fredag 28 november 2014

En smutsig runda

Att springa runt Djurgården i Stockholm är en klassiker. En klassiker som ofta beskrivs som ”Stockholms finaste runda”, och ibland även som ”En av Sveriges finaste rundor”. Det är en flack runda som går längs Djurgårdskanalen och vidare längs vattnet vid Stockholms inlopp för att slutligen passera förbi Skansen, Gröna Lund och Djurgårdsbron.
 
Jag sprang runt Djurgården idag, 13 km i 5:02-fart, och visst, visst finns det fina partier, men jag måste också säga att det känns lite konstigt att springa längs vattnet när plastpåsarna flyter vid strandkanten. Det känns också lite konstigt att springa längs vattnet samtidigt som jag ser de smutsiga och mörka industribyggnaderna i Nacka. Smutsiga och mörka industribyggnader som bara ligger ett par hundra meter bort. Upplevelsen känns här smutsig. Vattnet känns smutsigt. Det känns ofräscht.
 
Sträckan från Waldermarsudde, där spårvagnarna vänder, förbi Skansen, Gröna Lund och bort mot Djurgårdsbron känns inte heller inspirerande. Asfalterad och tråkig. ”En av Sveriges finaste rundor”. Nej. Rundan går längs kända och mytomspunna platser, men vilken runda som helst här ute i Vallentuna är finare. Skog. Ängar. Hagar. Hästar. Sjöar. Äkta natur. Ren och fin natur. Det är fint det.

4 kommentarer:

Björn Suneson sa...

I ett solfattigt november med hittills tre soltimmar blir det mesta "smutsigt". Fast just den runda du beskriver upplever jag nog som en av de vackrare i Stockholm. Och industribyggnaderna du såg(på Kvarnholmen?) är idag ett stycke svensk industrihistoria, flera av byggnaderna ska bevaras. På söndag springer jag Sthlm Marathon-banan, delar av din runda, och det ska bli intressant att se om jag då ser saken på samma sätt som du.

Björn Suneson sa...

Precis tillbaka efter rundan (23 km). Hade ögonen på skaft men såg inte "smutsen". Snarare slogs jag av vilken vacker och välstädad stad jag bor i och vilka fantastiska joggingstråk som finns här. Hade jag bott på vischan, ja även i Vallentuna, hade antalet löpvägar varit betydligt färre men jag hade nog sett fler hästar och landsvägar. Fantastiskt att bo i en miljonstad med alla dessa cykelbanor, parker, och vatten över allt. Som Göteborgare tvingas jag tillstå att Stockholm är joggingparadiset på jorden.

Ousa sa...

Gud, vad jag vill ut och rejsa nu. ;) Imorgon ska jag testa en lite längre runda. Får se om kroppen vill. Tänkte beta av lite hästar, skog och åker då.

Lennart sa...

Björn - Ja, kanske beror lite på vad man jämför med. Dock kan jag tycka att tex London är en ren stad. Jag upplever inte den så "skitig", men det är klart. I en internationell jämförelse så är Stockholm rent. Merparten av städerna utomlands är helt klart smutsigare.

Åsa - Hoppas det går bra imorgon och att du inte får några känningar. Skynda långsamt bara.