söndag 14 juni 2015

Luftfuktigheten dödar

Svetten har ingenstans att ta vägen. Svetten bara ligger kvar på kroppen och droppar från haka, näsa och armbågar. Det är hög luftfuktighet, och med den har min svettfunktion satts ur funktion.

Jag är mitt uppe i ett intervallpass på Vallentuna IP och luftfuktigheten är hög. Jag svettas floder. Hela idén med att svettas är att svetten ska ta med sig värme från kroppen och avdunsta i luften, men det fungerar inte i den höga luftfuktigheten. Min svettfunktion är ur funktion.

Jag är plaskvåt. Tänker att luftfuktigheten dödar. Det låter väldigt dramatiskt att säga att luftfuktigheten dödar, men den gör det. Den dödar mer än värmen.

Påminner mig om den gången då jag sprang maran i över 30 graders värme. Det var inte så farligt. Inte så farligt som man kan tro, eftersom luftfuktigheten var låg.

Om inte 16*200 meter på ca 40 sekunder i snitt dödar så var det i alla fall väldigt svettigt, även fast det bara var 18 grader varmt. Luftfuktigheten dödade. Nästan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Lennart! 16 x 200 m i 3,20 fart framkallar svett. Det är härligt att se att du vill dra på med fart då och då. Det kommer göra din sommar roligare.
Vid nästa svettattack skall du längta hem till en kall tjeckisk öl eller nåt annat läskande.
Jag svettas rejält i Kroatien en vecka. Men blir samtidigt solbränd. Vi skall se om det påverkar min löpning positivt. Med vänlig hälsning,
LG Skoog

Lennart sa...

LG Skoog - Kroatien låter väldigt trevligt. Jag har bara hört positivt om det. Fin natur och mycket av det gamla bevarat.

Och i sommar kommer det bli lite fart mer fart. Måste väl ändå komma under 20 min på femman :-).

Annars hoppas jag att allt är fint med dig. Solbränna och värme skadar aldrig, och jag hoppas att du håller dig frisk! Det är viktigast ;-).