lördag 25 januari 2014

Nyanser av ett geni (eller en idiot)

Idiot. Geni. Två ord med helt olika betydelser, men samtidigt väldigt besläktade, där skillnaden mellan en idiot och ett geni ofta är väldigt liten.

En idiot pressar gränser, precis som ett geni, och skillnaden kan ligga i om det lyckas eller inte. En skilland som ofta bara är en skillnad i nyanser. Nyanser som kan vara svåra att se och tolka innan ett misslyckande.

Att avstå från att träna löpning kan vara klokt, speciellt om man har varit skadad. Det kanske inte är genialt att avstå, men att springa för tätt inpå en skada kan vara idiotiskt.

Jag avstod från att träna löpning idag. Även fast allt kändes bra i vaden avstod jag. Jag avstod för att jag inte kunde tolka nyanserna, och för att jag inte ville riskera att vara en idiot. Därför gav jag vaden en dag till, minst.

10 kommentarer:

Peter sa...

Ja det är ju aldrig roligt att bli idiotförklarad :-) Men ibland gör man idiotiska saker och då gäller det vara snabb och idiotförklara sig själv så slipper man kanske höra det från andra.

Men det är nog alltid bra att smyga igång träningen lite försiktigt efter skada. Själv sprang jag ju New York Marathon som första pass efter min skada :-)

Håkan sa...

Tror att du gjorde helt rätt i att vila! I annat fall hade risken varit stor att många idiotförklarat dig, nu slipper vi ;-)
Hellre vila ett par dagar för mycket än en dag för lite!

Lennart sa...

Peter - Ja, det är ett sätt, men om jag hade sprungit och skadat mig idag så hade jag nog inte kommit undan med att idiotförkalara mig själv :-). Men att vila vid skada innan NYCM som du gjorde och sen springa är inte konstigt. Det hade jag också gjort :-)!

Ha det bra!

Håkan - Ja, om jag hade sprungit idag och slagit upp bristningen igen så hade jag varit bra dum :-). Men, om jag hade sprungit och allt gått bra så hade jag inte varit lika dum. Allt hänger på hur det hade gått och det kan vara lite svårt att veta innan :-).

Jag tycket det verkar finnas många som chansar lite och tränar när de till exempel är skadade eller lite sjuka.

Hur som helst så kommer det inte göra någon skillnad om 6 månader om jag tränade i dag eller inte :-).

Ha det fint!

Anonym sa...

När jag stressat och pressat mig för tidigt och vid fel tillfällen har det varit dumt. Brist på tålamod är nog nästan synonymt med dumhet i löpning.

Oliver sa...

Försiktighetsprincipen är inte genomgående värdelös. Rysk roulette ska nog bara tillämpas i undantagsfall.

Lennart sa...

Naturligasteget - Ja, brist på tålamod är ofta dumhet i löpning. Inte bara när det gäller skador. Det kan även gälla när man springer en mara :-).

Oliver - Ha, ha! Ja, så är det så klart :-)!

anneliten sa...

Jag vet inte om jag vill gå så långt som att kalla dig geni för att du avstod. Snarare klok. Eller förståndig. Men det låter ju inte riktigt lika kul som geni...

Lennart sa...

Anneli - Jag håller med :-). Som jag skrev var det inte genialt att avstå och precis som du påpekar så kan det noig bäst beskrivas som klokt :-)!

När jag skrev inlägget höll jag på att bolla med motsatserna "klok och dum", men det blev inte det lika roligt :-).

Jag avstod faktiskt från löpning idag också. Jag har åkt slalom hela dagen så jag tyckte det var bäst att avvakta

Kim sa...

Det är svårt att hålla igen när man är mitt uppe i det. Som nu, när jag inte tagit ett steg på över ett halvår så känner jag att det kommer att bli svårt att komma in i rutinerna igen. Det som var så självklart för något år sedan. Även om jag längtar, så funderar jag också på hur jag ska få ihop det. Skönt att se att ditt tillfrisknande verkade gå snabbt!

Lennart sa...

Kim - När jag inte kan träna löpning försöker jag hålla träningsrutinen igång med alternativ träning 3-4 gånger i veckan. Då faller sig det naturligt att börja springa igen.

Det blir svårare om träningsrutinen är bruten.