprang i lördags. Ett pass på löpningens bakgård. Samma dag sprang andra Sthlm Marathon. Ett lopp på löpningens framsida. Ett lopp med publik. Tjo och stim. Gemenskap. Mediabevakning. Helikoptrar. Speakers. Medaljer och ära. Sthlm Marathon har allt, och lite till.

Jämfört med Sthlm Marathon har 15 kilometer i 5:04-fart ingenting. 15 ensamma kilometrar. Regn. Tyst. Kallt och blött. Inga strålkastare. Ingen publik. Inga bilder. Inga texter på Runners World. Ingen publicitet. Det är så det ser ut på löpningens bakgård. Bara så att ingen glömmer.

5000 meter formkontroll på bana. Söndag morgon. Återigen ensam. Kallt. Regnet hänger i luften. Trött. Ingen lust. Jag står där på löpningens bakgård och undrar vad jag gör där. Bestämmer mig för att starta passet. Mest för att jag ska få komma hem någon gång.

Jag springer på. Jag vill hem. Jag vill hem lite fortare. Springer lite fortare. Det känns sådär. Hjärtat pumpar och benen trummar på så gott det går. Det börjar bli kul. Jag springer ännu fortare. Sista varvet. Innan passet ville jag springa på 20:30. Det blir 20:47, men bra ändå. Med bristande motivation är det ändå ganska bra.

Efter passet känner jag mig nöjd, men trött på att springa på löpningens bakgård. Det är omotiverade. Jag vill till framsidan. Till motivationen. Till ljuset. Till tävlingarna. Till intensiteten. Till publiciteten. Till spänningen.

Jag har bestämt mig. Snart. Snart ska jag också.

6 kommentarer:

Urban2014run sa...

Kommer du till framsidan i Åkersberga på fredagkväll?

Lennart sa...

Österåkersmilen ja, det kanske kan vara något. Det är hemmaplan för mig. Som att springa på min egen bakgård. Häum, förlåt. Framsida menade jag :-).

Mikael sa...

Jag är lite tvärtom. Jag gillar att vara på löpningens bakgård. Strålkastarljuset (tävlingarna) är mest ett nödvändigt ont så att jag kan bocka av mina resultat och målsättningar :)
Idag är det Blodomloppet. Ett lopp med jobbet. Ett lopp som jag inte tar på stort allvar. Det är ett lopp som jag tar som ett fartpass. Ett första pass på nåt stort som ska komma i slutet av juli. Idag startar vi

Lennart sa...

Skulle inte förvåna mig om det blir pers idag när du tänker som du gör inför loppet. Lugnt och avslappnat. Då går det fort :-).

Vad händer i slutet av Juli?

Mikael sa...

Pers finns inte på den banan. Tyvärr blev det en medioker tid men med tanke på förutsättningarna både före och under loppet känns det ändå helt ok :)
I slutet av juli är det 10 km i Falkenberg. En bana och ett arrangemang som jag gillar. Planen är att genomföra ett antal nyckelpass för att se om de kan hjälpa mig mot sub36 eller till låga 36 minuter.

Lennart sa...

Mikael - OK, jag förstår. Vi får hoppas att det inte är så varmt då :-). Kör hårt!

Lycka till!