fredag 8 maj 2015

Jag stannar inte för rött

Jag stannar inte för rött. Inte när jag springer. Under dagens pass över 15 km i 5:12-fart stannade jag inte för rött.

Vid ett tillfälle närmade jag mig ett övergångsställe då det var röd gubbe samtidigt som en annan löpare stod och joggade på stället i väntan på grön gubbe. Glöm det, tänkte jag och sprang förbi. Jag sprang mot rött.
 
Att springa mot rött kan retar upp folk. Folk kan bli förbannande. Till exempel Eva Fridman i det här inlägget. Dock kan jag förstå att tex bilister eller cyklister blir lite oroliga när löpare springer mot rött. Som när jag lite senare under dagens runda närmade mig ett annat övergångställe. Då var det återigen rött samtidigt som bilar passerade. Jag saktade ner och anpassade farten så att jag kunde spring mellan två bilar. Jag sprang mot rött, och mellan två bilar.
 
Jag förstår att det kan skapa lite irritation när löpare springer mot rött och mellan två bilar, men det är bara det att jag inte har lust att tappa puls och förstöra ett träningspass för en röd gubbe. Därför sprang jag mot rött. Hur gör du?

14 kommentarer:

Björn Suneson sa...

Är det ofarligt och inga bilar i närheten springer jag också mot röd gubbe, annars inte. På ett coast to coast däremot går/springer jag aldrig mot röd gubbe, risken är för stor och tidsvinsten noll. Att stå och jogga på stället vid ett rödljus är bara fjantigt, tycker jag. Och ska jag fortsätta att tycka, tycker jag inte du ska springa springa mot rött. Du är ju ändå familjeförsörjare . . .

Från det ena till det andra; hur realistisk anser du att din sub 37-satsning är och tänker du springa Arenamilen?

Lennart sa...

Björn - Springer jag mott rött så är det under kontrollerade former. Jag vill ju inte att det ska hända något :-)!

Ang 37 min på milen så är det långt dit. Tappade mycket träning i vintras så just nu är fokus på att komma ner mot 40 min. 37 min har jag inte en chans på nu. Vi får se vad som händer under sommaren, och om jag kan komma tillbaka till gammal fin form :-).

På Arenamilen tänkte jag vara varvräknare så jag springer inte. Kommer du på Arenamilen?

Anonym sa...

Att springa mot rött handlar inte bara om att det är en risk för dig själv utan också om att du visar dåligt exempel. Hur många barn kan tänkas se dig och tänka att det är okej?

Lennart sa...

Anonym - Ja, och att jag stökar till det för andra medtrafikanter.

Tror också att de som påstår sig vara de största förebilderna också är de största hycklarna ;-).

Fit-Eva sa...

"Tror också att de som påstår sig vara de största förebilderna också är de största hycklarna"
Kan du utveckla det vidare?

Björn Suneson sa...

Lennart: Kanske kommer jag som varvräknare, känner pressen nu när det saknas funktionärer. Varvräknare verkar annars lite förlegat. På ultralopp där folk snurrar runt varv efter varv sköter tekniken räkningen och tiderna. Kanske dags att klubben införskaffar den tekniken om vi ska fortsätta att arrangera Arenamilen?

Kunde senare vara intressant att läsa en utvärdering om varför sub 37-målet inte nåddes :)

Lennart sa...

Eva - Nä, inte på ett kort och begripligt sätt i en kommentar.

Vad tror du själv? Dock reagerade jag på att den som skrev kommentaren (var det du?) ganska snabbt använde barn och "tänk på barnen....." i sin argumentation. Att göra det i den här typen av sammanhäng luktar lite konstigt. Jag menar. Precis som om den personen aldrig har gått mot rött.....

Hoppas också att du inte tar illa upp när jag hänvisade till ditt inlägg eftersom jag förstår vad du menar. Ditt inlägg var bra och tar upp något som jag läser om (insändare i tidningar) nästan varje dag så jag förstår att många tycker det är ett problem samtidigt som jag inte kan låta bli att fundera på varför folk blir så sura. För så farligt tycker inte jag att det är.

Björn - Ja, den tekniken vore något. Kanske för dyrt för en tävling en gång om året. Inte vet jag, men kul om de skaffade tekniken.

Ang sub37 så ska jag fundera lite på det. Jag hoppas dock fortfarande på att kunna förbättra mig under sommaren så vi får se när jag skriver det.

Fit-Eva sa...

Inte jag som skrev den kommentaren. Skriver aldrig anonymt.
Alla är vi olika. Skulle aldrig hävda att jag följde regler om jag inte gjorde det. Tycker att jag är ett bra föredöme i trafiken oavsett om jag cyklar, springer, går eller kör bil. Visst att jag kan springa mot rött ljus om det är tomt men jag skulle aldrig kryssa mellan bilar som du om det var rött.
Att jag "retar" mig handlar om att jag tycker det är respektlöst att inte respektera de regler som gäller. Så många gånger andra fått stanna eller tvärnita för att undvika krock när någon medvetet cyklar mot rött. Eller när jag var ute å sprang på en smal trottoar och det kom en cyklisr som tyckte jag skulle kliva ut i gatan/vägen så att han kunde komma förbi. Cykelbanan var på motsatt sida av vägen men där ville han inte cykla. Har många exempel på saker som jag sett eller varit med om. Köper inte riktigt din mening att man inte ska bry sig. När man resignerar och slutar bry sig brukar det oftast bara leda till tråkigare saker, inte att det blir bättre. Jag kommer fortsätta påpeka när andra gör fel och själv fortsätta vara ett gott föredöme genom att så gott jag kan följa de regler som finns. Försöker generellt och inte bara i trafiken leva som jag lär.

Inga problem att du hänvisar till mitt inlägg. Jag respekterar att vi tycker olika. Vill du belysa detta genom att hänvisa till mitt inlägg är det ok.

Lennart sa...

Eva - Jag respekterar verkligen din åsikt, men det var väldigt vad du går på.

Jag hoppas att du inte tänker så mycket på det här utan att det rinner av dig, men risken med att gå på så här hårt och påpeka när man tycker att andra gör fel är att man då också blir en del av problemet.

Alla gör fel (du, jag, dom....) av olika anledningar och orsaker, och när jag ser att andra göra fel så rinner det av mig. Jag retar inte upp mig i trafiken utan är faktiskt mer förvånad över att det fungerar så bra som det gör.

Johnny sa...

Brukar alltid stanna för rött, tror inte min träningseffekt påverkas det minsta. Och jag vägrar absolut att stå och studsa på stället, det är helt enkelt för fånigt (tom för en mamil som mig själv).

Angående barn så har jag faktiskt flera gånger stannat vid rött ljus, även fast det är bilfritt, bara för att det står små barn och väntar. Fånigt? Måhända, men då vi har barn i åldern där vi är petiga med sånt just nu tänker jag på föräldrarna i samma situation.

Självklart bryter jag mot mängder av regler och har andra dumheter för mig, men just rött ljus har jag respekt för :-)

Lennart sa...

Johnny - När jag är ute och går med barnen när jag inte tränar så stannar jag självklart och inväntar grön gubbe, men inte när jag är ute och tränar själv utan barn.

Håller med om att det är fånigt att "jogga på stället" :-). Måste jag vänta så vänder jag hellre och springer tillbaka 100 meter för att få tiden och gå innan jag vänder igen för att komma fram till övergångsstället när det är grönt.

Urban2014run sa...

Jag kommer ihåg min förlovningsdag när vi promenerade i Umeå och steg ut i gatan mot rött ljus när en cyklist med barn passerar. Barnet på pakethållaren vänder sig om och säger med förorättad röst "Men hä ju rö gubbe". Då skämdes vi lite och därefter betydligt noggrannare med rödljus men inte 100 procentig.

Mikael sa...

Även jag springer mot rött men endast om det inte finns några bilar i närheten. Rätt som det är är man ofokuserad för nån sekund och då kan det smälla. Den risken är jag inte beredd att ta.

Att jogga på stället tycker jag ser löjligt ut. Vad är det man är rädd att missa? Momentum?
Detta gäller för de cyklister som ska stå och balansera vid rött ljus. Vad är problemet? Det ser bara fånigt ut.

Lennart sa...

Urban - Jag förstår det :-). Tur att det slutade bra!

Mikael - Ansvarsfullt är nyckelordet, och vi får verkligen hoppas att det inte smäller.