onsdag 1 januari 2014

Småfuskarna

Jag är en ganska principfast person. Jag fuskar inte. Jag fuskar ingenting. Det kanske kan låta självklart att inte fuska, men jag vet inte om det är det. Jag tycker att det är förvånansvärt många som fuskar när de springer lopp. I alla fall småfuskar lite.

Som exempel kan jag jag ta första kilometern på Nyårsloppet. Den kilometern innehåller flera svängar. Det är 90-graderssvängar, S-svängar, och en sväng som ser ut som en "chikan". Det är svängar som i sin konstruktion inbjuder till att gena lite, och det är faktiskt många som tar tillfället i akt och genar över både gräsmattor och trottarkanter. Det handlar inte om att gena några längre sträckor. Det kanske handlar om att tjäna 2-3 meter per gång, men ändå. Det är lite småfusk.

Jag har också sett fenomenet på andra lopp. Som på Kungsholmen runt uppe vid DN-skrapan. Där svänger banan ganska mycket, och där genas det hejvilt över trottarkanter. Jag vill också minnas att jag till och med har sett löpare gena genom en uteservering. Det är lite småfusk.

Under dagens pass genade jag ingenting. Jag fuskade ingenting utan det blev en lättare distanslöpning över 12.07 kilometer 5:05-fart.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Men är det fusk då? Jag minns inte exakt hur kungsholmen runt går men låter konstigt att man inte skulle få "gena" över en trottoar? Om det inte är tillåtet borde dom väl dragit en tydlig banmarkering där?

Mvh,
Rolle

Lennart sa...

Rolle - Ja, det var en bra fråga :-). Själv tycker jag att man följer bilvägen (om man springer på en bilväg) och gångvägen/trottaren om man springer på en sådan.

Jag håller helt med om att det ska vara tydligt skyltat, men om man tar Sthlm och Kungsholmen Runt som exempel och man springer på den avstängda vägen och gör en 90-graderssväng runt ett hus/kvarter så tycker jag att man följer vägen runt och inte genar upp över trottaren nära husknuten (om du förstår hur jag menar). Jag har alltid tolkat det så :-).

Anonym sa...

Låter lite konstigt att göra det om man inte tävlar mot någon, men världen är full av fuskare och har alltid varit.

Lennart sa...

Ja, och det är framförallt om man tävlar mot sig själv som det blir intressant. Jag menar, tänk om man har klarat sin tidsmässiga målsättning med loppet (låt oss säga att målet är sub40 och man kommer imål på 39:50) så kommer det alltid kännas lite fel om man har genan 5-10 kurvor underloppet. Då kanske man hade varit precis över 40 min.

Det är just om man klarar målsättningarna med liten marginal som det borde kännas lite fel om man har genat i några kurvor :-).

Staffan sa...

Intressant ämne, jag har själv noterat hur många på stadslopp gjort en 90-graders kurva på asfalt till en 45-graders vinkel över gräset. Däremot är jag nog skyldig till att ha tagit vägen över trottoaren runt hörn på gatlopp och inte följt bilvägen men det tycker jag nog inte är fusk ändå.

Lennart sa...

Staffan - Ja, men jag tror att banan/distansen mäts runt/längs bilvägen om banan är kontrollmätt. Det är därför det kan vara föremål för diskussion :-). Jag tror att det är så fast jag kan ha fel ;-).

Anonym sa...

Bättre att springa terräng så finns inga trottoarkanter...! ;-)

Peter sa...

I terräng blir det än mer diffust.
Var exakt tar stigen slut? På Lidingöloppet genar många på olika ställen men man tjänar inte mycket.

Lennart sa...

Hej! Skriver från iPhonen men även i terräng finns det en "tänkt" bana som man inte får avvika ifrån. Eller hur?

Inte får man gena för mycket där heller :-).

Peter sa...

Visst är det så men menade bara att gränsen där stigen tar slut är mer diffus. Ingen trottoarkant. Ibland är stigen bred och man kan springa runt ett träd eller innanför.
Oftast är det ganska uppenbart men det blir alltid gråzoner då avspärrningar saknas.

Lennart sa...

Jaha. Du menade så. Ja, det är lite diffust. Det finns faktiskt ett träd på Täby IP milen (precis innan nedförsbacken vid 8 km) som jag alltid springer runt ;-). Kanske lite av ett tix.

Helena sa...

När man inte är elit är det väldigt svårt att på större lopp springa närmaste korrekta vägen. T.ex. Midnattsloppet blir alltid längre för mig... Jag genar inte heller utan lägger mig gärna lite i ytterkurva då jag slipper trängsel, plötsliga stopp och skymda livsfarliga trottoarkanter. Provade att springa i skogskanten en gång i starten på Blodomloppet (ingen genväg utan bara för att springa om de som skulle starta först trots att de var långsamma) men blev direkt staffad av brännässlor

anneliten sa...

Att springa genom en uteservering låter som en "senväg" i mina öron. Men men. Har nog hänt att jag sprungit upp på någon trottoar under ett trångt midnattslopp men då inte med tanke på att det skulle bli kortare utan mer ur frustration över att det är trångt ;-)

När mina döttrar varit frustrerade över kompisar som fuskat brukar jag säga att fuskarna innerst inne vet att de fuskar och att segerns/prestationens sötma nog blir lite mindre söt när man har den insikten.

Lennart sa...

Helena - Nu är jag tillbaka från skidåkningen......

Att ta ytterkurva för att undvika trängsel får mig att tänka på att "genvägar kan vara senvägar" :-).

Bra arrangemang ang Nyårsloppet också!

Anneli - Jaha. Här kom ordet "senvägar" :-). Aldrig får man vara först med någonting... :-). Men du har helt rätt. Inte kan det gå fortare heller att springa genom en uteservering. Även om det bara röde sig om några stolar :-).

Andreas Åkesson sa...

Kan förstå ditt resonemang, men vet inte om jag kan hålla med dig att det är "fusk". En uteservering låter väl extremt, men i vanliga "sneddningar" är fusk tycker jag är mer en skrivbordsperfektionists tankar. (:

Johnny sa...

Jag gjort det till en utmaning att ta den kortaste vägen. Dvs den kortaste vägen inom kontrollmätningen. Åtminstone på längre lopp är det ett bra tidsfördriv tycker jag :-)

På kortare lopp är det bara att tuta och köra och då försöker jag bara att ligga i innerkurva så gott det går.

Var och en får göra som de vill såklart, men jag håller med om att det är att fuska.

Lennart sa...

Andreas - Ja, så länge inte lopp avgörs så kanske det är så. Sen är det också lite av en principsak också. Regler gäller alla och regler skall följas.
,
Johnny - På maran har jag också som sport att springa kortaste vägen. Ytterkurvor kan annars lätt ge 1 km längre i slutändan :-).

Det är ett par stycken ovan som skriver att "jag tycker inte att det är fusk......".... precis som om det här vore en "åsiktsfråga" :-). Banan är går som banläggaren har lagd den, och man kan ju inte "tycka" att "för mig går banan så här så jag genar lite här...." och "var och en gör som de vill" utan regler är regler och skall följas av alla. Det är som i trafiken. 90 km i hastighet gäller för alla :-).

Kim sa...

Intressant! Jag vet att banor kontrollmäts den "genaste" vägen, men vad det egentligen innebär har jag inte så stor koll på. Jag skulle aldrig gena över gräsmattor eller dylikt, just eftersom jag är intresserad av min tid på en specifik distans. Däremot har jag ibland sprungit över trottaren vid hörn på stadslopp och sett detta som korrekt väg. Men det kanske är fel då? Det vore onekligen intressant att få reda på lite mer noggrant vad som menas med genaste vägen.

David Nyquist sa...

Jag skulle vilja göra ett inlägg i denna debatten, till att börja med håller jag med er om att i ett stadslopp där loppet går efter vägarna är det fusk att springa gena över gräsmatta. Angående frågan att "gena" över trottoaren vill jag hävda att det inte är fusk, anledningen till det är att trottoaren är den av vägområdet och med största sannolikhet är i en detaljplan är reglerad som mark som är avsedd för någon form av trafik och i det området ingår såväl körbanan för bilar som trottoaren. Utifrån det resonemanget är allt samma väg och därmed helt okej att springa på trottoaren.