fredag 17 juli 2015

Jävla löpare

Sitter på fjället tillsammans med barnen. Vi har gått i några timmar och barnen har flera gånger frågat om det finns björn eller varg på fjället. De är lite nervösa för de vilda djuren. Är björnar farliga? Vad gör vi om det kommer en björn? Frågor som under vår vandring har ställts flera gånger.

Ladtjojaure en kväll i Juli
Foto: Privat
Utsikten över dalen är bedårande. Tältet är uppslaget och vattnet står på värmning. Det ryker och börjar lukta mat. Plötsligt knakar det till i buskarna samtidigt som jag kan ana en rörelse. Hinner tänka ”hoppas det inte är en björn”.

Ladtjojaure erbjuder här en magisk miljö
Foto: Privat
Att vara ute på fjället med barn kan ofta beskrivas med orden ”skräckblandad förtjusning”. Samtidigt som man vill att det ska vara tryggt vill man också ha lite äventyr. Det får så att säga inte vara för tryggt. Att träffa på en björn känns inte tryggt. Det vill jag inte. Dock finns det andra djur som skulle vara lite roligare att stöta på som till exempel fjällräv, ren eller kanske en älg. Den fantastiska naturupplevelsen skulle då bli ännu större.

Ladtjovaggedalen med Singitjåkka i bakgrunden
Foto: Privat
När det prasslade till i buskarna samtidigt som jag anade en rörelse blev spänningen påtaglig. Vad är det för ett djur? Och då. Då kommer det en jävla löpare!

2 kommentarer:

Nisse Rydström sa...

Ja, det är bra Lennart, "jävla löpare". Så klockrent. Aldrig får man vara ifred?!
Kämpa på, eller slappna av, snart dyker älgen upp. Lite lagom spännande. Att möta en ilsken björn tillsammans med sina barn verkar mindre lustigt.

/Nisse

Lennart sa...

Nisse - Helt rätt. Dock helst en fjällräv :-). Dock lite kul att se en björn på håll, typ andra sidan dalen, men kanske inte med barn ;-).