måndag 11 april 2016

Ett helvetesår

Löpmässigt har det varit ett helvetesår för mig. Inte för att jag på någotvis har varit skadad eller så, utan det har varit ett helvetesår då allt kring löpningen har varit så fruktansvärt oinspirerat.

På Jogg ser jag enkelt att jag det senaste året har sprungit ca 2000 kilometer, och jag kan lova er att varje kilometer har varit ångestfylld, motig och jobbig. Ett helvete har det varit och jag har så många gånger tänkt att jag ska lägga av med löpningen och börja träna något annat, men det har aldrig blivit så då jag inte kan hitta någon annan träningsform som lockar.

Jag har tänkt på allt. Styrketräning. Simning. Cykel. Ja, allt då jag till och med har tänkt på att börja dansa, dock utan att komma till skott. I alla fall inte mer än att Thobbe från Let´s dance lärde mig lite Pasodoble när han besökte barnens dansskola. Det var kul så jag har inte helt avskrivit den idéen ännu.
En mycket snygg 45-åring, men oinspirerad löpare, som
 tar igen sig efter ett långpass över 21.1 km i 5:30-fart.
Annars är det faktiskt inte bara varje kilometer som känns jobbig utan det är varje löpsteg. Det är till och med jobbigt att tänka på löpning då det bara framkallar ångest inför nästa pass. I ett år har de ångestfyllda tankarna funnits i mitt huvud. Ja, det krävs ju inte ett geni för att inse att jag borde göra något annat än att träna löpning.

Jag har sprungit maror över hela världen. Jag har sprungit i olika världsdelar och i alla större städer. Jag har orienterat i fjällen och upplevt soluppgångar från fjälltoppar och allt annat man kan tänka sig att uppleva som löpare, men det räcker inte som inspirationskälla då jag känner att jag redan gjort och upplevt det mesta. Det jag gör är bara en repris på något gammalt, och det duger inte som inspiration.

Det enda som får mig att fortsätta är att jag som nybliven 45-åring fortfarande är förhållandevis ung och vital i kroppen, och det tror jag är löpningen förtjänst. Jag är frisk och kry. Jag är stark och har en god psykisk hälsa och det är det bästa min familj kan få av mig. Därför fortsätter jag. Den goda fysiska hälsan är det enda som driver min träning framåt. Det finns inga tidsmål, mängdmål eller andra utmaningar. Mitt enda mål är att bibehålla en god fysisk hälsa.

4 kommentarer:

Johan Renström sa...

Hej Lennart, jag tycker du ska köra på dans. Jag är ingen stjärna på dansgolvet och dansar hellre än bra men det är otroligt bra träning och något man kan hålla på med länge och det finns ju hur många danser som helst att lära sig, vilket ju också är bra. Tycker du har kloka mål med löpningen nu. Känn ingen stress, då är risken stor - och det känns nästan som du var på väg in i det - för överträning. På med dansskorna nu och spring för att det är kul:)

Lennart sa...

Hej Johan! Ja, jag har googlat lite och jag funderar på att anmäla mig till en 10 ggr kurs i 10-dans (jmf Let's dance). Dock behöver jag också utmattningskänslan löpningen ger så jag slutar nog inte med den ändå.

Jag är också i en ålder fär det skulle vara kul att prova något nytt :-).

MVH // Lennart

Anonym sa...

Bra att du söker andra vägar för inspirationens skull. Dans är kul. Jag kör ju en del i mitt jobb som idrottslärare med mina elever. Men försök hitta ett mål. Jagar du inte tider på löpningen så försök hitta nåt styrkemål eller nån "30 dar i rad utmaning. Du ser onekligen pigg och fräsch ut. Och inte ett grått hårstrå än! M h LG Skoog snart 58

Lennart sa...

Måste erkänna att det finns några gråa hårstrån vid tinningarna, men det bryter bara av på ett snyggt sätt ;-).