torsdag 23 januari 2014

Jag ler. De ler tillbaka.

Svetten rinner ner från näsa, öron, haka och armbågar. Droppar av svett landar på golvet under mig. Ibland så mycket som ett par, eller kanske tre droppar per sekund.

Jag pressar. Jag pressar på hårdare än vad jag tror de andra på gymet är vana vid att se. Det känns som de tittar på mig. Lite i smyg. Även fast de inte låtsas om det när jag tittar upp.

Jag böjer ner huvudet och tittar ner i golvet samtidigt som jag koncentrerar mig. Jag pressar på ännu hårdare, och jag ska ligga kvar på samma belastning i minst 15 minuter.

De sista 5 minuterna höjer jag motståndet. Tröjan är nu genomvåt av svett, och under mig finns det två pölar. En under varje arm.

När jag är klar torkar jag av crosstrainern. Bredvid mig står ett par och tittar på mig. Jag ler. De ler tillbaka. Bakom mig står en annan dam och tittar på mig. Jag ler. Hon ler tillbaka.

6 kommentarer:

Rund är också en form! sa...

Svettiga pass är det bästa! :-)

Nisse Rydström sa...

Hej Lennart.

I tisdags hade jag ett sånt pass, det är härligt när man kommer in i det flytet och svetten bara rinner. Det händer inte utomhus så här års. Fast i dag började jag i fel ände tycker jag. Cykel före Crosstrainern, när jag skulle börja trampa på CT så var nästan alla krafter slut då blev jag en av alla dom som vek ner sig och gick hem medan du stod kvar som du skrev i ditt förra inlägg. Men nästa gång ska jag också stå kvar.

Oliver sa...

Undrar bara hur du orkade le:-)

Lennart sa...

Malin - Ja, de är det! Känns fint efteråt!

Nisse - Ja, det är viktigt att inte cykla för länge eller för hårt innan :-).

Jag brukar köra 15 min cykel kadens (100-110) som uppvärmning innan mitt 30 min crosstrainerpass med ökad belastning. Avslutar också med 15 min cykel på hög kadens (100-110). Det fungerar faktiskt ganska bra för mig :-)!

För oss löpare tror jag att det är viktigt med lite lättare motstånd, men hög kadens.

Oliver - Ha, ha. Ja, men jag hade vilat någon minut när jag hämtade papper och sådär :-).

Nisse Rydström sa...

Lennart.

Precis, kör också med hög cykelkadens, värmer upp i 90 rpm sedan när jag är varm är jag uppe i 110 också. Försöker även köra så på CT men då tycker jag den blir hoppig och ryckig. Ändå ska detta vara toppmoderna CT på detta gymmet. Men inga andra där kör med hög kadens på CT de flesta "lufsar" stilla. Fast dom använder den mest som uppvärmning inför ett strykepass.
Känns som om hög kadens även på den hade varit mest löplikt. Ökar jag motståndet i stället så påminner det mer om gång i stället för löpning. Men får väl försöka hitta den gyllene medelvägen.

Lennart sa...

Nisse - Intressant. När jag kör crosstrainer brukar jag ha ca 85 rpm (försöker hålla över 80 rpm hela tiden) vilket motsvarar en "stegfrekvens" på ca 160-170.

Över det blir det precis som du säger väldigt "guppigt". Det går inte att hantera. Dock vill jag också säga att det redan på ca 85 rpm är ansträngande. Jag håller till exempel inte i "pinnarna" med händerna då (det blir konstigt) utan kör enbart med benen. Det blir lite mer "löpsteg" av det :-).

Maskinen brukar räkna ut att jag håller ett temp på ca 4:45-4:50 per km, men jag vet inte hur mycket man kan lita på det :-).