tisdag 18 januari 2011

Distanslöpning med en "backlöpning" i 4:30-fart

Idag när jag sprang mitt distanspass sprang jag upp för den backe jag brukar använda när jag tränar backträning. Kom idag till insikt om att jag inte är den enda som tydligen använder just "min" backe för att träna backträning för idag när jag sprang uppför "min" backe så mötte jag nämligen ca 15 löpare som var på väg ner för backen. OK, det kanske inte är så konstigt men just idag var det så att min löpning kändes väldigt bra när jag närmade mig mitt hus så i sista stund förlängde jag dagens runda med ca 2.5 km vilket innebär att jag skulle få springa upp för "min" backe en gång till (efter ca 2 km).

Så här ser "min" backe ut på sommaren.....
När jag kom fram till backen andra gången var samma löpare återigen på väg ner för backen. Hmm, tänkte jag. De kanske tränar backträning och mycket riktigt..... När jag var ca 20-30 meter ifrån gruppen av löpare vände de om satte av upp för backen.

När jag såg det kunde jag inte låta bli att "trycka på lite extra" vilket betyder att jag ökade farten till ca 4:20-4:30-fart uppför backen. Det räckte för att springa om 5-6 st på vägen upp men de snabbaste löparna i gruppen kom jag aldrig ifatt. Även fast hela situationen väckte tävlingsinstinkten i mig måste jag ge alla löpare i gruppen beröm. Många sprang fort och bra uppför backen. De verkade ha väldigt trevligt och roligt tillsammans och de peppade mig när jag mötte dom. Tack för det. Tänk om alla löpare kunde vara så glada och positiva när man möttes.

Nu är det så att jag har mött den här gruppen tidigare och de har även då hälsat och peppat när vi mötts. Hur som helst har jag i efterhand fått reda på att den gruppen löpare jag har mött, och mötte idag, tillhör Vallentuna FK och dess veteraner som kallas "Gubb- och gumskubbarna". Här vill jag faktiskt ge tips till de läsare som bor i Vallentuna och som gillar löpning, vill ha lite sällskap på träningspass och som vill få lite struktur på träningen. "Gubb- och gumskubbarna" är en löpargrupp som tränar på motionärsnivå så de passar de flesta. Gruppen tränar tisdagar och torsdagar uppe på Vallentuna Idrottsplats från kl 18.15. Mer information om löpargruppen finns här.

Hur som helst.... Om jag summerar mitt träningspass idag blev det 13.11 km distanslöpning, tid 1:04:56, 4:57 min/km.

5 kommentarer:

Ingmarie sa...

För att vara "gubbar och gummor" verkar de vara i himla fin form! Jag tillhör ju numera den där kategorin med råge men ålder ger starkare pannben så kanske det är därför "vi" vägrar ge upp. :-)
Och bra jobbat av dig!

hempa sa...

Härligt med backpass! Överlägsen träning för oss löpare.
Den där backen ser låång ut, hur lång är den? Och när du kör, hur många reps brukar du köra?

Unknown sa...

Låter som ett skönt pass! Nu kliar det verkligen i fötterna efter att ge sig ut på barmarken och köra ett långpass - men idag är det vilodag.

Backintervaller tycker jag är helt överlägsna. Så himla bra kombination av styrka och teknik för att flyta på bra uppför. Har blivit medlurad på backpass uppför Hammarbybacken ett par gånger och det ger verkligen effekt!

Lennart sa...

Hej Ingmarie!
"Gubb och gumskubb" känns faktiskt lite missvisande eftersom det är en grupp löpare i "vår ålder" och där några är ganska bra.

MVH

Hej Hempa!
Jag har mätt backen till 280 meter och brukat springa 10 reps i ca 4-fart. Den är ganska lagom brant också. Jag ska ta ett riktigt backpass snart....

MVH

Hej Liljeros!
Är det vilodag så är det... När man tränar någorlunda mycket är det lika viktigt att vila som att träna....

Håller helt med dig om backbassen. Bra formhöjade träning.

MVH

Anonym sa...

HURRA för tipset över sällskap i Vallentuna! Du anar inte hur glad jag blev över tipset. Gubb- och gumsklubb låter underbart, även om nästan ser ett gäng med rullatorer framför mig när jag läser namnet! Fniss! Tack!
/Mia