söndag 19 januari 2014

Fjanten på löpbandet

Jag är på gymet. Jag har precis kört 15 min cykel + 30 min crosstrainer + 15 min cykel. Jag ser att ett löpband är ledigt. Bestämmer mig för att prova springa lite lätt.

Det känns rätt bra att springa. Lite småkänningar i vaden, men inte alls som tidigare. Samtidigt som jag springer ser jag en kille framför mig som springer på ett annat löpband. Han ser tjock ut, och steget är klumpigt. Tänker gymråtta, en fjant. Själv känns det som att jag springer med lätta, höga och fina steg. Den där fjanten ser inte alls ut som jag känner mig när jag springer.

Noterar att fjanten på det andra löpbandet springer i ett par Saucony Fastwitch, precis som jag. Nolla, tänker jag. Han är för klumpig för det. Noterar också att fjanten springer i en gul finischertröja från Sthlm Marathon, precis som jag.

Här börjar en hemsk tanke växa fram. En insikt. Fjanten på det andra löpbandet är jag. Det är min spegelbild jag ser.

Fjanten på löpbandet såg jag i fredags, och igår testade jag vaden med en 5 kilometer lätt jogg. En lätt jogg där jag hela tiden funderade på den där fjanten och tänkte att många skador kan undvikas med att gå ned i vikt.

Visst, styrketräning förebygger skador, skor och andra kläder lika så, men för de flesta tror jag en viktnedgång kan undvika ännu fler skador.

18 kommentarer:

RZ sa...

Insikt är aldrig fel ((=

Går inte du i fjädervikt redan?

Lennart sa...

RZ - Jämfört med andra löpare är jag nog en tungviktare :-).

Mitt BMI = 24.5 vilket är ett värde inom ramen för en normalviktig, men nära gränsen till övervikt. 24.5 är också troligtvis ett ganska lågt BMI för samhället i övrigt. Här kanske man kan notera att det normala är alltså att vara på gränsen till överviktig.....

För att vara löpare med mina målsättningar så är 24.5 lite högt. Jag skulle tjäna mycket fart och tid på att gå ner i vikt :-).

Johnny sa...

Det är dock svårt, man blir ju så hungrig av att springa :-)

Lägger mig själv på ett BMI på 24 i dagsläget. Dvs löpmässigt finns massor att vinna med att tappa lite onödiga kilon.

Läste för övrigt en undersökning som visar att både män och kvinnor ser sig själva som större än de egentligen är. Skillnaden ligger i att män tror att det är betydligt mer vältränade än de är(mer muskler större). Kvinnor tror istället att de ser tjockare ut än de gör (mer fett större).

Även jag har en sån fin bild av hur det ser ut när jag springer. De bilder och filmer jag får se däremot är av en annan åsikt :-)

RZ sa...

Intressant diskussion grabbar om BMI. Har ju sett att Lennart blivit snabbare genom åren och tror att han gått ner en del. Tror också att hans profilbild ljuger om hur han ser ut ((=

Johnny har jag förstått är snabb på kortare sträckor.

Mm, skall jag ner i eran BMI så handlar det om 10kg, men klarar jag 5kg så är jag supernöjd och då kommer jag att kunna ligga under 4.30 på längre sträckor.

En del sporrar ni trots allt era lättviktare ((=

Lennart sa...

Johnny - Jag visste att du hade spelat ishocky så jag trodde att du hade lite muskler, men 24 var lite högre än vad jag hade väntat mig med tanke på dina fantastiska tider på 5 km. Du ger mig hopp :-).

Sen kanske det är som undersökningen säger. Spegeln kanske ljuger lite :-).

RZ - Jag tycker själv att jag har tappat förvånandsvärt lite i vikt de senaste åren och med tanke på vad jag såg i spegeln så kan jag inte säga att min profilbild ljuger :-).

Jag ska kämpa på, och nu ska jag försöka bli av med 5 kg. Så där ja, nu var det sagt :-).

Jag kommer också att bli oerhört imponerad av dig om du klarar av 5 kg. Det är jättesvårt att gå ner i vikt. Vi måste vara hungriga hela tiden :-). Lycka till!!!!

Anonym sa...

Det där med vikt är något som jag själv har börjat klura på sista tiden.
Jag tror Lennart att du tänker rätt. Vill man springa snabbt och långt (ja allt är relativt) så är bmi 24 för mkt.
Själv så tror jag att jag är där någonstans också. 171 cm och ca 70kg.
Kollar man på majoriteten av de som ligger på ungefär samma tid som oss samt nivåerna snabbare så är det ju bengetter :-D
Just med vikten så har jag det problemet att jag i grunden är ganska tung för min längd. Men om kroppsfettet sinar så får man väl börja ta av musklerna....
5 kg är jag med på Lennart!
Men då måste jag skärpa mig när det kommer till sötsaker ;-)

ManceRyder

RZ sa...

5kg är taget, då är det 83.x som gäller. Nästan nått 90kg nu i vinter ))= Var nere i 83kg 2011, lägsta vikten på 25år, fyllde nyss 48...

Johnny sa...

Vet dock inte hur stor del av min "löparövervikt" som kan skyllas på muskler i dagsläget :-)

5kg är även jag på!

Lennart sa...

ManceRyder - Oj, vad har jag gett mig in på :-). Jag börjar på 71 kilo vilket ger att mitt mål blir 66 (66.5 för att vara exakt).

Tänkte också väga mig på morgonen eftersom jag kan gå ner 2-3 kilo på ett långpass, och det gills inte :-)!

RZ - Wow! Riktigt bra viktminskning du hade där! Du imponerar redan! 83.x är det, och angående min startvikt och målsättning så se vad jag skrev till ManceRyder :-)!

Johnny - Går du ner 5 kg tor jag att du kan vara 30-45 sek snabbare på 5 km minst så jag tror att - 5 kg kan vara klokt :-)!

Se också vad jag skrev till ManceRyder ovan :-)

Rund är också en form! sa...

Hehe! Ja, insikt kan vara jobbigt. Jag försöker undvika att titta i spegeln när jag springer... Bättre att känna sig lätt, än att inse att man bara TROR att man springer lätt..! ;-)

Lennart sa...

Malin - Ja. Det man inte vet mår man inte dåligt av :-)!

Johnny sa...

Lennart: jo jag vet, har försökt lite halvhjärtat förut, men det är så roligt att äta mycket :-)

Men jag satsar ju nu och även om jag trivs med min vikt i övrigt kommer jag vinna tid på det, så jag ska sikta på någon typ av racevikt under säsongen. Sedan får man ju släppa på det under oss-season.

Oliver sa...

BMI är ett ganska trubbigt mått för oss löpare. Jag ligger i normalfallet på värdet 21 och skulle kunna lägga på mig 10 kilo utan att anses överviktig!? Ska jag kunna prestera optimalt, på säg ett maratonlopp bör jag nog snarast ligga nära gränsvärdet till underviktig.

Men sen ska man ju må bra också och det tror jag inte att jag skulle göra med ett BMI på 18,5.

Johnny sa...

Oliver: BMI är ett trubbigt mått oavsett, men det är enkelt att räkna ut trots allt. Och det är skillnad på optimal vikt för välmående och för att prestera maximalt för löpning.

Och helt klart är att onödig vikt i löpning kostar i form av ökad energiförbrukning/syrekrav.

Men som sagt, man får ta det för vad det är, en grov fingervisning. :-)

Lennart sa...

Johnny - Ja, vikt kostar tid. Det bara är så :-).

Oliver - Precis, man ska må bra också :-). Annars tror jag också att det är optimalt att ligga på gränsen till undervikt för en löpare som vill prestera bra. Kanske inte politiskt korrekt att säga så men ändå :-).

Johnny sa...

Ha, insåg idag att jag tänkte positivt. En vägning nyss ger mig ett BMI på 24,8...

Gabriel L E sa...

Haha, så himla roligt skrivet Lennart! Du har verkligen utvecklat ditt språk och den här bloggen till något riktigt bra, som man ser fram emot varje dag.

Vad gäller BMI och löpning så funkar det ju bra med lite mer kroppsmassa på kortare distanser, men på marathon tappar man mycket på att släpa på extrakilon.

RZ sa...

Nästan -2kg hittills.