onsdag 31 augusti 2016

Ekvalls, Uhrboms och mina mentala barriärer

Efter att Mikael Ekvall missade OS-kvaltiden, och guldmedaljen på 10 000 meter på SM, samt Fredrik Uhrboms kollaps på Finnkampen för något år sedan, så har jag börjat fundera lite på olika mentala barriärer vi löpare lider av.

Som exempel på mentala barriärer kan vi titta på Ekvalls missade OS-kvalitid på maraton med 7 sekunder samt att Ekvall också skulle springa en halvmara på 65:00 min för att kvalificera sig till OS där tiden sedermera blev 65:01, alltså en miss med sju (7) respektive en miss med en (1) ynka sekund. Sist kan vi också hänvisa till att Ekvall missade SM-guldet på 10 000 meter med en (1) ynka hundradel.

Som alla förstår så är detta ett mönster som hänger ihop med psykologiska och mentala barriärer och om Ekvall vill lyckas inom löpningen så bör han ta tag i detta och se till att börja hamna på rätt sida om de olika tidsgränserna. Receptet brukar heta mental träning och om det inte blir någon ändring kommer inte Ekvall lyckas fullt ut, och det är väldigt synd då det är oerhört frustrerande att Ekvall inte vinner, trots att han i många fall har de bästa tiderna.

För att se på de mentala aspekterna inom löpningen från andra hållet så kan vi ta Fredrik Uhrbom som exempel, och även om Uhrbom inte är lika bra tränad och springer lika fort som Ekvall så tror jag ändå att Uhrbom har lite mindre mentala barriärer än vad Ekvall har. Detta då Uhrbom på Finnkampen för något år sedan sprängde den mentala barriären efter den andra vilket i slutändan ledde till den berömda kollapsen i slutet av loppet. Den mentala prestationen Uhrbom gjorde i detta lopp var alltså i världsklass. En oerhört hög mental prestation.

För att hänvisa till mig själv och när jag själv sprang mer seriöst så sprang jag ofta mot klockan vilket ledde till att jag ”visste” precis hur fort jag kunde springa. Den kunskapen tror jag också skapade mentala barriärer för mig. Detta för om en kilometer gick 10 sekunder fortare än vad jag ”visste” att jag kunde springa så började jag tänka att jag dragit på mig mjölksyra och fick andra negativa tankar.

Den där klockan kan alltså med sin exakta vetskap ställa till det lite för oss löpare och jag är tämligen säker på att den ställer till det för Ekvall också. Mitt tips till vanliga motionärer är att faktiskt lämna klockan hemma ibland och försöka springa så fort som möjligt på ren känsla utan kunskap om kilometertider och feedback. Min erfarenhet är att det ger bra effekt och kan vara väldigt utvecklande.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du har alltså raderat alla kommentarer från igår! Jag trodde att du ville debattera.

/Per

Lennart sa...

Per - På detta inlägg har det inte kommit några kommentarer. Däremot på inlägget nedan. Är du säker på att du publicerade dem?

Skulle aldrig falla mig in att ta bort kommentarer. Se bara nedan. Jag låter allt stå kvar.

Jag vill uppmana dig att kommentera igen om något gått fel. Kommenterar du via iPhone så ligger "logga ut" knappen farligt nära "publiceraknappen" och jag har råkat trycka fel ett par gånger. Ingen har i alla fall inte tagit bort någonting.

Anonym sa...

My bad! Sorry. Bra att allt får stå kvar, det finns vissa andra som tar bort det dom inte gillar...

/Per

Björn Suneson sa...

Lennart, det där var bra skrivit! Visst kan vi mycket mer än vi tror. Även om Mikael Ekwall liksom de flesta av os andra bär på mentala barriärer (eller har han bara haft otur?) så ser jag honom som den uppåtgående stjärnan i jämförelse med Mustafa Mohamed.

Lennart sa...

Björn - Tror också att Ekvall helt klart är framtiden :-). Dock måste han börja "lyckas" med de stora målen.

Sen är jag jätteintresserad av vad du tycker om Aregawi nedan. Hur ser du på den historien?