onsdag 13 december 2017

Medicinen mot att känna sig fet, trött, kletig och äcklig

Kom hem efter jobbet och kände mig fet, trött, kletig, äcklig och sunkig. Kände mig som skit, och medicinen mot det heter löpning. Det vet vi sen gammalt. Det vet vi av erfarenhet. Den gammal erfarenheten säger att det är när man känner sig som skit man ska ut och träna löpning. Det är då man ska stänga av känslorna och byta om till träningskläder och ta det svåra steget över tröskeln, och ut i kylan och frysa.

Här i Stockholmsområdet är det inte bara kallt utan det är också snöslask. Så där slafsigt och halt så att skorna släpper lite vid frånskjutet på varje steg. Jag tror ni vet. Jag tror också att ni vet att allt blir lite extra jobbigt då.

I början av ett sånt där grispass känner man sig alltså fet, trött, kletig och äcklig samtidigt som man springer och fryser i slafsigt snöslask. Men, nu är det så att även fast det känns så där dåligt innan och i början av passet så är medicinen mot att känna sig så där grisig och dålig just löpning. Det är liksom bara att ta sig igenom det för det känns ju så mycket bättre efteråt, och det är ju just det vi vet sen gammalt.

Det verkar också som psykvården nu rekommenderar träning och löpning till de som lider av lättare depressioner. Det är bra. Det gjorde man tidigare också. Typ på 40, 50 och 60-talet. Alltså innan antidepressiva medel gjorde intåg i dagens samhälle, för när de kom så slutade man att rekommendera motion och träning till de som led av lättare depressioner. Det fanns ju lite mer pengar att hämta i antidepressiva medel så då tog de över, men nu verkar det som att man ha hittat en medelväg med både mediciner och motion. I alla fall för de lite svårare fallen, och det är bra.

Mitt grispass blev 12 km löpning i snöslask och efter det mådde jag som en prins. Här behövs inga mediciner. Behövs bara träning. Bara löpning. Löpning.

2 kommentarer:

M sa...

Bara lite drygt halva din sträcka, fast å andra sidan är jag så långsam så det tog säkert lika lång tid: i söndags, höll just på att börja snöa, asfalten hade ett tunt lager fukt som blev ett tunt lager halka, nästan så man känner på en gång att man egentligen inte har lust, eller borde vända, byta skor till några lämpligare?
Men äsch, gnetar på, motvind och motsnö, till vändningen efter halva rundan: lätt medvind, och nu 1-2 cm snö som de ursprungligt valda skorna fick perfekt fäste i. Gött!
Förbi en lång marschallupplyst del av cykelbanan, luciafirande på bondgård i närheten, mysigt, och till slut:
känslan att trots allt gjort en runda, även om om både kropp och knopp helst inte ville!

Lennart sa...

M - Marschallupplyst del av banan låter jättefint. Vilket fantastiskt minne Vad bra att du tog dig ut. Det är ju bara så skönt efteråt :-).