fredag 3 september 2010

Kort besök på naprapatkliniken

Besökte naprapaten Daniel idag. Det var ett mycket kort besök för jag ville veta om svullnaden var något allvarligt och hur jag skulle bete mig med egenvård. Daniel var snäll och tittade på svullnaden några minuter under lunchen.

Visst, nedre delen av smalbenet, vristen och ovanför fotledsknölarna är svullet men muskeln och benet är "separerat" som det skall och jag är fortfarande stel men det kan vara ett resultat av behandlingen.

Vi pratade också lite om vad jag har gjort annorlunda dagen innan eller dagarna innan det svullnade upp. Stretchövningen som jag har gjort kan ha påverkat. Jag har stretchat vaderna på ett sätt som jag inte har gjort tidigare och under dessa stretchövningar har jag faktiskt känt att det nere vid fotledsknölarna inte har varit helt bra. Det har känts som att en nerv kommer i kläm. Daniel sa också att så kan vara fallet vilket så klart kan irritera.

Självklart inverkade gårdagens träningspass också. Skillnaden mot tidigare var att gårdagens pass gick lite snabbare än tidigare, dock mycket kortare distans men den högre farten har förmodligen inverkat.

Det viktiga är att muskeln är separerad och inte nöter på benet och optimist som man är tror jag att det andra löser sig med ett par dagars vila. Det är nog inte så dumt att låta benen och vaderna vila lite och inte trycka och klämma så mycket.

Hur som helst kommer jag så klart inte träna innan nästa behandling på måndag och hoppas på att svullnaden har gått ner då. Idag gjorde vi ingen behandling för det går inte med svullnaden. Då blir det bara värre..........

6 kommentarer:

Linus N sa...

Hej! Skönt å höra att du verkar hålla humöret uppe och se positivt på det hela.
Jag sitter ju i samma sits som du (jag skrev i en tråd på jogg.se om du minns), med stela vader och irriterade benhinnor. Har kört lugnare och mindre löpning än vanligt och excentriska tåhävningar och mycket stretch + klämma (vill inte kalla det massage ;).
Igår hade jag ont i fotleden typ. Kändes också som att en nerv eventuellt var i kläm. Jag kopplade mest ihop det med mina tåhävningar. Har du också kört tåhäv?
Idag var det dock borta igen och jag fick till ett ganska bra pass.
Det var förvånande som du skrev i kommentaren till förra inlägget, att du springer med hälarna när det går snabbt. Hur kan du då ha så stela vader? Nån teori?

Lennart sa...

Hej Linus, visst kommer jag ihåg inlägget på Jogg. Reflektrade över att vi hade liknande symptom.

Skönt att se att du fick till ett pass idag som gick bra. Skall gå in och se på din dagbok vad det var :-). Hur går det för dig? Blir benhinnan/vaden bättre? Hur länge har det suttit i?

Tror att mina vadproblem nu kan hänga ihop med att jag jag bytte stretchövningar för ett tag sen. Jag tog då bort en stretchövning som påminner mycket om den som naprapaten rekomenderade i måndags (?!). Istället har jag kört en annan strechövning som jag inte upplevt tagit lika bra på den inre vadmuskeln. Det kan vara så att inre vadmuskeln inte fått ordentligt med stretch (en teori men, ja, inte helt säker)

Stelheten kommer nog också från att jag har tränat i många år utan att egentligen få massage eller annat. Bara stretch. Innan maj var jag skadefri i ca 1.5 år och under den tiden tränade jag rätt hårt och nu kom det en skada. Tror att det blir så här "förr eller senare", slitage, men jag tror att det går över snart.......

Mitt blir bättre. Att jag springer samtidigt som jag behandlas kanske inte är det bästa men jag chansar lite eftersom jag skall delta på NYCM den 7 nov.

Det är inte lika svullet idag heller med det som känns som att en nerv ligger i kläm på fotledsknölarna är kvar....

Lycka till!

MVH

Anonym sa...

Lennart: Det finns en sak till som du gjorde annorlunda på senaste passet tror jag. Du hade int een vilodag emellan två pass. Det var första passen som låg med bara 24h vila.
På den tiden jag hade benhinneproblem så var det en omedelbar utlösare av smärta att inte ha en vilodag mellan passen. Mina ben behövde definitivt 48h mellan passen.

Hoppas det löser sig för dig.

/Peter

Lennart sa...

Hej Peter, du har en poäng där, tänkte inte på det.

Men ändå, de senaste tre veckorna hade jag rätt mycket träning, 60 km förra veckan varav ett pass på 31km. Kanske blv lite för optimistisk. Tror dock att jag är ute i spåret för att testa på onsdag igen. Då blir det lugn jogg.

Det kosntiga är att högerbenet som var värst förut inte alls känns lika illa som vänsterbenet. Nu är det vänsterbenet som är värre när det här började upplevde jag inga besvär alls i vänsterbenet. OK vänsterbenet ligger någon vecka efter rent behandlingsmässigt men, ja.......

Ingmarie sa...

Skönt att du fick hjälp så fort! Glad att du "hittat" Daniel. :-)Kan dock omöjligtvis säga vad orsaken är.

Lennart sa...

Hej Ingmarie: Ja, Daniel var hygglig och tog in mig under lunchen för en kort undersökning (5-10 min).

Nu när svullnaden har gått ner lite så kan jag trycka på benet, muskeln och senan "bakvägen", under svullnaden utan att det gör nämnvärt "ont" på benet, muskeln eller senan. Min tolkning är att svullnaden då sitter mer ytligt. Vill hoppas på det i alla fall.

MVH
Lennart K