lördag 5 juni 2010

Stockholm Marathon, 3:36:11

Varning för långt inlägg!!!!!!

Oj vad nöjd jag är för att jag kom i mål och att tiden blev "rätt hyfsad". Det blev inte sub 3:30 men jag är efter omständigheterna mycket nöjd. Det blev pers med 22 minuter (tidigare pers var från Berlin i höstas) och tiden var 33 minuter bättre än vad jag hade på Stockholm Marathon förra året. Jag är jättenöjd med det och jag börjar närma mig 3:30. Sub 3:30 målet är helt realistiskt, men nu går jag över till min tävlingsberättelse.

Som tidigare sagt har jag på senare tid haft problem med vaden och min plan var att gå ut lugnt de första 5 km och bli varm i musklerna för att sedan öka till ett tempo som jag trodde vaden skulle orka med utan att gå sönder (i bästa fall 5 min tempo).

När startskottet gick började jag "lunka med" det tempot som erbjöds i startgrupp D. Tempot var ca 5:20 och det passade mig ganska bra eftersom jag ville se hur vaden skulle reagera. Hela första milen blev ca 5:20 tempo eftersom det var ganska trångt. Visst hade jag kunnat springa om men då hade det blivit en sån där "ryckig" löpning på gräs och trottoarer. Jag "flöt" helt enkelt med i alla andras tempo.

Efter ca 1 mil var jag varm och det började glesna lite mellan löparna och jag lade mig då i 5 min tempo. Hade inga känningar alls i vaden men jag märkte att det var ett tag sen jag hade tränat löpning eftersom jag upplevde 5 min tempo ganska ansträngande (!). Eftersom långpassen inför maran har gått i ca 5 min tempo så övertalade jag mig själv att "det här skall gå, jag vet det". Efter några km började det kännas ganska bekvämt och jag fortsatte i 5 min tempo hela vägen fram till passeringen av 2.1 mil (halvmarathon).

Efter passering av halvmaran gick km tiden ner något eftersom jag uträttade ett "behov" och passade på att äta lite extra vid vätskekontrollerna (gel och bananer). Tanken var att komma ut på Strandvägen "full laddad". Jag kände mig faktiskt rätt pigg på Strandvägen och genom centrala Stockholm. Ute på Skeppsbron vid 30 km markeringen (passerade på ca 2:33) sprang en kille i fatt mig och undrade om jag gick för 3:30. Jag svarade nja, jo, men att det kommer nog inte att gå men jag kan öka för att "prova och se hur länge det bär". Tanken var att försöka gå 4:45 fart de sista 12 km för att ta in de 3 minuterna jag låg efter vid 30 km markeringen (dumt kanske men jag ville försöka).

Sprang på rätt hårt (tyckte jag) vid Slussen, Söder Mälarstarnd och upp på Västerbron och ner mot Rolambshovsparken. När jag kom till 35 km markeringen klockade jag mig på ca 5 min tempo mellan 30-35 km! Ja, ha, det kanske inte gick så fort som jag trodde, mmmm, det kanske var Västerbron som spökade lite då........... Hur som helst gick luften ur och då kom min enda egentliga svacka i loppet. Hade det riktigt tungt mellan 35-40 km. Lyckades dock samla ihop mig vid 40 km markering och lyckades avsluta de sista 2.2 km på ca 5:10 tempo.

På Stockholm Stadium stod familjen och tog emot mig. När vi fick syn på varandra gjorde jag en gest och då hoppade min äldsta dotter ner på löparbanorna, sprang mot mig och tog min hand. Då sprang vi hand i hand över mållinjen (kanske inte att rekommendera men vi gjorde det). Hade det inte hänt hade jag varit under 3:36 men det var det värt........

Så här blev tiderna (distans, totaltid, sträcktid, min/km, placering):
  • 5K, 00:26:26, 26:26, 05:18, 4412
  • 10K, 00:52:47, 26:21, 05:17, 3977
  • 15K, 01:17:16, 24:29, 04:54, 3507
  • 20K, 01:41:58, 24:42, 04:57, 3257
  • Halvmaraton, 01:47:26, 05:28, 05:00, 3234
  • 25K, 02:07:43, 20:17, 05:12, 3144
  • 30K, 02:32:55, 25:12, 05:03, 2919
  • 35K, 02:58:12, 25:17, 05:04, 2537
  • 40K, 03:24:46, 26:34, 05:19, 2367
  • Mål, 03:36:11, 11:25, 05:13, 2304

Jag är väldigt nöjd med loppet och dagen, när jag vaknade i morse trodde jag inte att dagen skulle sluta så här. En annan sak som känns bra är att jag har tagit placeringar genom hela loppet. Jag tappade inte placeringar en enda gång.

Och nu vill jag säga att jag inte har glömt. Jag valde att lägga det här avsnittet här eftersom jag inte "fick till" ett bra upplägg på den här berättelsen annars men, när jag vid 12 tiden kom till Östermalms IP passade jag på att gå förbi sjuktältet och hälsa på Ingmarie Nilsson. Det var väldigt kul att träffa henne i verkligheten och prata om vattenlöpning, skador och alternativ träning. Vid Ingmaries sida stod också Anneliten och Caroline (tror jag det var) så jag hälsade även på dom lite kort.

Haft en superdag idag och skall nu sova ordentligt inför Minimaran imorgon, ja, barnen gör som föräldrarna gör, inte som vi säger. Springer pappa marathon vill barnen också göra det och det får dom så gärna göra om dom vill...........

12 kommentarer:

Ingmarie sa...

Supersnyggt och klokt sprunget!Grattis!

Anonym sa...

Låter som ett väldisponerat lopp.
Grattis, och bra kämpat!

/Peter

Anonym sa...

Grymt starkt lopp! Grattis till en bra prestation!

Staffan sa...

Äsch, då måste vi ha missat varandra precis, hade varit kul att säga hej. Jag var också och pratade med Ingmarie strax före 12.

Grattis till en bra tid!!!

Elin sa...

Bra jobbat! :-)

Lennart sa...

Ingmarie: Tack, jag gjorde det klokaste och bästa jag kunde. Tog inga onödiga risker i början utan det fick bli som det blev de första 10 km. Sub 3:30 får jag försöka ta på NYCM i höst. Vill också tacka för de tips och goda råd man får av dig. De är värda mycket.

Peter: Tack, ja jag tror inte jag kunde ha disponerat det bättre. Kanske att jag hade klarat 35-40 km bättre om jag inte hade försökt ta igen förlorad tid mellan 30-35 km. Men man måste försöka och jag jag är nöjd med att jag försökte....

Hempa: Tack, har en känsla av att du står på startlinjen nästa år. Du hör lixom hemma på startlinjen :-). Svårt att se att du inte kommer att vara med nästa år.

Staffan: Tack och grattis till dig också för en grymt bra tid!! Nästa gång får vi se till att alla bloggare träffas någonstans. Skulle vara kul att träffa er alla IRL.

Elin: Hej och tack! Kul att du också besökte min blogg. Skall kolla in din också.

Morgan sa...

Grattis till nytt PB!
Kul att hitta ännu en löpare som har i stort sett samma mål - kanske går vi båda under 3:30 i New York i höst?

anneliten sa...

Aha! Ytterligare en blogg att följa! Grattis till fin prestation också. 33 minuter bättre än förra året - det är ju en grym utveckling!

Lennart sa...

Morgan: Grattis själv till nytt PB med 20 minuter(!). Visst är det kul att sätta såna PB:n. Det var inspirerande att läsa om din kamp mot klockan vid 38 km (ja, jag var inne och tittade på din blogg).

Kul att du också skall till NY och springa maran. Det kommer att bli riktigt kul. Skall göra allt jag kan för att ta mig under 3.30.

Anneliten: Tack!! Ja, 33 minuter är inte så illa. Tänkte inte så precis efter målgång men efter ett tag gick det upp för mig att "det här var ju faktiskt inte så illa" :-). Jag är supernöjd! Kul att du hittade hit och grattis själv till ditt PB. Du gjorde en grym prestation igår.

MVH

Roadrunner sa...

Riktigt bra gjort! Och hur känns vaden så här efteråt?

Lennart sa...

Hej och tack. J-a osis med förkylningen! I princip samma sak har hänt mig med, det är skit!

Det konstiga är att vaden kändes bättre dagen efter än vad den gjorde innan start, känns ingenting???? Sprang med bandage och kompressionsstrumpor. Det kan inte vara någon skada (borde ha gjort ont då) så jag kommer att trappa upp träningen igen så att jag kan gå för fullt om ett par veckor.

Nästa år står du på startlinjen tillsammans med Hempa. Det tror jag.....

Lycka till nu. Du är snart tillbaka!

MVH

Elin sa...

Jo, det är "friidrotts-Elins" blogg, men som du såg är det ingen fart i den längre!

Jag hittade din blogg via jogg.se. Imponerad över din satsing, trots 2 barn. Jag tycker själv att det är knepigt att fördela tiden mellan jobb, träning och familj. Och då satsar jag inte ens på maran!