onsdag 27 november 2013

Alla dessa tips

Alla dessa tips. Det är så mycket tips överallt. Gör si, gör så. Så här kan du göra. Jag rekommenderar att du gör så här.

Var jag än tittar så delar alla med sig av en förfärligt massa tips. Det är tips om allt möjligt. Ät så här. Träna så här. Spring så här. Sov så här. Köp det här.

Behöver vi alla tips? Böcker, tidningar, bloggar och internetforum överöser oss med tips. Det tar aldrig slut. Det bara fortsätter.

Har vi bett om alla tips? Jag har i alla fall inte bett om alla tips, och utan att någon har tipsat mig om det så sprang jag tvåhundringar idag.

Dagens pass blev 5 kilometer uppjogg i 5:03-fart, plus 6*200 meter på 35 sekunder vardera, samt en nerjogg över 5 kilometer i 5:15-fart.

Kanske kan avsluta med att säga att om någon skulle känna sig lite träffad så är det här inlägget absolut inte menat mot någon eller några individer, utan inlägget bygger på en reflektion i det stora hela, och i största allmänhet :-).

14 kommentarer:

Peter sa...

Ett tips kan vara att inte lyssna på andras tips!

Lennart sa...

Peter - Ja, men det gäller att sålla ut de bra tipsen.

Det finns så mycket skräptips överallt så "man ser inte skogen för alla träd" :-).

Peter sa...

Mitt tips var ett exempel på den s.k. tipsarparadoxen :-)
Lyssnar du på mitt tips så skall du inte lyssna på mitt tips och då kan du ju lyssna på andras tips och då lyssna på mitt tips....

Jo skräptips finns det gott om. Man får le och tacka och sen glömma fort :-)

anneliten sa...

Tips-stress :-)

Lennart sa...

Peter - "Tipsparodoxen" borde jag så klart ha tänkt på, men det gjorde jag inte.... :-).

Bra tänkt där :-)!

Anneli - Ja, det är lite så. Titta på Jogg till exempel. Varannan tråd är tips om olika saker. Ta till exemepel en tråd där trådskaparen ville ha tips på en höstmara någonstans i Europa. Där kom det så mycket tips så jag har svårt att tro att de blev någon ordning alls av det där. OK några allternativ, men 100... Dessutom tror jag att det uppstod en diskussion bland några som lämnade tips om vilken mara som egentligen var bäst.... Jag menar, tack för hjälpen :-)

Martina Eriksson sa...

Jag gillar tips, och jag väljer så klart själv vilka tips som jag är villig att prova. Skittips kanske blir supertips eller tvärtom. Jag vet inte och kan heller inte döma ut ett tips innan jag själv har provat det. Antingen funkar det eller så funkar det helt enkelt inte alls. Mer tips tack! :-)

Lennart sa...

Martina - Helt rätt, man ska inte dömma innan man har provat :-). Då blir det fel, och utan "bra tips" blir det inte bra :-).

Saras träningsblogg sa...

Haha. Ja man får va lite smart och välja de bra tipsen. Men jag kör nog oftast det som själv känns rätt och bra ändå :-) alla är vi ju olila!

Henrik sa...

Jag brukar inte tipsa så mycket på vår blogg, men hade lustigt nog ett tips-inlägg i huvudet just nu... Men nu vette sjutton om jag kan lägga ut det ;-)

Staffan sa...

Ja som sagt, vi lever i ett informationsöverflöd utan dess like och det ställer ganska stora krav på mottagaren att sortera, välja och välja bort. Speciellt tydligt blir det med en sådan sak som löpning som just nu är så "inne" och populärt. Många nyförälskade entusiaster vill, säkert i all välmening tipsa om vad som fungerat för dem. Därmed inte säkert att det fungerar lika bra för alla.

Jag tänker ändå att det är tur att vi inte är nybörjare! Vi kan förhålla oss till informationsflödet på ett helt annat sätt, tänk om man skulle börja med löpning nu, det skulle nog bli rätt jobbigt att försöka hitta rätt i djungeln av alla råd och tips. Vi har rutinen nog att både veta vilka källor som är bra och vad som också fungerar för oss personligen vid det här laget, eller hur?!

Lennart sa...

Hej Sara - Ja, vi är alla olika och du verkar ha förmågan att kunna välja ut de som fungerar för dig, men tänk om du var nybörjare och skulle hitta rätt bland alla tips :-).

Henrik - Klart att du ska lägga ut det :-).

Vi måste blogga om de reflektioner vi har, vår omgivning och vår samtid. Ibland kanske alla inlägg, ideer och tanker inte riktigt mappar till vad andra bloggare skriver om. Det kanske krockar lite, men det får inte hindra oss från att skriva det som faller oss in. Jag tror att vi kan hantera det.

Ta det här om tipsen till exempel. Jag själv ger tips ibland och det hindrade inte mig från att skriva som jag gjorde :-), men reflektionen kvarstår. Det är väldigt mycket tips... :-).

Lennart sa...

Hej Staffan - Som jag skrev på Jogg så vänder sig detta inlägg inte mot någon individ utan är en generell reflektion av min omgivning och av min samtid där jag upplever att det finns så mycket tips överallt och om precis allting. Det är en reflektion baserat på vad jag ser och det är det jag skriver om.

Vill också återigen använda formuleringen "om man inte vet vilka tips som är bra så finns det inget värde i summan av alla tips". Det blir bara en stor soppa av allting då :-)

Som jag också skrev tidigare så tycker jag att ditt inlägg om intervaller var mycket bra och jag hoppas att andra går tillbaka senare och låter sig inspireras. Inlägget förtjänar att leva länge

Din bakgrund som löpare tycker jag också ger tyngd och kvalitet till dina intervalltips och jag hoppas att andra förstår vilket värde de innehåller. Det är nog inte ovanligt att folk får betalt för att skriva som du gjorde :-).

Grymt intervallpass du fick till idag förresten :-). Det blir tungt när man joggvilar mellan tvåhundringarna :-).

Staffan sa...

Tack igen för berömmet, ja det var ett bra, men rätt tungt pass (och ja, joggvila gör kortintervallpass mycket tyngre och egentligen föredrar jag ståvila på dessa pass) och har varit en bra vecka men nu är det dags för lite vila efter träning fem dagar på raken :-)

Lennart sa...

Inte ska du tacka för något beröm. Jag kommer säkert hänvisa till ditt inlägg i framtiden:-).

Jag föredrar också stå/gåvila. Med joggvila blir det mer uthållighetsträning än med stå/gåvila. Jag fundrar på att prova det där passet inför tävlingsperioder, som formtoppande :-).

Lycka till!