söndag 17 oktober 2010

Lång distanslöpning eller Långpass (?) på 20 km

Det här var ett sånt här träningspass där man får lite problem med definitioner och vad man skall kalla passet för. Lång distanslöpning eller Långpass? Vi har nog alla lite av våra egna definitioner av hur gränserna går men eftersom jag befinner mig mitt uppe i en marathonuppladdning kallar jag det för Lång distanslöpning. Hade det varit "off season" så hade jag nog kallat det för Långpass. OK skall jag vara helt ärlig låg jag inte i rätt pulszon för att kunna kalla det Långpass heller (om vi håller oss strikt till definitioner) men nog talat om det........

Jag har varit lite krasslig med halsont de senaste dagarna och var lite osäker på hur mycket jag kunde belasta kroppen. Det kändes bra redan igår men man vet aldrig.......

Ett riktigt Långpass idag, på 30 km, kändes inte riktigt klokt så jag tog mig till Täby IP och gav mig ut i spåret för att känna mig för. Hade egentligen ingen riktig plan för träningen utan det fick helt enkelt bli som det blir.

Tvekade lite i början hur jag skulle göra men jag vek av och befann mig ganska snart på milspåret. Kändes ganska bra men jag tog det rätt lugnt och när jag kom till varvning (10 km) så visade klockan 52:10, 5:13 min/km, och det kändes fortfarande bra. Då bestämde jag mig för att fortsätta så jag gjorde ett varv till i 10 km spåret i lite högre fart. Andra varvet gjordes på 48:22, 4:50 min/km och efter det andra varvet bestämde jag mig för att det fick vara nog för idag. Jag hade varken vatten eller något att äta med mig och hade jag fortsatt hade det nog bara fungerat några km till innan vätskebrist eller brist på kolhydrater hade visat sig.

Nöjd med passet eftersom spåret är kuperat och tiderna går inte att jämföra med tider på asfalt utan man får jämföra med tidigare liknande pass i dessa spår. Jämför jag med tidigare pass så var faktiskt det här ett ganska bra styrkebesked eftersom jag inte var så trött efter.

För övrigt måste jag säga att det är riktigt fint ute i naturen så här års. Stundtals sprang jag på en tjock lövbädd med gula blad, solen sken och det var en perfekt temperatur. Otroligt härligt.....
Summerat blev passet 20 km, tid 1:40:32, 5:02 min/km.

9 kommentarer:

Jesper Scheutz sa...

Håller med dig denna dag var fantastisk i sin prakt och temperatur. Även jag njöt hela vägen =)

Peace Love och Löparskor!

Lennart sa...

Hej Jesper!
Härligt..... Uppfriskande för själen. Lycklig blir man :-)

Anonym sa...

Grym löpardag helt enkelt! Vad är det, ca tre veckor till NYCM? Har den mentala uppladdningen börjat än?

Lennart sa...

Japp, den har börjat. Flera saker jag går och funderar på både gällande NYCM och SUB40 på milen.

Gällande NYCM funderar jag på att chansa lite och kanske gå ut lite hårdare än tänkt och hoppas på det bästa.

Gällande sub40 så funderar jag på att använda Nyårsloppet här i vallentuna som ett testlopp och försöka gå under 40 på Premiärmilen. Det beror dock på hur vintern blir.

Men vill också säga att ingenting är riktigt "färdigtänkt" ännu.

Anonym sa...

Sub40 på Premiärmilen!! Kan du jämföra svårighetsgraden på det loppet med något annat lopp? Det kan ju diffa flera minuter mellan olika lopp så för att sätta realistiska mål jagar jag info om den banan.

Ska bli så skoj att se hur du klarar NYCM! Nu när min egen säsong slumrat in är det ännu mera spännande att läsa om er som fortfarande har årets höjdpunkt framför er!

Lennart sa...

Preiärmilen är nog lite tyngre än Milspåret.

Premiärmilen är en ganska normal bana. Tycker inte att den är så lätt som de säger.

MVH

John sa...

Riktigt bra jobbat oavsett om det var ett långpass, långt distanspass, kort marathonpass eller långsamt tempopass. Skönt med styrkebesked så här på höstkanten. Naturen ger mycket tillbaka nu, och även om passen inte alltid blir som man tänkt sig så är upplevelsen utöver det vanliga :).

Ingmarie sa...

jag skulle vilja kalla det lång distanslöpning för långpass för dig är längre än 20 km. Du är bra nu! Du kommer att lyftas minst ett steg upp bara av att vara i NY! :-)Viktigast nu är att du håller dig hel och frisk.

Lennart sa...

Hej John: Precis.... Upplevelsen är riktigt härlig. Att vara "i det vackra" är lite speciell.

Hej Ingmarie: Då var det ett långpass :-) men i lite högre puls för jag låg inte i 65-75% av max.

Jag vet inte riktigt om jag är helt bra men jag håller tummarna. Vågar fortfarande inte springa på asfalt eller intervaller. På söndag gör jag det sista långpasset och efter det tror jag att jag kan andas ut lite...... peppar, peppar :-)