torsdag 28 oktober 2010

Sven-Åke Jåfs och Fartlek

Igår var jag på Sven-Åke Jåfs föreläsning om svensk, finsk och afrikansk långdistanslöpning. Sven-Åke hade lagt upp en stor del av sitt föredrag kring sina resor till Kenya. Det blev då logiskt att diskutera det "Kenyanska löparundret". Sven-Åke kunde så klart inte förklara det "Kenyanska löparundret" men, utan att ta Sven-Åkes föreläsning ifrån honom, hade Sven-Åke noterat att Kenyaner:

  • Generellt har en bättre grundkondition är vad vi har redan i tidig ålder (på grund av livsstilen)
  • Klarar av hårdare träning än vad vi gör (resultat av ovan).
  • Lyssnar mer på kroppen och om inte kroppen vill "springa fort" så ändrar de på träningen och tar det någon annan dag
  • Tränar tillsammans i större utsträckning än vad vi gör
  • Löparglädjen är väldigt stor. De verkar bara ha det väldigt roligt när de springer
  • etc
  • etc
Jag ställde också en fråga om mental träningen och om Sven-Åke hade diskuterat det med tränare och ledare från Kenya och svaret jag fick var att de inte verkar jobbar så mycket med mental träning i Kenya. De verkar helt enkelt inte känna efter och funderar så mycket utan de bara "kör på" och är glada för det :-). Tror de gör helt rätt!

När vi pratade om svenskar och att de svenska tiderna var bättre förr (framförallt på 70 och 80-talet) så var det faktiskt en av åhörarna som påpekade att det inte ser så illa ut idag som man kan tro. På flera distanser ligger faktiskt ett flertal löpare, idag, ganska nära det svenska rekordet (hörde inte riktigt här men jag tror att han nämnde 800 m och 5000 m som exempel). Tycker det var bra att åhöraren påpekade det eftersom många i allmänhet verkar ha en väldigt negativ bild av svensk löpning. Det finns många som kan och vill. Det gäller bara att lyfta fram det och skapa en mer positiv bild av svensk löpning så kanske "framgång föder framgång".

Personligen tror jag att en av anledningarna att de Kenyanska löparna är så framgångsrika beror på att den "tidigare framgången har fött nya framgångar". En Kenyan lever och växer upp i en miljö där det inte är omöjligt att springa en mil på 26 minuter och då gör dom det :-).

Vad tror ni?

För övrigt var jag ute och sprang idag. Det blev en Fartlek på 15 km, tid 1:10:24, 4:42 min/km.

3 kommentarer:

Ingmarie sa...

Läs mer vad Toby Tanser (se länk på min sida) som levt i Kenya långa långa perioder bland de allra bästa skriver. Hans böcker är väldigt bra! Orsakerna är precis som Jåfs påpekar många men några är att det är många som tränar oerhört hårt.Håller man för den träningen så blir man bäst.De är även "dedicated" eftersom deras framtid kan hänga på att bli just bäst.I knya är du fattig och löpning är ett sätt att tjäna pengar på.
De har inte heller en massa "andra grejer" som distraherar. (i-landsliv)
Blev du sugen på att åka med på hans läger? Tycker det verkade bra!

Lennart sa...

Hej Ingmarie: Ja, fattigdom nämndes. Hård träning nämndes också i kombination med att de klarar av den. Vi kanske får lite "ont-ont" i större utsträckning :-)

Kommer nog inte att åka med på Sven-Åkes resa men jag är sugen....... Skall du med?

Ingmarie sa...

Jag funderar på att åka med faktiskt. Måste fundera något varv till bara. Flyg måste man fixa själv. Och ja, vi kanske har lite mer ont-ont än kenyanerna. Eller kanske snarare känner mer ont-ont. :-)