söndag 7 juni 2015

Gör maratonlöpningen mer publikvänlig!

Att se de svenska längdskidåkarna vinna VM-guld på hemmaplan ger rysningar. 50 000 åskådare står inne på skidstadion och viftar med flaggor. Alla skriker. Alla hejar. Alla har möjlighet att följa skidåkarna inne på stadion vid varvning. Utöver det har publiken också möjlighet att följa skidåkarna på storbildsskärmar som ger mellantiden och bilder från spåret. Allt är publikvänligt. Allt är en stor fest.

Varför gör inte arrangörer maratonlöpningen lika publikvänlig? Varför arrangeras inte ett maratonlopp på samma sätt som VM i skidor så att publiken kan följa löparna live och mer kontinuerligt?

Som det är nu springer maratonlöparna ut från startområdet och kommer tillbaka ett par timmar senare. Vad som händer där emellan får man se på TV. Det känns lite tråkigt och fantasilöst. Inte alls lika festligt som Skid-VM.

För att göra löpningen (och då framförallt maratonlöpningen) mer publikvänlig är mitt förslag att lägga en varvbana där varje varv är 5 kilometer och där banan är formad som en åtta. Låt oss säga att midjan på den där åttan är inne på till exempel Stockholm Stadion vilket då innebär att varje ögla blir ca 2.5 km. Varje varv blir ca 5 km, och publiken på Stockholm Stadion skulle då se löparna kontinuerligt.

Jag tror att det finns många som skulle gå och titta på ett sådant arrangemang. Speciellt om det kallades ”Svenska Mästerskapet”, och med bara det 50 bästa maratonlöparna i Sverige som deltagare.

Att lägga Svenska Mästerskapet i maraton i samband med Stockholm Marathon har nog sina fördelar, men jag tror att det skulle bli roligare och mer publikvänligt att bryta ut mästerskapslöpningen och låta de bästa tävla på ett mer publikvänligt sätt.

I den bästa av världarna skulle mitt förslag också ge publikintäkter till arrangemanget, och med ökade publikintäkter skulle prispengarna öka. Med ökade prispengar blir det fler sponsorer och publicitet. Med fler sponsorer och publicitet blir det mer pengar, osv, osv. Jag tycker att det är värt ett försök. Man kan i alla fall kan prova.

Själv sprang jag ett långpass idag. 21 km i 5:26-fart. Jag gick ut vid 9-tiden och stängde dörren för att sedan komma tillbaka hem och öppna dörren vid 11-tiden. Vad som hände där emellan gick inte ens att följa på TV.

6 kommentarer:

Björn Suneson sa...

Det tycker jag är ett bra förslag! Rena uppvisningslopp var väldigt populära utomlands i början på förra sekelskiftet. Varför inte en slinga i Lill-Jansskogen och varvning inne på Stadion?

Lennart sa...

Björn - Ja, jag tänkte också på Lill-Jansskogen. Det kunde vara trevligt.

Jag tänkte också på att triathlon genomförs ofta på korta varvbanor just för att öka publikens möjlighet att titta på nära håll.

Linus N sa...

Mycket bra förslag! Det skulle vara grymt kul att se på.

Lennart sa...

Linus - Ja, och tänk om de lade loppet i anslutning till nummerlappsutdelningen för Sthlm när ändå många löpare är i närheten som kunde titta.

Det finns nog mycket man skulle kunna göra.

Henrik sa...

Skulle nog funka på VM och OS. Men lite av maratons charm är ju att löparna ger sig iväg på en nästan ändlös löptur. En kamp mot andra, men kanske främst mot sig själva.

Men sen får man inte glömma att skidåkning är Sveriges riktiga nationalsport. En sport där Sverige har flera världsstjärnor, som tar mästerskapsmedaljer. Så är tyvärr inte fallet i maratonlöpning (Isabellahs EM-brons undantaget).

Lennart sa...

Hej Henrik!
Har varit lite off-line ett tag.... ;-).

Håller med att det nog skulle passa bäst på mästerskap (VM, OS) men även på till exempel SM.

Dock tror jag att de stora maratonloppen som har råd att betala startavgift och prispengar till de allra bästa kanske skulle kunna prova :-).