torsdag 4 oktober 2018

Jämställdhet och genus inom försvaret

På twitter har jag vid ett par tillfällen skrivit tweets som fått över 500 gilla, och över 400 re-tweets. Tweets som visats över 100 000 gånger. Det har också hänt att jag inte fått några reaktioner alls, och det kan så klart bero på lite vad som helst, men ibland får det mig att fundera. Som nu.

Som när jag för någon dag sedan skrev om hur positivt jag upplevde det att Försvarsmakten anordnade ett seminarium med internationella deltagare som handlade om jämställdhet och genus i internationella militära insatser. Då reaktionerna på tweeten blev dålig tänkte jag att jag lägger upp en till tweet med ungefär samma budskap. Denna gång blev det en tweet som handlade om FMV:s deltagande, jämställdhet och inkludering i samband med Pridefestivalen i Stockholm. Inte heller denna gång blev det några reaktioner.

Vad betyder denna avsaknad av reaktioner? Är det en tillfällighet?, eller kan det hänga ihop med att andra som tweetat om ungefär samma sak har fått mycket negativa svar från anonyma skribenter som anser att jämställdhet och genus är fjollerier, och att myndigheter inte ska syssla med sånt.

Själv tycker jag att det är självklart med jämställdhet och genus. Tyvärr har dock genus fått en väldigt negativ klang då ordet kapats av ”tokvänstern” och ”tokhögern” som verkar tro att genus betyder att killar ska leka med dockor och tjejer med bilar, vilket det så klart inte gör. Jag inser här att avsaknaden av reaktioner kanske beror på de aggressiva kommentarerna som ofta syns i anslutning till texter och inlägg kring ämnet. Det kanske beror på att förnuftiga och balanserade mänskor inte längre vågar eller vill träda fram. Det kanske beror på att folk har blivit bortskrämda av det aggressiva beteendet, och det är illa.

För er som undrar vad genus har med internationella militära operationer att göra så kan jag upplysa om att det INTE handlar om att ”killar ska leka med dockor och tjejer med vapen”, utan det handlar till exempel om hur tjejer och killar upplevt bemötande från lokalbefolkning eller andra länders militära personal. Det kan handla om utrustningen var tillfredsställande, tex om skyddsvästar var anpassade efter manliga och kvinnliga kroppsformer. Det kan handla om det fanns separerade duschar, etc, etc. Jag tycker det är helt självklart att vi ska lära oss av erfarenheten och sådant måste diskuteras och självklart ska Försvarsmakten, angränsade myndigheter och försvarsindustrin hantera frågan. Jag tycker det var bra att Försvarsmakten tog tag i denna fråga.

Då så, då var det här inlägget skrivet och om reaktionerna följer trenden från twitter så kommer det bli aggressiva reaktioner, eller inga reaktioner alls J.

Inga kommentarer: